"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Restaurangdrift i kök, 15 hp

Engelskt namn: Running a Restaurant - Creative Cooking

Denna kursplan gäller: 2013-12-30 till 2015-08-16 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2MR025

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Måltids- och restaurangvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Programkom för hotell- och restaurangmanagementprogr o gastronomiprogrammet, 2007-12-11

Reviderad av: Föreståndaren, 2013-11-12

Innehåll

Under kursen lär sig studenten fördjupade kunskaper i att utveckla och driva en restaurang. Kursen behandlar planering, genomförande och utvärdering av restaurangdrift i kök och gästspel. Studenten får praktiskt tillämpa sina kunskaper genom val av råvaror tekniker, komponering av menyer, arbetsplanering, arbetsmiljö, egenkontroll och ekonomisk uppföljning.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs ska den studerande kunna

  • Komponera recept och menyer
  • Skapa en arbetsordning utifrån givna förutsättningar
  • Uppvisa grundläggande färdigheter i ledarskap
  • Genomföra och utvärdera restaurangdrift ekonomiskt och ur ett helhetsperspektiv
  • Ha grundläggande kunskaper om vetenskapliga metoder och färdigheter att tillämpa dessa

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs minst 90 högskolepoäng godkänt från tidigare kurser på programmet. Av dessa godkända poäng skall 30 hp utgöras av Gastronomins grunder 15 hp och Kreativ matlagning 15 hp.

Undervisningens upplägg

Undervisningen sker i form av föreläsningar, gruppövningar och praktiska övningar i kök, enskilt och i grupp. Viss undervisning i kök kan ske kvällstid och utanför campus.

Examination

Examinationen omfattar planering och genomförande av det praktiska arbetet i kök, inklusive samarbete med övriga studenter i köket och i matsalen. Kunskapskontrollen sker även genom att de studerande enskilt eller i grupp skriftligt redovisar och utvärderar resultatet av genomförd restaurangdrift och gästspel.

Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla delar är fullgjorda och godkända. Tregradig betygsskala med Underkänd, Godkänd och Väl godkänd tillämpas.

För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. Den som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg.

Studerande som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs, har rätt att begära att annan examinator utses, om inte särskilda skäl talar emot det. Sådan begäran lämnas skriftligen till föreståndaren för Enheten för Restauranghögskolan.

Övriga föreskrifter

Tillgodoräknande
Tillgodoräknande av kurs i examen prövas individuellt enligt universitetets tillgodoräknandeordning, se länk: http://www.umu.se/studentcentrum/regler_riktlinjer/index.html

Litteratur

  • Giltig från: 2015 vecka 2

    Restaurangdrift i kök 15 hp

    Obligatorisk litteratur

    The Culinary Institute of America
    The professional chef
    8th ed. : Hoboken, N.J. : John Wiley & Sons : 2006 : xvi, 1215 p. :
    ISBN: 0-7645-5734-3 (cloth : alk. paper)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Livsmedelstabeller.
    Skoluppl. : Uppsala : Statens livsmedelsverk : 1990 : 86 s. :
    ISBN: 91-7714-014-1
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Livsmedelsverket. Vikttabeller. Uppsala.
    1999 :
    Obligatorisk

    Werle, Cox L, J
    Ingredients
    Könemann im Tandem : 2005 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: ISBN: 9783833159718

    Matlagning : en handbok
    Hallberg Jan-Erik, Hjelmberg Anders, Dunthorne Susan, Smedberg Rolf
    3. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2010 : 422 s. :
    ISBN: 978-91-44-06052-1
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Forskningsmetodikens grunder : att planera, genomföra och rapportera en undersökning
    Patel Runa, Davidson Bo
    4., [uppdaterade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2011 : 149 s. :
    ISBN: 978-91-44-06868-8
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Referenslitteratur

    Kött : välja, hantera, tillaga
    Fällman Håkan, Skoglöf Magnus, Kimbell Katy
    Stockholm : Natur & kultur : 2009 : 287, [1] s. :
    ISBN: 978-91-27-11787-7 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Bröd
    Hedh Jan, Andersson Klas
    2. uppl. : Stockholm : Norstedt : 2009 : 239 s. :
    ISBN: 978-91-1-302547-6 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Jägarens nya kokbok : från jakt till dukat bord
    Klötzke Gert, Mörner Torsten
    Stockholm : Prisma : cop. 2005 : 192 s. :
    ISBN: 91-518-4368-4 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Husmanskonst
    Mannerström Leif, Melander Tord
    Stockholm : Prisma : 2006 : 255, [1] s. :
    ISBN: 91-518-4462-1 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Gustafsson Inga-Britt
    Sensorik och marknadsföring
    1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 261 s. :
    ISBN: 9789144079042
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Litteratur från tidigare kurser under utbildningen kommer att användas.

  • Giltig från: 2014 vecka 1

    Restaurangdrift i kök 15 hp

    Obligatorisk litteratur

    The Culinary Institute of America
    The professional chef
    8th ed. : Hoboken, N.J. : John Wiley & Sons : 2006 : xvi, 1215 p. :
    ISBN: 0-7645-5734-3 (cloth : alk. paper)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Livsmedelstabeller.
    Skoluppl. : Uppsala : Statens livsmedelsverk : 1990 : 86 s. :
    ISBN: 91-7714-014-1
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Livsmedelsverket. Vikttabeller. Uppsala.
    1999 :
    Obligatorisk

    Werle, Cox L, J
    Ingredients
    Könemann im Tandem : 2005 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: ISBN: 9783833159718

    Matlagning : en handbok
    Hallberg Jan-Erik, Hjelmberg Anders, Dunthorne Susan, Smedberg Rolf
    3. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2010 : 422 s. :
    ISBN: 978-91-44-06052-1
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Referenslitteratur

    Kött : välja, hantera, tillaga
    Fällman Håkan, Skoglöf Magnus, Kimbell Katy
    Stockholm : Natur & kultur : 2009 : 287, [1] s. :
    ISBN: 978-91-27-11787-7 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Bröd
    Hedh Jan, Andersson Klas
    2. uppl. : Stockholm : Norstedt : 2009 : 239 s. :
    ISBN: 978-91-1-302547-6 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Jägarens nya kokbok : från jakt till dukat bord
    Klötzke Gert, Mörner Torsten
    Stockholm : Prisma : cop. 2005 : 192 s. :
    ISBN: 91-518-4368-4 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Husmanskonst
    Mannerström Leif, Melander Tord
    Stockholm : Prisma : 2006 : 255, [1] s. :
    ISBN: 91-518-4462-1 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Litteratur från tidigare kurser under utbildningen kommer att användas.