Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Kandidatprogrammet i matematik

  • Antal högskolepoäng 180 hp
  • Studietid 3 år (heltid)
  • Starttid Hösttermin 2022

Tycker du att matematik är roligt? På kandidatprogrammet i matematik får du lära dig grunderna inom olika delar av matematiken och upptäcka många tillämpningsområden. Programmet ger dig en solid grund för att kunna läsa vidare och du kan även välja att efter utbildningen söka dig ut i en växande arbetsmarknad inom exempelvis finans-, försäkrings- eller läkemedelsbranscherna.

Under utbildningen

Programmets baskurser ligger inom områdena matematik, matematisk statistik och datavetenskap. Du kan välja kurser för att inrikta dig mot olika områden, beroende på vad du är mest intresserad av. Undervisningen på programmet består av en blandning av föreläsningar, seminarier och individuell handledning.

Studera utomlands under en termin

En del av de senare kurserna ges på engelska, med inresande utbytesstudenter som deltagare. Programmet är planerat så att det finns goda möjligheter att studera utomlands under en termin, på partnerinstitutioner i matematik i Italien, Frankrike, Spanien, Storbritannien, Kina, Sydkorea och Kazakstan.


Varför Umeå?

Vårt kandidatprogram ges i en trivsam akademisk atmosfär, där det är nära mellan studenter, lärare och forskare. Programmet ger både klassisk och modern allmänbildning inom matematikområdet. Några av våra baskurser, profilkurser och valfria kurser, och mycket av vår forskning, ligger inom heta områden som nätverksvetenskap, modellering, finansiell matematik, numerisk analys, artificiell intelligens och big data. Framtidsutsikterna för våra studenter är därför utmärkta.

Programöversikt

Efter utbildningen

Med en examen från denna utbildning är du behörig att läsa masterprogram inom flera olika områden, beroende på vilka valbara kurser du läst. Några av dessa är masterprogrammen i matematik, matematisk statistik, artificiell intelligens och robotik och reglerteknik.

På arbetsmarknaden är kunskaper i matematik eftertraktade inom bland annat finans- och försäkringsbranschen och fackföreningen Naturvetarnas prognos är att efterfrågan på matematiker kommer att vara stor inom den närmaste framtiden.

Anmälan och behörighet

Kandidatprogrammet i matematik, 180 hp

Det finns inga tidigare terminer för kursen Hösttermin 2022 Det finns inga senare terminer för kursen

Startar

Hösttermin 2022

Studieort

Umeå

Undervisningsspråk

Svenska

Studieform

Normal

Studietakt

100%

Behörighet

Grundläggande behörighet och Matematik 4 eller Matematik D

Urval

Betyg-Högskoleprov 67/33 procent

Studieavgift

Gäller endast medborgare utanför EU, ESS och Schweiz. Anmälningsavgift: 900 kr. Studieavgift, första inbetalningen: 71 400 kr. Total studieavgift: 428 400 kr. Anmälnings- och studieavgifter

Anmälningskod

UMU-P1504

Anmälan

Sista anmälningsdag var den 19 april 2022. Du kan göra en sen anmälan via Antagning.se.

Kontaktformulär

Kontaktformulär

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)

Kontaktpersoner för programmet är:
Berit Bengtson, programansvarig