"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Detta p.g.a. skyddsåtgärder vid cyberattacken den 2 maj. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Hem- och konsumentkunskap A, 30 hp

Engelskt namn: Home economics A

Denna kursplan gäller: 2019-12-30 till 2020-08-09 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 6KN023

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kostvetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Prefekten, 2018-11-19

Reviderad av: Prefekten, 2019-09-16

Innehåll

Kursen består av följande moduler:

  1. Hem- och konsumentkunskap - en introduktion i skolämnet (Home and Consumer Studies - an introduction to the school subject ), 7,5 hp
  2. Livet i hem och familj (Life in the Home and the Family), 7,5 hp
  3. Mat och hälsa (Food and Health), 7,5 hp
  4. Livsmedelsvetenskap och matlagningsprocesser del 1 (Food Science and Food Processes Part 1), 7,5 hp

I kursens samtliga moduler ingår ämnesdidaktik inklusive metodik motsvarande totalt 10 hp
Modul 1. Hem- och konsumentkunskap - en introduktion i skolämnet, 7,5 hp
Modulen är en introduktion till skolämnet hem- och konsumentkunskap. Ämnets historia, teoretiska grund, syfte, mål, innehåll och kunskapskrav bearbetas och ämnets potentiella bidrag till hållbar utveckling synliggörs. Ämnesrelevant forskning introduceras och problematiseras. Pedagogiska planeringar och hjälpmedel samt aktuella arbetsformer inom ämnet belyses. Modulens innehåll problematiseras utifrån lärarens roll och uppdrag och studenten introduceras i vetenskapligt skrivande.
 
Modul 2. Livet i hem och familj, 7,5 hp

Modulen belyser livet i hem och familj i relation till hållbar utveckling. Hemarbete och hushållsekonomi studeras och diskuteras utifrån perspektiven hälsa, ekonomi, miljö, jämställdhet, genus och kultur. Mat- och måltidsvanor behandlas i relation till kultur och hushållsstrukturer, med fokus på hur social interaktion formar människor under livet. Innehållet problematiseras utifrån lärarens roll och uppdrag.

Modul 3. Mat och hälsa, 7,5 hp
Modulen behandlar matens betydelse för människors fysiska och psykosociala hälsa. Generella rekommendationer och individuella behov av energi och näring i form av kolhydrater, fett och protein samt vätska bearbetas i relation till livsmedelsinnehåll. Modulen belyser också kostrelaterade folksjukdomar relaterade till energi- och makronutrientintag (fett, kolhydrater och protein) och specialkost, samt hur de kan påverka sociala relationer i och utanför skolan. Innehållet problematiseras utifrån lärarens roll och uppdrag.
 
Modul 4. Livsmedelsvetenskap och matlagningsprocesser del 1, 7,5 hp

Modulen behandlar råvarors ursprung, produktion, sammansättning och uppbyggnad. Begreppet livsmedelskvalitet problematiseras utifrån olika hållbarhetsperspektiv. Matsvinn och hushållens avfall och användning av energi och vatten belyses. Innehållet problematiseras utifrån lärarens roll och uppdrag.

Förväntade studieresultat

Modul 1. Hem- och konsumentkunskap - en introduktion i skolämnet, 7,5 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Redogöra för hem- och konsumentkunskapsämnets historia, syfte, mål, innehåll och kunskapskrav enligt gällande kursplan
  • Redogöra för ämnesrelevant forskning

Färdighet och förmåga

  • Tillämpa vetenskapligt skrivande med referenshantering
  • Planera pedagogisk verksamhet inom ämnet utifrån gällande styrdokument

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Kritiskt granska och värdera undervisning i hem- och konsumentkunskap utifrån forskningsresultat

Modul 2. Livet i hem och familj, 7,5 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Redogöra för privatekonomiska val som förekommer i ett hushåll
  • Känna till den egna livsstilens påverkan på miljö och klimat 
  • Känna till hem- och konsumentkunskapsämnets ansvar för undervisning i hållbar utveckling

Färdighet och förmåga

  • Välja och använda funktionella och säkra metoder, redskap och produkter för tvätt och städning utifrån hälsa, ekonomi och miljö
  • Använda och beskriva olika verktyg för planering av privatpersoners ekonomi

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Diskutera människors förhållningssätt till mat, måltider och hemarbete utifrån perspektiven hälsa, ekonomi, miljö, jämställdhet och kultur
  • Problematisera och analysera hushållets ekonomi i relation till hälsa och miljö

