Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Marina Björnström

Hur var det den första tiden? Att flytta till Umeå och börja ny utbildning?
Min första tid som studerande på Handelshögskolan i Umeå var väldigt spännande och skrämmande. Inte nog med att man flyttade till en stad där man inte kände någon, man kastades även direkt in i studentlivet med uppgifter som skulle fixas och aktiviteter man ville göra tillsammans med nya bekantskaper. Jag var lite orolig i början över hur det skulle vara att studera på engelska samt att jag var orolig att jag inte skulle träffa några vänner eftersom jag aldrig bott i Umeå, men det visade sig att all oro var ogrundad. Att studera på engelska kändes lite skrämmande i början, men man vänjer sig ganska snabbt och jag tycker att jag har en fördel när jag lär mig alla termer på engelska från början. Dessutom är jag intresserad av en internationell karriär så att ha en utbildning på engelska öppnar massor med dörrar för mig. Angående vännerna? Man har Insparken första veckan, gör mycket grupparbeten och massor av andra aktiviteter framförallt första året man studerar så hitta vänner var absolut ingenting som man behövde oroa sig för.

Vilket program gick du på gymnasiet?
Jag studerade Teknikprogrammet med inriktning Teknik och Design.

Började du plugga direkt efter gymnasiet?
Nej, jag har rest runt mycket i världen och jobbat för att försöka komma på vad jag verkligen vill bli innan jag började studera. Jag var även noga med att ta reda på vad mina drömjobb krävde för utbildning innan jag valde vad jag ville studera för att se till att jag verkligen valde rätt utbildning för mig.

Vad tycker du om utbildningen?
Utbildningen är helt fantastisk. Man får lära sig teamwork, man får möjligheter att åka utomlands samt att man får möjlighet att göra praktik. Man får även arbeta med fall från riktiga företag för att lära sig applicera det man studerat i verkligheten, vilket jag tycker är ett av det största plus med denna utbildning.

Hur är det att läsa på engelska?
Det var skrämmande i början men man vänjer sig ganska snabbt. Dessutom så är det en fördel att vara van att läsa och studera på engelska eftersom sista året är helt på engelska oavsett vilket program du läser om du studerar till civilekonom. Det är också en enorm fördel att lära sig de ekonomiska termerna på engelska för att många företag idag arbetar med företag utomlands och många gånger måste man använda sig av engelska då.

Har du gjort praktik?
Nej, jag valde att studera kurser så som hållbarhet inom entreprenörskap istället eftersom jag redan arbetat innan jag började studera. Men alla som gjort praktik har verkligen gillat det och rekommenderar starkt att man gör praktik, inte nog med att man får en fot in i arbetslivet utan man får även erfarenhet som kan vara ovärderlig.

Tips till dem som funderar på att söka utbildningen?
Våga! Det är många som funderar på International Business Program men tvekar på grund av språket, men oavsett om man är van vid att använda sin engelska varje dag eller inte, så kommer man vänja sig ganska snabbt. Man får tänka på att alla som läser programmet kommer vara i samma situation som du, så man kommer finna mycket stöd av alla nya vänner man skaffar sig under utbildningens gång.

Är du engagerad i någon förening?
Ja, jag har varit engagerad i HHUS som är studentföreningen för ekonomer i Umeå under hela min studietid. Man lär känna nya människor, få delta i massor med aktiviteter och engagerar man sig som ledning- eller styrelsemedlem kan man även få erfarenhet inom marknadsföring, ledarskap, ekonomi, eller liknande beroende på vad du väljer att engagera dig som. Jag har bland annat varit projektledare för deltävlingen för SM i Ekonomi på Umeå universitet eftersom jag var engagerad i HHUS, så de öppnar upp massor med möjligheter för en att utveckla sig själv inom mitt eget intresseområde.

Vad skulle vara drömjobbet för dig?
Mitt drömjobb är att arbeta som Key Account Manager för ett globalt expanderande IT-företag.

Namn
Marina Björnström
Varifrån kommer du?
Kiruna
Fritidsintressen
Djur, Natur, Spel, och träffa vänner!