"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Utbildningsplan:

Kandidatprogrammet i industridesign, 180 hp

Engelskt namn: Bachelor Programme in Industrial Design

Denna utbildningsplan gäller: HT26 och tillsvidare

Programkod: DGIND

Högskolepoäng: 180

Diarienummer: 3.1.3-2091-24

Ansvarig fakultet: Teknisk-Naturvetenskapliga fakulteten

Beslutad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2014-09-22

Reviderad av: Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden, 2025-02-06

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet och godkända arbetsprover och godkänd intervju. Vid pågående gymnasiala studier måste grundläggande behörighet styrkas senast sista kompletteringsdag för nationella höstomgången.

Examen

Efter genomgånget utbildningsprogram kan studenten efter ansökan erhålla en konstnärlig kandidatexamen i enlighet med lokal examensbeskrivning fastställd av rektor (se Umeå universitets hemsida). Konstnärlig kandidatexamen översätts på engelska till Degree of Bachelor of Fine Arts (120 credits). Examen utfärdas i huvudområdet industridesign (Industrial design).

Beskrivning av utbildningen på aktuell nivå

Utbildningen är på grundnivå. Målen för utbildning på grundnivå återfinns i högskolelagen 1 kap. 8 §. Utbildning på grundnivå ska väsentligen bygga på de kunskaper som eleverna får på nationella program i gymnasieskolan eller motsvarande kunskaper. Regeringen får dock besluta om undantag när det gäller konstnärlig utbildning.

Utbildning på grundnivå skall utveckla studenternas

  • förmåga att göra självständiga och kritiska bedömningar,
  • förmåga att självständigt urskilja, formulera och lösa problem, och
  • beredskap att möta förändringar i arbetslivet.

Inom det område som utbildningen avser skall studenterna, utöver kunskaper och färdigheter, utveckla förmåga att

  • söka och värdera kunskap på vetenskaplig nivå,
  • följa kunskapsutvecklingen, och
  • utbyta kunskaper även med personer utan specialkunskaper inom området.

Nationella mål för aktuell examen

Kunskap och förståelse

För konstnärlig kandidatexamen skall studenten

  • visa kunskap och förståelse inom det huvudsakliga området (huvudområdet) för utbildningen, inbegripet kunskap om områdets praktiska och teoretiska grund, kunskap om och erfarenhet av metod och processer samt fördjupning inom området.

Färdighet och förmåga

För konstnärlig kandidatexamen skall studenten

  • visa förmåga att beskriva, analysera och tolka form, teknik och innehåll samt kritiskt reflektera över sitt eget och andras konstnärliga förhållningssätt inom huvudområdet för utbildningen,
  • visa förmåga att inom huvudområdet för utbildningen självständigt skapa, förverkliga och uttrycka egna idéer, identifiera, formulera och lösa konstnärliga och gestaltningsmässiga problem samt
  • genomföra konstnärliga uppgifter inom givna tidsramar,
  • visa förmåga att muntligt och skriftligt eller på annat sätt redogöra för och diskutera sin verksamhet och konstnärliga frågeställningar med olika grupper, och
  • visa sådan färdighet och kunskap som fordras för att självständigt verka i arbetslivet.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

För konstnärlig kandidatexamen skall studenten

  • visa förmåga att inom huvudområdet för utbildningen göra bedömningar med hänsyn till relevanta konstnärliga, samhälleliga och etiska aspekter,
  • visa förståelse av konstens roll i samhället, och
  • visa förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att utveckla sin kompetens.

Lokala mål för aktuell examen

För konstnärlig kandidatexamen i industridesign vid Umeå universitet skall studenten

Kunskap och förståelse

  • Visa kunskap och erfarenhet av metoder och processer inom designområdet, utformade utifrån en värdegrund som främjar hållbarhet ur sociala, ekologiska och ekonomiska perspektiv.

