"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Masterprogrammet i matematik

  • Antal högskolepoäng 120 hp
  • Studietid 2 år (heltid)
  • Nivå Avancerad nivå
  • Starttid Hösttermin 2024

Matematik är nyckeln till en framgångsrik karriär! Oavsett om du vill arbeta med programmering, AI, finans, dataanalys, bioinformatik, datasäkerhet eller göra karriär inom naturvetenskap, samhällsvetenskap, forskning, utveckling eller i affärsvärlden, ger en master i matematik dig en stabil grund av analytiska färdigheter. Matematiker har lätt att få jobb inom ett brett spektrum av yrken och kan se fram emot en utmärkt löneutveckling.

Antagen till programmet

Här hittar du allt du behöver veta innan programmet startar.

Under utbildningen

Genom masterprogrammet i matematik vid Umeå universitet kan du skapa den framtid du drömmer om!

Vi tar väl hand om våra studenter och erbjuder en trevlig och informell akademisk kultur med närhet till stark forskning.

Vårt masterprogram startar med en kurs om forskning och avancerade studier i matematik med fokus på att förstå forskningsvärlden och att planera och uppnå dina mål genom dina studier. Vi har ett innovativt mentorskapsprogram där du tilldelas en aktiv forskare som mentor, vilket ger dig informell kontakt med institutionen och en väg in i våra forskargruppers vardag. Innan avslutningen av dina studier kan du se fram emot en termin av matematisk forskning där du arbetar med ditt examensarbete under ledning av en av våra högt meriterade forskare.

Läs mer om institutionen och Umeå universitet

Områden och ämnen för examensarbeten

Utbilda dig och skriv ett examensarbete för en aktiv forskare inom något av följande områden:

• Ren matematik

• Beräkningsmatematik

• Matematik och AI

Matematisk biologi

Finansiell matematik

Ett brett utbud av kurser

Innan du skriver ditt examensarbete kommer du att utveckla dina matematiska och beräkningsmässiga färdigheter genom avancerade matematikkurser från vår kurskatalog. Du hittar också en översikt över programmets kurser längre ned på den här sidan.

Du kan också, med stor fördel, kombinera dina matematikkurser med kurser i datavetenskap, statistik, natur- eller samhällsvetenskap, ekonomi eller andra intresseområden.

Bo i en ung och snabbt växande stad

Umeå är en attraktiv stad för studenter. Det är en ung och snabbt växande stad med cirka 120 000 invånare, varav över 35 000 är studenter. Det bidrar till ett rikt kulturliv med många pubar, caféer, restauranger, konserter och festivaler. I staden finns ett operahus och många museer, och Umeå var Europas kulturhuvudstad 2014.

Staden är liten och extremt säker. Umeå erbjuder en hög livskvalitet samt ett åtagande för hållbarhet - detta förstärks av en viktig fas av grön industrialisering i norra Sverige med etableringen av stora högteknologiska och lågkoldioxidaktörer som batteritillverkaren Northvolt och den gröna cementtillverkaren Cementa. Det finns ett omfattande nätverk av cykelvägar genom staden, vilket gör det möjligt att cykla året runt.

Närhet till naturen

Var du än befinner dig i Umeå har du alltid närhet till naturen, både naturreservat precis bredvid staden, och lite längre, bort Unescos världsarvslista Höga Kusten. Umeälven flyter genom Umeå och det finns gott om möjligheter till längdskidåkning i Gammlia-skogen bredvid campus samt runt sjön Nydala som ligger i närheten.

Norrsken är en vanlig företeelse i Umeå, och att jaga dem är en populär sysselsättning under vintermånaderna. Det finns även alpina skidorter nära, liksom en nästan 10 km långa skridskobana på Tavelsjösjön. Under sommarmånaderna kan naturälskare njuta av de många vandringslederna, floderna och sjöarna, liksom närheten till flera sand- och klippstränder och öar vid Östersjöns kust.

Hitta boende

Om du börjar i god tid kommer du inte att ha svårt att hitta boende i Umeå.

Läs mer om att hitta boende i Umeå

Programöversikt

Gemensamma kurser på avancerad nivå i matematik:

Forskning inom matematiska vetenskaper, 7,5 hp
Numeriska metoder för partiella differentialekvationer, 7,5 hp
Sannolikhetsteori, 7,5 hp
Stokastiska differentialekvationer, 7,5 hp

Examensarbeten:

Examensarbete för magisterexamen i matematik, 15 hp
Examensarbete för masterexamen i matematik, 30 hp

Valbara kurser i matematik:

Extremal och probabilistisk kombinatorik, 7,5 hp
Algebraisk och geometrisk kombinatorik, 7,5 hp
Finansiell matematik, 7,5 hp
Finita elementmetoden, 7,5 hp
Grafteori, 7,5 hp
Heltalsprogrammering, 7,5 hp
Integrationsteori, 7,5 hp
Monte Carlo-metoder för finansiella tillämpningar, 7,5 hp
Numeriska metoder för partiella differentialekvationer, 7,5 hp
Riskbaserad portfölj- och företagsstyrning, 15 hp
Sannolikhetsteori, 7,5 hp
Stokastiska differentialekvationer, 7,5 hp
Transformmetoder, 7,5 hp
Matematisk introduktion till maskininlärning, 7,5 hp
Kontinuerlig optimering, 7,5 hp

