"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Kandidatprogrammet i matematik

  • Antal högskolepoäng 180 hp
  • Studietid 3 år (heltid)
  • Starttid Hösttermin 2024

Tycker du att matematik är roligt? På kandidatprogrammet i matematik får du lära dig grunderna inom olika delar av matematiken och upptäcka många tillämpningsområden. Programmet ger dig en solid grund för att kunna läsa vidare och du kan även välja att efter utbildningen söka dig ut i en växande arbetsmarknad inom exempelvis finans-, försäkrings- eller läkemedelsbranscherna.

Antagen till programmet

Här hittar du allt du behöver veta innan programmet startar.
Plugga matematik – och bli attraktiv på arbetsmarknaden

Hur är det att läsa matematik på universitetet? Och vad kan man jobba med sedan? I den här filmen får du veta mer.

Under utbildningen

Programmets baskurser ligger inom områdena matematik, matematisk statistik och datavetenskap. Du kan välja kurser för att inrikta dig mot olika områden, beroende på vad du är mest intresserad av. Undervisningen på programmet består av en blandning av föreläsningar, seminarier och individuell handledning.

Studera utomlands under en termin

En del av de senare kurserna ges på engelska, med inresande utbytesstudenter som deltagare. Programmet är planerat så att det finns goda möjligheter att studera utomlands under en termin, på partnerinstitutioner i matematik i Italien, Frankrike, Spanien, Storbritannien, Kina, Sydkorea och Kazakstan.


Varför Umeå?

Vårt kandidatprogram ges i en trivsam akademisk atmosfär, där det är nära mellan studenter, lärare och forskare. Programmet ger både klassisk och modern allmänbildning inom matematikområdet. Några av våra baskurser, profilkurser och valfria kurser, och mycket av vår forskning, ligger inom heta områden som nätverksvetenskap, modellering, finansiell matematik, numerisk analys, artificiell intelligens och big data. Framtidsutsikterna för våra studenter är därför utmärkta.

Programöversikt

Efter utbildningen

Med en examen från denna utbildning är du behörig att läsa masterprogram inom flera olika områden, beroende på vilka valbara kurser du läst. Några av dessa är masterprogrammen i matematik, matematisk statistik, artificiell intelligens och robotik och reglerteknik.

På arbetsmarknaden är kunskaper i matematik eftertraktade inom bland annat finans- och försäkringsbranschen och fackföreningen Naturvetarnas prognos är att efterfrågan på matematiker kommer att vara stor inom den närmaste framtiden.

Anmälan och behörighet

Kandidatprogrammet i matematik, 180 hp

Det finns inga tidigare terminer för kursen Hösttermin 2024 Det finns inga senare terminer för kursen

Startar

Hösttermin 2024

Studieort

Umeå

Undervisningsspråk

Svenska

Studieform

Normal

Studietakt

100%

Behörighet

Grundläggande behörighet och Matematik 4 eller Matematik E

Urval

Betyg-Högskoleprov 66/34 procent

Studieavgift

Gäller endast medborgare utanför EU, ESS och Schweiz. Anmälningsavgift: 900 kr. Studieavgift, första inbetalningen: 71 400 kr. Total studieavgift: 428 400 kr. Anmälnings- och studieavgifter

Anmälningskod

UMU-P1504

Anmälan

Sista anmälningsdag var den 15 april 2024. Du kan göra en sen anmälan via Antagning.se.

Byta till Umeå - senare del av program

Du som har läst kurser som motsvarar minst första terminen på ett program kan söka till senare del av program. Om det finns plats på den termin du är behörig till behöver du inte läsa tidigare terminer på programmet. Även du som redan är student vid Umeå universitet, men vill gå ett annat motsvarande program, kan söka.

Sök senare del av det här programmet

Kontaktformulär

Kontaktformulär

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)

Kontaktpersoner för programmet är:
Berit Bengtson, programansvarig