"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Gick från en kandidat i datavetenskap till att forska om AI

För nio år sedan flyttade Willeke Martens från Belgien till Umeå, och i år har hen börjat doktorera inom datavetenskap. När Willeke gick en kort programmeringskurs på civilingenjörsprogrammet visste hen att det var dags att byta program till datavetenskap, och Willeke har inte tittat tillbaka sedan dess.

Willeke upptäckte datavetenskap när hen studerade till ingenjör, då valde hen att byta program helt och hållet till kandidatprogrammet i datavetenskap.

– Vi hade en kurs i datavetenskap när jag studerade till ingenjör och jag kände direkt att jag behövde veta mer, den kursen vi hade var inte tillräckligt för mig.

Efter bara en kurs visste Willeke vad hen ville göra i framtiden och har sedan dess bytt program till datavetenskap, tagit en master och jobbat som alumn och i framtiden vill hen fortsätta undervisa och forska.

Willeke trivdes som bäst på masterprogrammet

Under hens studietid har masterutbildningen varit det mest givande för Willeke, utöver sin kandidat i datavetenskap kände hen att det var spännande att kunna djupdyka och grotta ner sig i allt som fanns att lära om datavetenskap.

– Jag hade sex månader att sätta mig in i ett specifikt område inom datavetenskap när jag skrev min masteruppsats. Och det var så roligt att verkligen känna att det finns så lite som man faktiskt visste, man hade inget annat val än att bara dyka in och bita i det.

Masterprogrammet ledde Willeke till att fortsätta forska som doktorand och i framtiden siktar hen på att fortsätta forska och undervisa inom datavetenskap.

Willeke började doktorera hösten 2023 och hoppas på att fortsätta forska en lång tid framåt. I dag forskar hen om AI, mer specifikt undersöker hen vilka möjligheter och begränsningar nutida AI modeller har genom att relatera dessa modeller till andra datavetenskapsteoretiska maskiner.

“Datavetenskap är mer än bara datorspel”

– När folk marknadsför datavetenskapsprogrammet frågar de ofta i fall man gillar att spela datorspel, men datorspel har egentligen inte så mycket att göra med datavetenskap, säger Willeke.

En stor del av datavetenskapen enligt Willeke är problemlösning och logiskt tänkande. Hen har flera gånger hört talas om kopplingen mellan datavetenskap och datorspel, men hen anser att det tar bort en stor del av vad datavetenskap egentligen är.

– Många tror att vi bara sitter och programmerar, men programmering är bara ett av flera verktyg som vi lär oss. Själv älskar jag brädspel och det är nästan närmare vad vi gör än att programmera datorspel, mycket handlar om att identifiera mönster och att lösa logiska pussel.

FAKTA Willeke Martens

Ålder: 31 år.
Kommer från: Flyttade från Belgien för nio år sedan, bor nu Öst på stan i Umeå.
Familj: Willeke och hens man.
Utbildning: Har tidigare studerat filosofi. Började på civilingenjörsprogrammet i med datavetenskap som inriktning, bytte sedan till datavetenskapsprogrammet och doktorerar nu.
Jobb: Doktorand i datavetenskap vid Umeå universitet.
Gör på fritiden: Springer, dansar och läser.
Umeå med 3 ord: Det är för stort för att summera, men gemenskap.
Mig själv med 3 ord: Extrovert. Kritisk. Logisk.
Det gör jag om tio år: Forskar vidare och undervisar.

Läs mer om kandidatprogrammet i datavetenskap

Läs mer om masterprogrammet i datavetenskap

Intervju & foto: Alva Dahlblom

Publicerad: 2023-10-30