Modul 3. Mat och hälsa, 7,5 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Redogöra för människans behov av energi, näringsämnen och vätska
  • Redogöra för livsmedels innehåll av energi, näringsämnen och allergener
  • Redogöra för människans förhållande till mat och hälsa ur ett sociologiskt perspektiv
  • Redogöra för kostrelaterade folksjukdomar kopplade till energi- och makronutrientintag

Färdighet och förmåga

  • Använda digitala applikationer för energi- och näringsberäkning
  • Planera måltider utifrån nordiska näringsrekommendationer
  • Tillaga måltider för personer med födoämnesöverkänslighet och födoämnesallergi.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Värdera och anpassa måltider och undervisning med hänsyn till elevers olika behov och förutsättningar
  • Problematisera skolans roll i folkhälsoarbete  

Modul 4. Livsmedelsvetenskap och matlagningsprocesser del 1, 7,5 hp
För godkänd modul ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Beskriva råvarors ursprung, uppbyggnad, sammansättning och produktion
  • Beskriva faktorer som påverkar livsmedelskvalitet
  • Beskriva hur mikroorganismer i livsmedel kan påverka livsmedelskvalitet och hälsa samt hur hantering, beredning och tillagning av livsmedel kan påverka dessa processer
  • Beskriva konserveringsmetoder som används för att bevara livsmedel

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Analysera och värdera råvaror, livsmedel och produkter utifrån livsmedelskvalitet och hållbar utveckling

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen består av föreläsningar och litteraturstudier med obligatoriska seminarier. Obligatoriska laborationer som förekommer i samtliga moduler, men i olika omfattning, följs upp av reflektioner och diskussioner. Grupparbeten och enskilda arbeten redovisas på varierande sätt; muntligt, skriftligt och med hjälp av digitala verktyg. Demonstrationer och framförande spelas in och analyseras av studenter. Didaktiska diskussioner kring innehåll och metoder förekommer kontinuerligt i de olika modulerna. Problembaserat lärande och fallbeskrivningar ingår i undervisningen.
Vissa moduler läses parallellt och den inbördes ordningen mellan modulerna kan ändras.

Examination

Modul 1. HK - en introduktion, 7.5 hp
Examination sker genom en individuell skriftlig uppgift som betygsätts U/G eller VG. I modulen ingår ytterligare individuella skriftliga uppgifter samt seminarier där betyget U eller G sätts.

Modul 2. Livet i hem och familj, 7,5 hp
Examination sker genom tre individuell skriftlig uppgifter som betygsätts U/G eller VG. I modulen ingår även demonstration genom filminspelning samt seminarier där betyget U eller G sätts.

Modul 3. Mat och hälsa, 7,5 hp
Examination sker genom individuell digital tentamen i lärplattform där betyget U, G eller VG sätts. I modulen ingår även individuella skriftliga uppgifter, seminarium samtlaboration och redovisningar i grupp, där betyget U eller G sätts.
 
Modul 4. Livsmedelsvetenskap och matlagningsprocesser del 1, 7,5 hp.

Examination sker genom en individuell skriftlig uppgift samt en individuell digital tentamen i lärplattform som betygsätts U/G eller VG. I modulen ingår ytterligare individuella skriftliga uppgifter, laboration samt seminarier där betyget U eller G sätts.

Hel kurs
Examinerande uppgifter sker löpande under kursen. För att bli godkänd på hel kurs krävs att samtliga examinerande delar är godkända. För betyget VG läggs i bedömningen särskild vikt vid den studerandes förmåga att föra samman olika innehållsliga delar till ett för lärarprofessionens relevanta helhetsperspektiv. Välgrundade tolkningar och kritisk analys är centrala. För att erhålla betyget VG på hel kurs ska alla uppgifter vara godkända och minst tre moment utgöra betyget VG.

Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter ordinarie provtillfälle, dock ska omprov erbjudas tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats och kopia av studentens tentamen är tillgänglig. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle.
Dessutom skall minst ytterligare ett omprov erbjudas inom ett år från ordinarie provtillfälle, s.k. uppsamlingsprov. I de fall prov eller obligatoriska undervisningsmoment inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov och ompraktik kan det istället ersättas med en annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i en sådan uppgift skall stå i rimlig proportion till det missade obligatoriska momentet.

Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten. 

Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid totalt minst fem provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på modul eller delar av kurs. Studierektor kontaktas i sådana fall. Tentamen baserad på denna kursplan kan garanteras under två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen. Student som erhållit godkänt resultat på ett prov får ej genomgå förnyat prov. I det fall kursplanen upphör att gälla eller genomgår större förändringar garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt den ursprungliga kursplanen under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.

