"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Biomedicin - för dig som är nyfiken på livets gåtor

Som lärare drivs Francesca Aguilo av att vara en del av studenternas resa mot ett yrke där de kommer göra skillnad för andra människor. Som forskare drivs hon av att försöka förstå vad som har gått fel i cancerceller och hur dessa kan oskadliggöras.

Francesca Aguilo har gjort en spännande resa mot jobbet som lärare och forskare. Lite kort om hennes resa: Hon tog först kandidatexamen i biologi och sedan en kandidatexamen i biokemi i hemlandet Mallorca. Det följde hon upp med doktorsexamen som hade fokus på att karakterisera en gen associerad med ketonkroppar och fettsyrametabolism i Barcelona.

Efter disputationen undervisade Francesca på ett masterprogram innan hennes resa förde henne vidare till New York, där hon under sju års tid forskade vid Mount Sinai Hospital. Steget från New York till Umeå kan tyckas långt, men Francesca fick en unik möjlighet att skapa ett eget forskningslabb här genom en satsning av Wallenberg centrum för molekylär medicin. Med sin forskning hoppas hon hitta sätt att ta bort cancerceller utan att förstöra kroppens vanliga celler.

- Min forskning fokuserar på att förstå de mekanismer som styr genuttrycksreglering i cancer och stamceller. Mer specifikt fokuserar vi vår forskning på RNA-modifieringar och epigenetik, säger Francesca Aguilo.

Inspirera och stötta

Francesca kombinerar forskningen med undervisning om ämnesomsättning på biomedicinprogrammet. Hon har lagt in en föreläsning om epigenetik och epitranskriptomik i sin kurs och på så sätt får studenterna en inblick i det forskningsfokus Francescas laboratorium har.

Det Francesca tycker är mest givande med undervisning är möjligheten att som mentor inspirera och hjälpa studenterna hitta svar på sina frågor.

- Det är mycket tillfredsställande att se studenternas personliga och professionella utveckling, och att få vara del av deras resa mot ett yrke där de kommer att göra betydande skillnad för andras liv.

Nyckeln till framgång

Till dig som är intresserad av att börja plugga biomedicin, säger Francesca:

- Om du är nyfiken på att reda ut livets gåtor, studera biomedicin. Snarare än att begränsa fokus till ett specifikt ämne, ligger nyckeln till framgång i att samla ett brett utbud av kunskap från olika bakgrunder. Jag skulle föreslå att du går in för att satsa på och engagerar dig i din utbildning så att du får ut mesta möjliga av den.

Dörrar kommer att öppnas

Möjligheterna för den som har gått biomedicinprogrammet är många.

- Biomedicin erbjuder ett brett spektrum av möjliga karriärvägar, allt från klinisk praktik till forskning, vilket gör det till ett mångsidigt och värdefullt studieområde. Det ger en djupgående förståelse för hälsa och sjukdom samtidigt som det skapar möjlighet till arbete som direkt påverkar människors liv och hälsa.

- Jag tror att oväntade möjligheter kommer att dyka upp under utbildningstiden, dörrar som du kanske inte ens är medveten om kommer att öppnas.

Senast uppdaterad: 2024-03-05