Färdighet och förmåga

  • Demonstrera förmåga att inom designarbetet identifiera relevanta intressenter och grupper, etablera samarbete med dem samt bidra aktivt i lagarbete, även i team med olika bakgrunder och kompetenser.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Visa förståelse för designfältets övergripande betydelse i samhället, med särskilt fokus på industridesignerns roll i att främja samhällsutveckling och bidra till hållbarhet ur sociala, ekologiska och ekonomiska perspektiv.

Examinationsformer

I respektive kursplan framgår vilka examinationsformer som används i varje enskild kurs.

Under utbildningens gång ingår övningar, inlämningsuppgifter och gestaltningar både i lärarledd undervisning samt i självständiga och gruppbaserade studieformer. Dessa moment och inlämningar kan ofta vara av prövande karaktär, vilket framgår av kursplanen.

Examinationer och prövande moment kan genomföras både individuellt och i grupp. De omfattar en variation av muntliga, skriftliga och gestaltande redovisningsformer.
 

Betyg

I respektive kursplan framgår vilka betygsgrader som används inom kursen.

Tillgodoräknande

En student som anser sig ha kunskaper från tidigare relevanta studier eller yrkeserfarenheter som motsvarar en kurs eller del av en kurs inom programmet kan ansöka om tillgodoräknande. Ett beviljat tillgodoräknande innebär att studenten inte behöver genomföra den eller de delar av utbildningen som omfattas av beslutet. Mer information om tillgodoräknande finns tillgänglig på Umeå universitets hemsida.

Allmänt

Kandidatprogrammet i industridesign vilar på konstnärlig grund, omfattar 180 högskolepoäng, och ges på engelska. Syftet är att ge grundutbildning i industridesign för en föränderlig framtid, som leder till en kandidatexamen på konstnärlig grund i industridesign.

Vision: Tillsammans, gestaltar vi hållbara framtidsscenarier för världar som inkluderar mer än bara människor. Vi utforskar, experimenterar med och lär av varandra. Genom att göra, och att göra möjligt, skapar vi gemensamt och kontinuerligt ny kunskap i, om och genom design. Vi strävar efter en generation av omtänksamma, nyfikna och utforskande designers som känner sig kapabla att engagera sig i olika praktiker för livscentrerade framtidsperspektiv och livslångt lärande på ett ansvarsfullt och hållbart sätt.

Kandidatprogrammet i industridesign stödjer och utvecklar studenternas förmåga och kompetens att tillämpa designkunskap, med ett reflekterande och kritiskt förhållningssätt till ämnet industridesign. Programmet ger studerande en gedigen grund inom designämnen som gör att de är eftertraktade av en samtida designbransch.

Huvudområdet för programmet är industridesign, som omfattar produkter, miljöer, tjänster och system. Det innebär att man undersöker hur dessa skapas, planeras, utformas och beslutas om. Utvecklingen inom miljö, samhälle, ekonomi och teknik öppnar kontinuerligt upp för nya perspektiv på design. Industridesign inkluderar därför även forskning och experimenterande för att skapa ny kunskap och utveckling av framtidens designpraktik.

Programmet har ett tydligt fokus på att utveckla färdigheter och förmågor att gestalta, uttrycka och främja nya tillvägagångssätt, tänkesätt och lösningar som bidrar till ett hållbart samhälle. Det präglas av en förankring i den skandinaviska designtraditionen, särskilt i relationen mellan design och användning, individ och samhälle. Hållbarhet genomsyrar programmet genom perspektiv på sociala, ekologiska och ekonomiska aspekter. Programmet strävar efter både bredd och djup i förståelsen av designarbetets historiska, samtida och framtida möjligheter samt dess bidrag till en hållbar samhällsutveckling.

Obligatoriska kurser
Samtliga kurser inom programmet är obligatoriska. Obligatoriska kurser är de kurser som alla studenter inom programmet normalt läser. En student som följer utbildningsprogrammet är garanterad plats på alla obligatoriska kurser under förutsättning att behörighetskraven för aktuell kurs är uppfyllda. Behörighetskrav anges i respektive kursplan.