TILLGODORÄKNANDE
Student har rätt att få prövat om en tidigare utbildning eller motsvarande kunskaper och färdigheter förvärvade i yrkesverksamhet kan godtas för tillgodoräknande. För närmare information se högskoleförordningen (1993:100) 6 kap. 6-8 §§ samt: http://www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande/

Litteratur

Giltig från: 2020 vecka 2

HEM- OCH KONSUMENTKUNSKAP - EN INTRODUKTION TILL SKOLÄMNET 7.5 HP

Rekommenderad litteratur

Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32541-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
Stockholm : Skolverket : 2011 : 27 s. :
Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32548-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Petersson Monica
Att genuszappa på säker eller minerad mark : hem- och konsumentkunskap ur ett könsperspektiv
Göteborg : Acta Universitatis Gothoburgensis : cop. 2007 : 223, [17] s. :
http://hdl.handle.net/2077/9473
ISBN: 978-91-7346-577-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Höijer Karin
Contested food : the construction of home and consumer studies as a cultural space
Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2013 : 101 s. :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-204458
ISBN: 9789155487126
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Hipkiss Anna Maria
Klassrummets semiotiska resurser : en språkdidaktisk studie av skolämnena hem- och konsumentkunskap, kemi och biologi
Umeå : Umeå universitet : 2014 : 275 s. :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-93671
ISBN: 9789176011003
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Bohm Ingela
“We’re made of meat, so why should we eat vegetables?” : food discourses in the school subject home and consumer studies
Umeå : Umeå universitet : 2016 : 124 s. :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-128176
ISBN: 9789176016176
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Lindblom Cecilia
Skolämnet Hem- och konsumentkunskap på 2000-talet : förutsättningar för elevers möjlighet till måluppfyllelse
Umeå : Institutionen för kostvetenskap, Umeå universitet : 2016 : 84 s. (PDF) :
Fritt tillgänglig via Umeå universitet
Obligatorisk

Food Safety Learning in Home and Consumer Studies : Teachers' and Students' Perspectives
Lange Marie, Marklinder Ingela, Göranzon Helen, Griffith Chris
Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2017 : 81 :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-317337
Obligatorisk

Gisslevik Emmalee
Education for sustainable food consumption in home and consumer studies
Göteborg : Göteborgs universitet : 2018-02-08 :
http://hdl.handle.net/2077/54558
ISBN: 978-91-7346-952-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Granberg Albina
Koka sjuda steka : Ett sociokulturellt perspektiv på matlagning i hem- och konsumentkunskap på grundsärskolan
Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2018 : 82 s. :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-351881
ISBN: 9789151303932
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Didaktik för hem- och konsumentkunskap
Hjälmeskog Karin, Höijer(red) Karin
Gleerups Utbildning AB : 2019 :
ISBN: 9789151100463
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Tematisk kvalitetsgranskning av ämnet hem- och konsumentkunskap i årskurs 7–9 -Ett livsviktigt ämne/ Ett ämne som eleverna kan använda sig av varje dag i livet.
Skolinspektionen : 2018 :
Obligatorisk
Läsanvisning: Kommande rapport

Ytterligare artiklar kan tillkomma

Referenslitteratur

Hjälmeskog Karin
"Democracy begins at home" : utbildning om och för hemmet som medborgarfostran
Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : 2000 : 242 s. :
ISBN: 91-554-4808-9 ; 263:00
Se Umeå UB:s söktjänst

Lära och bedöma i hem- och konsumentkunskap Lgr 11 : [att utveckla och synliggöra förmågor i undervisningen]
De Ron Lena, Feldt Maria
[Lidingö] : Maria Feldt : cop. 2013 : 72 s. :
ISBN: 9789163733888
Se Umeå UB:s söktjänst

LIVET I HEM OCH FAMILJ 7.5 HP

Rekommenderad litteratur

Ambjörnsson Fanny
Tid att städa : om vardagsstädningens praktik och politik
Stockholm : Ordfront : 2018 : 249 sidor :
Fritt tillgänglig via Kriterium
ISBN: 9789177750024
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
Stockholm : Skolverket : 2011 : 279 s. :
Fritt tillgängligt via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32541-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
Stockholm : Skolverket : 2011 : 27 s. :
Fritt tillgänglig via Göteborgs universitetsbibliotek
Obligatorisk

Nordenmark Mikael
Arbetsliv, familjeliv och kön
1. uppl. : Umeå : Boréa : 2004 : 223, [1] s. :
ISBN: 91-89140-34-6
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Barkman Henric
Barriärer och broar för hållbar konsumtion : fyra typer av medborgarkonsumenter och möjligheterna för deras engagemang
Stockholm : Statsvetenskapliga institutionen, Stockholms universitet : 2014 : 158 s. :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:su:diva-97862
ISBN: 9789174478396
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Valda delar, ca 50 sidor

Hållbar utveckling - - människa, miljö och samhälle
Persson Torsten, Persson Christel
3. uppl. : Studentlitteratur AB : 2015 : 216 s. :
ISBN: 9789144109442
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Gisslevik Emmalee
Education for sustainable food consumption in home and consumer studies
Göteborg : Göteborgs universitet : 2018-02-08 :
http://hdl.handle.net/2077/54558
ISBN: 978-91-7346-952-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Svensk sammanfattning tillhandahålles inspelad och inskannad via lärplattform.

