Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Ida Stjernström

Hur var det den första tiden? Att flytta till Umeå och börja ny utbildning?
Jag flyttade till Umeå tillsammans med min sambo samt att jag började i samma klass som en barndomsvän. Detta gjorde att det inte kändes speciellt skrämmande att komma till en ny stad eftersom jag kom hit med människor jag redan kände. Så det var skönt att känna att man hade någon som man kände i början. Jag kommer ihåg att det var en helt fantastisk period första månaderna, man lärde känna så otroligt mycket människor samtidigt som man fick lära sig massor av spännande saker i skolan.

Vilket program gick du på gymnasiet?
Omvårdnadsprogrammet

Började du plugga direkt efter gymnasiet?
Nej, jag varvade två långa resor till Australien och Sydostasien med jobb i 2 år innan jag började plugga i Umeå. Med facit i hand är jag otroligt tacksam över att jag inte började plugga direkt efter gymnasiet. Den arbetslivserfarenheten och de resorna jag gjorde under de 2 åren har varit värt så otroligt mycket. Jag växte och utvecklades som människa och jag hade inte varit kvalificerad till de jobb jag har sökt nu efter min examen om jag inte hade haft de erfarenheterna.

Vad tycker du om utbildningen?
Jag är jättenöjd med mitt val av utbildning! En av de bästa sakerna med IBP är att undervisningen sker på engelska. Det har jag verkligen haft nytta av och kommer ha i framtiden. Sen var det även superbra att man fick stora möjligheter att göra utlandsstudier och utlandspraktik.

Hur är det att läsa på engelska?
De första sex månaderna spenderades framför google translate och tyda.se. Men sen kommer man in i det så pass mycket att man inte längre reflekterar över om man läser/skriver/pratar på svenska eller engelska. Man switchar mellan de två språken så mycket att jag idag behärskar båda lika väl (i alla fall i en akademisk miljö).

Har du gjort praktik?
Ja. Jag försökte så gott jag kunde få till praktik utomlands men lyckades tyvärr inte hitta någon placering. Så jag gjorde en internationell praktik på en miljö-tech start-up i Umeå.

Har du varit på utbytesstudier?
Ja. Jag spenderade min femte termin i Singapore där jag läste mina C-kurser.

Tips till dem som funderar på att söka utbildningen?
Var inte rädd för engelskan. Det är det bästa som kommer hända dig! ;) Ha ett open-mind till att möta och arbeta tillsammans med människor från andra länder och ta chansen att åka på utlandsstudier.

Är du engagerad i någon förening?
Jag har varit engagerad i ekonomernas förening HHUS samt den ideella organisationen Uniaden som är Umeå Universitets arbetsmarknadsmässa.

Vad skulle vara drömjobbet för dig?
Vilken rolig och väldigt passande fråga! Jag fick faktiskt mitt drömjobb förra veckan, eller i alla fall mitt första drömjobb efter examen. Jag ska börja som Talent Accelerator Trainee på Business Sweden i augusti. Business Sweden hjälper svenska företag att nå sin fulla internationella potential och utländska företag att investera och expandera i Sverige. De gör det genom strategisk rådgivning och praktiskt stöd, såväl i Sverige som på nära 50 av världens mest intressanta marknader. Mitt jobb kommer gå ut på att göra tre rotationer till tre olika länder under 2 års tid där jag på plats ska jobba konsultativt mot svenska företag som vill expandera i de specifika marknaderna. Så att få jobba utomlands med internationell affärsutveckling med målet att stärka svensk export har alltid varit en dröm och nu har jag faktiskt även fått den möjligheten! Framöver vill jag utvecklas vidare i en ledarroll.

Namn
Ida Stjernström
Varifrån kommer du?
Kiruna
Fritidsintressen
Matlagning och trekking på höga höjder