Valbara kurser
Programmet innehåller inga valbara kurser. Möjlighet till inriktning, bredd och fördjupning erbjuds istället inom ramen för de obligatoriska kurserna och de tvärgående teman som sträcker sig över flera årskurser.

Fria kurser
Inga fria kurser ingår i programmet.

Praktik
Obligatorisk verksamhetsförlagd utbildning (praktik) ingår som en del av kursen Att bli en designer: praktik, som ges under vårterminen i årskurs 2. För mer information, se kursplanen och Designhögskolans riktlinjer för praktik.

Under rubriken "Studieplan" presenteras de kurser som ingår i programmet.

Programöversikt  
Programstrukturen baseras på ett återkommande format i form av kursblock om 15 hp. Inom varje block ingår olika moduler och inslag som följer ett veckovis upplägg med schemalagd lärarledd tid i relation till självstudier och grupparbete. Från och med termin två genomförs minst ett samverkansprojekt varje termin i samarbete med företag, myndigheter, kommuner eller organisationer.

Det pedagogiska upplägget syftar till att stärka förmågan att själv identifiera kunskapsbehov och utveckla lärandestrategier. För att lägga grunden för ett livslångt lärande är undervisningen utformad så att du som student aktivt ska delta och ta ansvar för ditt eget lärande.

Utbildningen är uppbyggd kring en progression som över tid fördjupar hanteringen av komplexitet i relation till situationer, sammanhang, material och designresultat. Varje år introduceras nya perspektiv på design för att successivt bredda och fördjupa din förståelse.

År 1: Under det första året introduceras du till grunderna i de metoder och material som används inom form-, färg- och visualiseringsarbete. Du får även en överblick över de olika situationer och sammanhang som präglas av dagens designarbete. Fokus ligger på produktdesign och samspelet mellan form och funktion. Arbetet kretsar kring tydligt definierade objekt, miljöer och användningsområden. Du kommer att arbeta praktiskt i verkstäder, utforska olika material och utveckla egna designförslag. Vi uppmuntrar självständigt arbete och ger dig verktyg för att börja forma din egen roll som designer.

År 2: Under det andra året fokuserar du på att utforska metoder och material för att skapa och utforska interaktioner och upplevelser inom design. Du introduceras till verktyg och tekniker för att designa mer komplexa objekt och system som kombinerar olika material, teknologier, funktioner och användningsområden. Du kommer att arbeta nära andra studenter i designteam och kursmoment kan vara i samverkan med och i kommunikation med andra yrkesgrupper och personer utan bakgrund i industridesign. Under vårterminen ingår en obligatorisk praktikperiod som en del av programmet, vilket ger dig möjlighet att tillämpa dina kunskaper i en verklig arbetsmiljö.

År 3: Vi introducerar grunderna i design som en kunskapssökande och forskande praktik, samtidigt som vi utforskar experimentella tillvägagångssätt för att gestalta processer och utveckla designmetoder. Fokus ligger på designmetoder och perspektiv som kritiskt granskar olika arbetssätt och bidrar till kunskapsutvecklingen inom design. Arbetet sker i öppna och delvis okända situationer, system och sammanhang för att utmana oss själva och främja utvecklingen som designers. Under vårterminen genomför du ditt examensarbete, ett självständigt projekt inom industridesign.

Programmet består av tre typer av kurser med olika fokus:

"Utforskande av": Dessa kurser syftar till att utveckla den konstnärliga, utforskande och gestaltande praktiken. Här arbetar du praktiskt, exempelvis i studion eller skolans verkstäder.

"Design": Projektkurser som fokuserar på olika typer av designmetodik, situationer och resultat. Du undersöker och utvecklar arbetssätt för att genomföra designuppgifter och skapa hållbara framtidsscenarier.

"Att bli": Kurser som betonar utveckling och reflektion kring yrkesrollen som designer samt designområdets betydelse för samhällsutveckling.