Ekologiska fotavtryck – Klimatkalkylatorn
Världsnaturfonden :
https://www.wwf.se/wwfs-arbete/ekologiska-fotavtryck/1127697-ekologiska-fotavtryck
Obligatorisk

Klimatkontot
IVL: Svenska miljöinstitutet :
https://www.klimatkontot.se/
Obligatorisk

På tal om kvinnor och män 2018
Statistiska centralbyrån :
https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/levnadsforhallanden/jamstalldhet/jamstalldhetsstatistik/pong/publikationer/pa-tal-om-kvinnor-och-man.-lathund-om-jamstalldhet-2018/
Obligatorisk

Prylbanta : färre saker, större frihet
Byström Elisabeth, Ernfors Johan
2017 : 223 sidor :
ISBN: 9789113080291
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Gilla din ekonomi
Nätverk av myndigheter, organisationer och företag och privatekonomi :
www.gilladinekonomi.se
Obligatorisk

Koll på pengarna 2019
Konsumentverket :
https://publikationer.konsumentverket.se/privatekonomi/koll-pa-pengarna
Obligatorisk

Exploring everyday life : strategies for ethnography and cultural analysis
Ehn Billy, Löfgren Orvar, Wilk Richard R.
Lanham, Maryland : Rowman & Littlefield : cop. 2016 : PDF (vii, 153 s.) :
ISBN: 9780759124073
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Tillhanahålles inskannad via lärplattform

Neuman Nicklas
Mat och ätande - Sociologiska perspektiv
Studentlitteratur AB : 2019 : 456 sidor :
ISBN: 9789144131672
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

LÄNKAR: Finansinspektionen https://www.fi.se/sv/ Konsumenternas försäkringsbyrå, Konsumenternas Bank och finansbyrå https://www.konsumenternas.se/ Konsumentverkets Budgetkalkyl https://www.hallakonsument.se/budgetkalkylen/

Referenslitteratur

Marshall Matilda
Hållbarhet till middag : en etnologisk studie om hur miljövänligt ätande praktiseras i vardagslivet
Höör : Brutus Östlings bokförlag Symposion : 2016 : 251 s. :
Fritt tillgänglig via Umeå universitet
ISBN: 9789187483233
Se Umeå UB:s söktjänst

MAT OCH HÄLSA 7.5 HP

Rekommenderad litteratur

Bra måltider i skolan
Livsmedelsverket (senaste versionen) :
https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/broschyrer/bra-maltider-i-skolan.pdf
Obligatorisk

Skolmåltiden: en viktig del av en bra skola
Livsmedelsverket (senaste versionen) :
https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/broschyrer/skolmaltiden_viktig_del_av_bra_skola.pdf
Obligatorisk

Barns matvanor ur ett sensoriskt och pedagogiskt perspektiv, rapport nr 11/2016
Livsmedelsverket : 2016-05-31 :
https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/rapporter/2016/barns_matvanor_sensoriskt_pedagogiskt_perspektiv_livsmedelsverket_11_2016.pdf
Obligatorisk

Den mångkulturella måltiden
Kungl. Skogs- och lantbruksakademien : 2011 : :
www.ksla.se
Obligatorisk
Läsanvisning: 43 sidor

Didaktik för hem- och konsumentkunskap
Hjälmeskog Karin, Höijer(red) Karin
Gleerups Utbildning AB : 2019 :
ISBN: 9789151100463
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Johansson Ulla
Näring och hälsa
3., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2014 : 460 s. :
ISBN: 9789144079820
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011
Stockholm : Skolverket : 2011 : 1 PDF-fil (279 s.) :
Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
Obligatorisk

Kommentarmaterial till kursplanen i hem- och konsumentkunskap
Stockholm : Skolverket : 2011 : 27 s. :
Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32548-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Nordiska näringsrekommendationer 2012 - rekommendationer om näring och fysisk aktivitet
Livsmedelsverket :
Pdf-fil
Obligatorisk

