"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Restaurangdrift i kök, 15 hp

Engelskt namn: Running a Restaurant - Creative Cooking

Denna kursplan gäller: 2008-01-28 till 2012-01-01 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2MR025

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Måltids- och restaurangvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Programkom för hotell- och restaurangmanagementprogr o gastronomiprogrammet, 2007-12-11

Innehåll

Kursen syftar till att ge fördjupade kunskaper i att driva en restaurang. Kursen behandlar planering, genomförande och uppföljning av restaurangdrift och gästspel. Det handlar bland annat om val av råvaror och tekniker, planering av menyer för det moderna köket, arbetsplanering, arbetsmiljö, egenkontroll och ekonomisk uppföljning.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs ska den studerande kunna - visa goda färdigheter i menyplanering, - visa färdigheter i arbetsledning, - komponera och tillaga kreativa måltider med klassiska och moderna tekniker, - självständigt och i grupp skriva recept och planera arbetsordning utifrån givna förutsättningar, - planera, genomföra och utvärdera drift av restaurang.

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs minst 90 hp godkänt från tidigare kurser på programmet eller dokumenterat gedigen yrkeserfarenhet

Undervisningens upplägg

Undervisningen sker i form av föreläsningar, gruppövningar och praktiska övningar i kök, enskilt och i grupp. Viss undervisning i kök kan ske kvällstid och utanför campus. Gruppövningar och praktiska övningar i kök är obligatoriska. Även vissa föreläsningar är obligatoriska.

Examination

Examinationen omfattar planering och genomförande av det praktiska arbetet i kök, inklusive samarbete med övriga studenter i köket och i matsalen. Kunskapskontrollen sker även genom att de studerande enskilt eller i grupp skriftligt redovisar och utvärderar resultatet av genomförd restaurangdrift. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska delar är fullgjorda och godkända. Tregradig betygskala med Underkänd, Godkänd och Väl godkänd tillämpas. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. Den som godkänts i ett prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg. Studerande, som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller del av kurs, har rätt att begära att annan examinator utses, om inte särskilda skäl talar emot det. Sådan begäran lämnas skriftligen till föreståndaren för Enheten för Restauranghögskolan. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande av kurs i examen prövas individuellt enligt universitetets tillgodoräknandeordning, se länk: http://www.umu.se/studentcentrum/regler_riktlinjer/index.html

Litteratur

  • Giltig från: 2012 vecka 3

    Restaurangdrift i kök 15 hp

    Obligatorisk litteratur

    The Culinary Institute of America
    The professional chef
    8th ed. : Hoboken, N.J. : John Wiley & Sons : 2006 : xvi, 1215 p. :
    ISBN: 0-7645-5734-3 (cloth : alk. paper)
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Livsmedelstabeller.
    Skoluppl. : Uppsala : Statens livsmedelsverk : 1990 : 86 s. :
    ISBN: 91-7714-014-1
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Livsmedelsverket. Vikttabeller. Uppsala.
    1999 :
    Obligatorisk

    Werle, Cox L, J
    Ingredients
    Könemann im Tandem : 2005 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: ISBN: 9783833159718

    Matlagning : en handbok
    Hallberg Jan-Erik, Hjelmberg Anders, Dunthorne Susan, Smedberg Rolf
    3. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2010 : 422 s. :
    ISBN: 978-91-44-06052-1
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Referenslitteratur

    Kött : välja, hantera, tillaga
    Fällman Håkan, Skoglöf Magnus, Kimbell Katy
    Stockholm : Natur & kultur : 2009 : 287, [1] s. :
    ISBN: 978-91-27-11787-7 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Bröd
    Hedh Jan, Andersson Klas
    2. uppl. : Stockholm : Norstedt : 2009 : 239 s. :
    ISBN: 978-91-1-302547-6 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Jägarens nya kokbok : från jakt till dukat bord
    Klötzke Gert, Mörner Torsten
    Stockholm : Prisma : cop. 2005 : 192 s. :
    ISBN: 91-518-4368-4 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Husmanskonst
    Mannerström Leif, Melander Tord
    Stockholm : Prisma : 2006 : 255, [1] s. :
    ISBN: 91-518-4462-1 (inb.)
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Litteratur från tidigare kurser under utbildningen kommer att användas.

  • Giltig från: 2008 vecka 4

    Litteratur från tidigare kurser.