Teman: I början av varje 15-poängsperiod hålls en temavecka där studenter från samtliga tre årskurser på kandidatprogrammet arbetar tillsammans. Dessa projekt fokuserar på olika ämnen och områden av betydelse för design. Temaveckorna behandlar centrala aspekter inom utbildningen, såsom konstnärliga praktiker, framväxande teknologier och deras användningar, specifika hållbarhetsaspekter och socio-politiska frågeställningar.

Strimmor: Inom varje årskurs löper två inslag tvärs genom alla kurser. Varje "strimma" omfattar cirka 3 hp per termin och planeras terminsvis för att erbjuda både kontinuitet och progression.

  • "Designuttryck": Detta inslag stödjer regelbunden övning och utveckling av olika gestaltande förmågor.
  • "Designstudier": I denna kurs läser och diskuterar studenterna texter som behandlar grundläggande begrepp, idéer och praktiker inom designområdet. Syftet är att stödja och utveckla läsande, tänkande och skrivande som centrala delar av designarbetet.

Examensarbetet inom kandidatprogrammet i industridesign sker under termin 6 och kan påbörjas när förkunskapskraven i kursplanen är uppfyllda. Examensarbetet, som omfattar 15 högskolepoäng, ger den studerande möjlighet att tillämpa de kunskaper och färdigheter som förvärvats under studietiden. Arbetet ska innefatta både gestaltande och undersökande designarbete, där såväl process som resultat presenteras och diskuteras muntligt, visuellt och i en skriftlig uppsats. Kursen inkluderar även moment där studenten granskar och kommenterar ett liknande arbete. Examensarbetet genomförs individuellt.

Anstånd med studiestart

Information om anstånd med studiestart finns på Umeå universitets hemsida.

Studieuppehåll

Information om studieuppehåll finns på Umeå universitets hemsida.

Studieavbrott

Information om studieavbrott finns på Umeå universitets hemsida.

Övrigt

Antagning till senare del av programmet

För att antas till den senare delen av programmet måste den sökande uppfylla programmets behörighetskrav. Förutom betyg från jämförbar utbildning ska även den sökande lämna en portfolio som visar den studerandes individuella kunskaps- och färdighetsnivå samt konstnärliga förmåga. Institutionen gör behörighetsprövningen.

En studerande kan inte antas till senare del av ett utbildningsprogram om mindre än två terminers studier återstår innan examen.

Övrigt

Denna utbildningsplan ersätter tidigare utbildningsplan. Övergång från tidigare utbildningsplan till denna medges ej. För övrig information se regelsamlingen för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Umeå universitet https://www.umu.se/regelverk/.

Studieplan

Giltig från: HT26

För att få veta vad obligatoriska, valbara och fria kurser innebär, se under rubriken "Allmänt" ovan.

Ingående kurser (samtliga är obligatoriska):

Att bli (40,5 hp)
Att bli en designer: Introduktion                                                   12 hp
Att bli en designer: Praktik                                                           15 hp
Att bli en designer: Inriktning                                                       6 hp
Att vara en designer: Reflektion                                                     7,5 hp

Utforskning (36 hp)
Utforskning av form och material                                                 12 hp
Utforskning av interaktion och upplevelse                                     12 hp
Utforskning av Design (som) forskning                                         12 hp

Design (61,5 hp)
Design för funktionalitet                                                              12 hp
Design för människor                                                                  12 hp
Design med människor                                                                12 hp
Design tillsammans                                                                     12 hp
Design av design: fördjupning                                                      6 hp
Design av design: formulering                                                      7,5 hp

Designuttryck (13,5 hp)
Designuttryck 1                                                                           3 hp
Designuttryck 2                                                                           3 hp
Designuttryck 3                                                                           3 hp
Designuttryck 4                                                                           1,5 hp
Designuttryck 5                                                                           3 hp

Designstudier (13,5 hp)
Designstudier 1                                                                            3 hp
Designstudier 2                                                                            3 hp
Designstudier 3                                                                            3 hp
Designstudier 4                                                                            1,5 hp
Designstudier 5                                                                            3 hp

Examensarbete i design                                                            15 hp