Valbara kurser på i matematisk statistik:

Statistik inlärning med högdimensionella data, 7,5 hp 
Stationära stokastiska processer, 7,5 hp
Aktuell forskning i matematisk statisk, 7,5 hp
Tidsserieanalys och spatial statistik, 7,5 hp
Inferensteori, 7,5 hp

Valbara kurser i datavetenskap:

Beräkningskomplexitet, 7,5 hp
Effektiva algoritmer, 7,5 hp
Optimering med tillämpningar, 7,5 hp
Matrisberäkningar och tillämpningar, 7,5 hp

Valbara kurser i fysik:

Avancerade beräkningsmetoder i flödesmekanik, 7,5 hp
Dynamisk modellering av levande system, 7,5 hp
Modellering och simulering, 7,5 hp
Monte Carlo-simuleringar av kritiska fenomen i fysik, 7,5 hp
Informationsteori, nätverk och marknader, 7,5 hp

Utöver de vanliga kurserna som listas ovan erbjuder vi andra avancerade kurser på en mer ad hoc-basis. Till exempel har under de senaste åren kursen inom algebraisk topologi, PDE teori, differentialgeometri, måtteori och kombinatorisk talteori erbjudits på det sättet.

Studenter på programmet kan även ersätta föreslagna kurser med kurser från systerprogrammet i matematisk statistik eller läsa grundnivå fortsättningskurser inom Topologi, Reell Analys, Komplex Analys, Talteori och Algebraiska Strukturer. Slutligen finns det också möjlighet till studieutbyten under andra året på programmet.

Efter utbildningen

I det moderna samhället spelar matematisk metodik och analytiska färdigheter en avgörande roll. En utbildning i matematik är utgångspunkten för en karriär inom alla kvantitativa områden. Du hittar matematiker i nyckelpositioner inom bilindustrin, robotik, läkemedelsindustrin, telekom, IT, programvaruutveckling och många andra områden. Finans-, bank- och försäkringsbolag är också angelägna om att anställa matematiker, liksom forskningsinstitut och statliga organisationer som arbetar med allt från samhällsutveckling till nationella säkerhetsfrågor.

Läs mer om karriärmöjligheter inom de matematiska vetenskaperna

Alumner från masterprogrammet i matematik arbetar på ett brett spektrum av företag, såsom Alfa Laval, Capgemini, Deloitte, Ericsson, Goldman Sachs, H&M, IKEA, Microsoft, Nasdaq, Scania, Swedbank, Trygg-Hansa, Vattenfall och Volvo, samt i traditionella akademiska positioner.

Din väg till en forskarkarriär

Om du i slutet av din master är intresserad av en forskarkarriär, kan du ansöka till vårt doktorandprogram i matematik. Du kan även få vägledning och råd från din mentor om ansökan till andra doktorandprogram, både i Sverige och utomlands.

Anmälan och behörighet

Masterprogrammet i matematik, 120 hp

Det finns inga tidigare terminer för kursen Hösttermin 2024 Det finns inga senare terminer för kursen

Startar

Hösttermin 2024

Studieort

Umeå

Undervisningsspråk

Engelska

Studieform

Normal

Studietakt

100%

Behörighet

Examen på grundnivå som omfattar minst 180 högskolepoäng eller motsvarande utländsk examen. Särskilda förkunskapskrav är minst 90 högskolepoäng i matematik, minst 7,5 högskolepoäng i matematisk statistik och minst 7,5 högskolepoäng i programmeringsmetodik, eller motsvarande. Engelska B/6.

Urval

Högskolepoäng avklarade per sista anmälningsdag (för utbildning på avancerad nivå 30-285 hp)

Studieavgift

Gäller endast medborgare utanför EU, ESS och Schweiz. Anmälningsavgift: 900 kr. Studieavgift, första inbetalningen: 71 400 kr. Total studieavgift: 285 600 kr. Anmälnings- och studieavgifter

Anmälningskod

UMU-P5064

Anmälan

Sista anmälningsdag var den 15 april 2024. Du kan inte längre anmäla dig.

Startar

Hösttermin 2024

Studieort

Umeå

Undervisningsspråk

Engelska

Studieform

Normal

Studietakt

100%

Behörighet

Examen på grundnivå som omfattar minst 180 högskolepoäng eller motsvarande utländsk examen. Särskilda förkunskapskrav är minst 90 högskolepoäng i matematik, minst 7,5 högskolepoäng i matematisk statistik och minst 7,5 högskolepoäng i programmeringsmetodik, eller motsvarande. Engelska B/6.

Urval

Högskolepoäng avklarade per sista anmälningsdag (för utbildning på avancerad nivå 30-285 hp)

Studieavgift

Gäller endast medborgare utanför EU, ESS och Schweiz. Anmälningsavgift: 900 kr. Studieavgift, första inbetalningen: 71 400 kr. Total studieavgift: 285 600 kr. Anmälnings- och studieavgifter

Anmälningskod

UMU-M5064

Anmälan

Sista anmälningsdag var den 15 januari 2024. Du kan inte längre anmäla dig.

Kontaktformulär

Kontaktformulär

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)

Programmet ges av
Teknisk-naturvetenskaplig fakultet
Kontaktpersoner för programmet är:
Victor Falgas-Ravry, programansvarig