Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Högt tempo och kreativt att bli industridesigner

Sofia Bjurman vill designa med funktionen i fokus. Därför valde hon att utbilda sig till industridesigner vid Designhögskolan i Umeå, trots att hon också kom in på Konstfack i Stockholm.

Lyssna på intervjun

– Industridesign är mer att hitta på nya grejer med funktion, inte bara att det ska vara vackert. Jag läste också på om båda skolorna och kände att den i Umeå är högt rankad och jag vill ju ha den bästa utbildning jag kan få, säger hon.
Sofia Bjurman har alltid gillat att rita och tänka ut nya lösningar på praktiska problem. Efter gymnasiet gick hon en grundläggande konstutbildning, där en av lärarna uppmuntrade henne att söka utbildningar inom industridesign. Eftersom hon tidigare haft siktet inställt på Konstfack sökte hon även dit, men valet föll slutligen på Designhögskolan i Umeå.

Hur var det att komma till Umeå och börja på Designhögskolan?
– Jag var väldigt taggad, jag kände att det var det här jag ville göra. Samtidigt var det lite nervöst också, man är ju inte proffs på design från början. Det var en ny grej – och en ny stad också.

Annonserade efter bostad

Många som kommer som studenter till Umeå har svårt att hitta bostad. Sofia började leta så fort hon blev antagen till utbildningen och bodde först som inneboende. Men, hon trivdes inte att bo så och började ganska snart leta efter något eget boende.
– Jag lade ut en annons på Blocket och det kan jag verkligen rekommendera andra att göra. Först sökte jag på andras annonser, men fick inget bra napp. Så jag lade ut en annons om mig själv och då blir det mer att folk som tycker att man låter bra hör av sig. Nu bor jag i en lägenhet bara fyra minuter från skolan.

Berätta vad ni gjort hittills under det första året?
– Vi har mest gått igenom olika sätt att komma fram till bra design, själva processen. Vi har också fått lära oss olika verktyg för att kunna skapa de saker vi vill.

"Drömtandborste"

Under en dryg månad lång kurs fick studenterna lära sig alla maskiner i Designhögskolans verkstad och prova på att tillverka föremål i till exempel trä, metall och skum.
– Efter att vi lärt oss alla maskiner skulle vi ta fram en produkt, berättar Sofia Bjurman. Vi fick välja mellan att göra en hårtork, tandborste eller stavmixer. Jag valde att göra en tandborste och designade min "drömtandborste" så som jag skulle vilja ha den.

Om man åker förbi Designhögskolan på kvällen ser man att det nästan alltid lyser i fönstren. Är du här mycket?
– Det beror på vad man gör, men man är ganska mycket i skolan. Vi går i skolan 9-16, men många stannar efter det och har man stora projekt kan man sitta hela natten ibland. Jag har suttit till halv fyra på natten en gång. Det är ganska länge, men ibland är man så uppslukad av sitt arbete att man inte känner att tiden går, det är så kul.

Har du fått många nya kompisar?
– Ja, vi har som regel på skolan att man ska hälsa på alla i korridoren, vilket är superbra. Det öppnar till jättemycket diskussioner och trevliga samtal med nya människor. Skolan är inte så stor, i min klass är vi 15 så man kommer varandra väldigt nära väldigt fort. Vi hjälper varandra genom projekten, det känns som ett enda stort grupparbete och alla på skolan är väldigt öppna och trevliga.

Vad tycker du om lärarna?
– De är supertrevliga, det är inte alltid vi har kurser där de är med oss hela tiden, men det är väldigt pedagogiskt och man kan alltid fråga och får mycket feedback. Ibland är det kämpigt i skolan och när det varit sådana stunder när jag varit trött och suttit för många kvällar tycker jag att våra lärare är väldigt bra på att ta det. De säger "nu ska du gå hem och ta hand om dig, hälsan kommer först".

"Uppslukade av våra projekt"

Sofia trivs med att vara student i Umeå, men konstaterar att designstudenterna hamnar lite för sig själva på Konstnärligt campus intill Umeälven.
– Jag kan tänka mig att det blir mer studentliv uppe på det stora campuset. Det känns som att vi blir rätt uppslukade av våra projekt och man känner att man inte vill eller orkar festa runt. Men, när det väl är pub här hos oss är det jättetrevligt.

Du har några år kvar på utbildningen. Har du redan nu några planer för framtiden?
– Jag tycker det är svårt att veta vad jag vill rikta in mig på, jag tycker det är kul att göra väldigt mycket olika saker. Jag är lite av en "entreprenörperson" och skulle kanske vilja göra min egen grej. Eller jobba för något företag, antingen i Sverige eller utomlands. Det skulle vara jättehäftigt att flytta till Japan, jag tycker om japansk design. Men, först tänker jag nog gå något av masterprogrammen här på skolan.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att läsa industridesign? Vad ska man vara beredd på?
– Att det är jäkligt tufft, det är väldigt korta deadlines och ganska höga krav. Men, om man brinner för det är det inte ett stort problem att sitta på kvällarna och jobba. Det är bara roligt, man får ju "flow". Det kan jag tycka är den bästa känslan någonsin, när man sitter och är helt uppslukad och känner att man gör något meningsfullt. Har man mycket kreativitet som vill ut är det hur bra som helst att gå här!

Intervju & foto: Anna-Lena Lindskog

Namn
Sofia Bjurman
Varifrån kommer du?
Stockholm
Var bor du?
I lägenhet Öst på stan i Umeå.
Fritidsintressen
Tränar dans och yoga och umgås med kompisar.
Hänga runt, snacka strunt

Fyll din tid med studier. Men även kulturen, kaféerna och diskussionerna ger inspiration.

Jag tränar, därför tänker jag

Varva studier med träning och friluftsliv. Det handlar inte om hur eller vad du gör, bara att du gör det.