Neuman Nicklas
Mat och ätande - Sociologiska perspektiv
Studentlitteratur AB : 2019 : 456 sidor :
ISBN: 9789144131672
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Material från Livsmedelsverket om födoämnesöverkänslighet och näringsämnen tillkommer

Referenslitteratur

Mat för liv och lust : [kokboken för dig som vill äta sunt]
Eliasson Margit, Wåreus Joel, Lindeberg Gunilla
4:e rev. utg. : Stockholm : Bonnier Fakta : 2009 : 400 s. :
ISBN: 978-91-7424-075-7
Se Umeå UB:s söktjänst

Näringslära för högskolan
Abrahamsson Lillemor, Andersson Agneta, Nilsson Gerd
6. uppl. : Liber : 2013 : 480 s. :
ISBN: 9789147105205
Se Umeå UB:s söktjänst

Wahlman Laurell Birgitta
Ingredienslexikon : för överkänsliga mot gluten, laktos, mjölk- och sojaprotein
5. uppl. : Stockholm : Gothia : 2012 : 111 s. :
ISBN: 978-91-7205-837-8
Se Umeå UB:s söktjänst

Mat special : recept och råd vid överkänslighet och allergi
Lindeberg Gunilla, Wesslén Annika, Wåreus Joel
Stockholm : Bonnier : 2002 : 223, [1] s. :
ISBN: 91-0-057702-2 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Folkhälsorapport - senaste upplagan
Socialstyrelsen, Stockholm :
Socialstyrelsen

LIVSMEDELSVETENSKAP OCH MATLAGNINGSPROCESSER DEL 1, 7.5 HP

Rekommenderad litteratur

Beck-Friis Johan
Matens kvaliteter
Stockholm : Kungl. skogs- och lantbruksakademien : 2013 : 43 s. :
Fulltext
ISBN: 9789186573362
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Hållbar produktion och konsumtion av mat
Franke Ulrica, Andersson Antonia, Bollmark Lars, Löv Helena
Jordbruksverket : 2018 :
https://webbutiken.jordbruksverket.se/sv/artiklar/ra1817.html
Obligatorisk

Hylmö Peter
Hygien - med egenkontroll
Stockholm : Liber : 2015 : 180 s. :
ISBN: 9789147117277
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011 : reviderad 2017
Stockholm : Skolverket : 2017 : 289 s. :
Fritt tillgänglig via Skolverkets webbplats
ISBN: 978-91-38-32716-6
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Livsmedelsvetenskap - senaste upplagan
Nylander Annica (red), Nydahl Margaretha, Marklinder Ingela, Jonsson Lena
Studentlitteratur :
http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/32124-01/height/320/width/320/bild.jpg
Obligatorisk

Röös Elin
Mat-klimat-listan : version 1.0
Uppsala : Institutionen för energi och teknik, Sveriges lantbruksuniversitet : 2012 : 30 s. :
Fulltext
Obligatorisk

Slutrapport - Regeringsuppdrag för minskat matsvinn 2013-2015 - En bra start
Livsmedelsverket : 2016-03-21 :
http://www.livsmedelsverket.se/globalassets/matvanor-halsa-miljo/miljo/matsvinn/slutrapport-matsvinn_160321.pdf?_t_id=1B2M2Y8AsgTpgAmY7PhCfg%3d%3d&_t_q=matsvinn&_t_tags=language%3asv%2csiteid%3a67f9c486-281d-4765-ba72-ba3914739e3b&_t_ip=10.177.11.175&_t_hit.id=Livs_Common_Model_MediaTypes_DocumentFile/_9c08a556-90a4-4fdf-a571-b4da308ced55&_t_hit.pos=7
Obligatorisk

Klimatpåverkan och energianvändning från livsmedelsförpackningar
Wallman M, Nilsson K
Livsmedelsverket : 2011 :
www.slv.se
Obligatorisk

Begner Sara
Vår kokbok
27:e upplagan : Stockholm : Norstedts : Coop : 892 sidor :
ISBN: 978-91-1-307493-1
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

WEBBSIDOR: https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/miljo/miljosmarta-matval2/ https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall Ytterligare artiklar kan tillkomma

Referenslitteratur

Våra livsmedel från jord till bord : en bok i råvarukunskap
Garpendal Margareta, Sors Widell Lena
Stockholm : Liber : 2009 : 256 s. :
ISBN: 9789147081301
Se Umeå UB:s söktjänst

Hållbar utveckling - - människa, miljö och samhälle
Persson Torsten, Persson Christel
3. uppl. : Studentlitteratur AB : 2015 : 216 s. :
ISBN: 9789144109442
Se Umeå UB:s söktjänst