"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Karriärvägledning och andra insatser för människor i behov av särskilt stöd, 10 hp

Engelskt namn: Career Counselling and Special Needs

Denna kursplan gäller: 2016-03-21 till 2020-08-23 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 6SY029

Högskolepoäng: 10

Utbildningsnivå: Grundnivå

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap

Beslutad av: Tillämpad utbildningsvetenskap, 2013-04-29

Reviderad av: Prefekten, 2016-03-23

Innehåll

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, grupparbete, seminarier, fältstudie samt laborativ vägledningsträning. Tonvikten ligger på kunskaper om funktionsnedsättningar och på olika vägledande insatser samt identifiera behov av och initiera samverkan med andra relevanta aktörer. Fältstudie och laborativ vägledningsträning utgör obligatoriska inslag i kursen.

Förväntade studieresultat

För godkänd kurs skall den studerande kunna:

Kunskap och förståelse

  • redogöra för och använda teoretiska perspektiv på funktionsnedsättningar bland barn, ungdomar och vuxna
  • redogöra för samhällets stödinsatser för människor med funktionsnedsättningar
  • redogöra för teoretiska modeller och metoder för personlig studie- och yrkesvägledning som kan användas för människor med funktionsnedsättningar och/eller är i behov av särskilt stöd
  • redovisa olika former för samverkan som kan vara relevanta i olika sammanhang

Färdighet och förmåga

  • analysera och diskutera behoven av stödinsatser på organisations-, grupp- och individnivå med beaktande av samverkan mellan aktörer inom och utanför skolan
  • analysera, kritiskt granska och diskutera möjligheter och begränsningar i samband med planering av övergångar inom utbildningsväsendet och mellan utbildning och arbetsliv
  • Identifiera behov av och föreslå samverkan med andra relevanta aktörer

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • med utgångspunkt i de mänskliga rättigheterna, andra styrdokument och etiska principer för studie- och yrkesvägledning diskutera och värdera stödinsatser för människor med funktionsnedsättningar

Behörighetskrav

Lägst betyget Godkänd på kurserna Teorier, modeller och metoder för vägledning och dess praktik, 20 hp samt Karriärutveckling i socialt och kulturellt perspektiv, 15 hp.

Undervisningens upplägg

I kursen finns obligatoriska inslag som kräver fysisk närvaro på campus, se vidare i kurstillfällets gällande schema och studieguide.

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, grupparbete, seminarier, arbetsplatsbesök/ fältstudie samt laborativ vägledningsträning i studio. Tonvikten i moment 1 ligger på kunskaper om funktionsnedsättningar och stödinsatser medan moment 2 fokuserar mer på olika vägledande insatser. Arbetsplatsbesök/fältstudie och laborativ vägledningsträning utgör obligatoriska inslag i kursen.

Examination

Fysisk närvaro vid obligatoriska moment fordras för godkänt resultat på kursen, om inte annat anges i kurstillfällets gällande schema och studieguide.

Examinationen sker i form av skriftlig salstentamen och redovisning av fältstudie. För att få betyget ”väl godkänd” på hela kursen krävs att studenten fått detta betyg på den skriftliga salstentamen.
Betyg på hel kurs utgör en sammanfattande bedömning av resultaten på de olika examinationerna och sätts efter avslutad kurs. Hel kurs bedöms enligt skalan Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd.

Utöver förväntade studieresultat (FSR) läggs i bedömningen för betyget Väl godkänd särskild vikt vid den studerandes förmåga att problematisera kring olika teoretiska och metodiska aspekter samt kunna analysera med stöd av teoretiska begrepp.

Den som erhållit betyget Godkänt (G) på kursen kan ej examineras för högre betyg. Den som utan godkänt resultat på genomgått ordinarieprov samt ett omprov för en kurs eller en del av kurs, har vid nästa omprovstillfälle rätt att hos prefekten begära att få en annan examinator utsedd.

Det första omprovet ska erbjudas senast två månader efter det ordinarie provet, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle.

Tidpunkt för omprov ska meddelas senast i samband med det ordinarie provet.

I de fall en kurs upphört att gälla eller kursplan genomgått större förändringar garanteras minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt tidigare kursplan under en tid av maximalt två år från kursplan upphört att gälla.

Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om en tidigare utbildning eller verksamhet kan godtas för tillgodoräknande. För närmare information se högskoleförordningen samt: http://www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande/
Ett negativt beslut om tillgodoräknande är möjligt att överklaga till Överklagandenämnden för högskolan. Ett negativt beslut skall även motiveras skriftligt.
För mer information kontakta Studentcentrum/Examina.

Litteratur