Huvudområden och successiv fördjupning:
Måltids- och restaurangvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Tregradig skala
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Programkom för hotell- och restaurangmanagementprogr o gastronomiprogrammet, 2007-12-11
Innehåll
Kursen syftar till att ge fördjupade kunskaper i att driva en restaurang. Kursen behandlar planering, genomförande och uppföljning av restaurangdrift och gästspel. Det handlar bland annat om val av råvaror och tekniker, planering av menyer för det moderna köket, arbetsplanering, arbetsmiljö, egenkontroll och ekonomisk uppföljning.
Förväntade studieresultat
Efter genomgången kurs ska den studerande kunna
- visa goda färdigheter i menyplanering,
- visa färdigheter i arbetsledning,
- komponera och tillaga kreativa måltider med klassiska och moderna tekniker,
- självständigt och i grupp skriva recept och planera arbetsordning utifrån givna förutsättningar,
- planera, genomföra och utvärdera drift av restaurang.
Behörighetskrav
För tillträde till kursen krävs minst 90 hp godkänt från tidigare kurser på programmet eller dokumenterat gedigen yrkeserfarenhet
Undervisningens upplägg
Undervisningen sker i form av föreläsningar, gruppövningar och praktiska övningar i kök, enskilt och i grupp. Viss undervisning i kök kan ske kvällstid och utanför campus. Gruppövningar och praktiska övningar i kök är obligatoriska. Även vissa föreläsningar är obligatoriska.
Examination
Examinationen omfattar planering och genomförande av det praktiska arbetet i kök, inklusive samarbete med övriga studenter i köket och i matsalen. Kunskapskontrollen sker även genom att de studerande enskilt eller i grupp skriftligt redovisar och utvärderar resultatet av genomförd restaurangdrift.
Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska delar är fullgjorda och godkända. Tregradig betygskala med Underkänd, Godkänd och Väl godkänd tillämpas.
För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. Den som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg.
Studerande, som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs, har rätt att begära att annan examinator utses, om inte särskilda skäl talar emot det. Sådan begäran lämnas skriftligen till föreståndaren för Enheten för Restauranghögskolan.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs i examen prövas individuellt enligt universitetets tillgodoräknandeordning, se länk:
http://www.umu.se/studentcentrum/regler_riktlinjer/index.html
The Culinary Institute of America The professional chef 8th ed. : Hoboken, N.J. : John Wiley & Sons : 2006 : xvi, 1215 p. : ISBN: 0-7645-5734-3 (cloth : alk. paper) Obligatorisk Se Umeå UB:s söktjänst
Livsmedelstabeller. Skoluppl. : Uppsala : Statens livsmedelsverk : 1990 : 86 s. : ISBN: 91-7714-014-1 Obligatorisk Se Umeå UB:s söktjänst
Kött : välja, hantera, tillaga Fällman Håkan, Skoglöf Magnus, Kimbell Katy Stockholm : Natur & kultur : 2009 : 287, [1] s. : ISBN: 978-91-27-11787-7 (inb.) Se Umeå UB:s söktjänst
Bröd Hedh Jan, Andersson Klas 2. uppl. : Stockholm : Norstedt : 2009 : 239 s. : ISBN: 978-91-1-302547-6 (inb.) Se Umeå UB:s söktjänst
Jägarens nya kokbok : från jakt till dukat bord Klötzke Gert, Mörner Torsten Stockholm : Prisma : cop. 2005 : 192 s. : ISBN: 91-518-4368-4 (inb.) Se Umeå UB:s söktjänst
Husmanskonst Mannerström Leif, Melander Tord Stockholm : Prisma : 2006 : 255, [1] s. : ISBN: 91-518-4462-1 (inb.) Se Umeå UB:s söktjänst
Litteratur från tidigare kurser under utbildningen kommer att användas.