Vanliga yrken
• AI-arkitekt
• AI-produktutvecklare
• Dataanalytiker
• Business Intelligence-specialist
• AI-etikspecialist
• AI-interaktionsdesigner
• Doktorand
• Forskare
• Forskningsingenjör
Vill du bli expert inom artificiell intelligens? I en modern värld spelar AI en allt större roll, allt från att skapa banbrytande teknik till att vara ett verktyg för att förstå samhället. Masterprogrammet i artificiell intelligens syftar till att ge dig de grundläggande kunskaper och praktiska färdigheter du behöver för att designa, bygga och tillämpa AI-system inom ditt valda specialområde.
"Nu har jag verktygen för att utveckla mitt egna AI-system"
Detta är det första masterprogrammet inom artificiell intelligens i Sverige och samtliga kurser undervisas av internationellt kända forskare, från flertalet olika områden inom AI. Masterprogrammet ger dig breda kunskaper inom artificiell intelligens samt fördjupade kunskaper inom ett av de fem profilområden du väljer att specialisera dig inom. De profilområden du kan välja är:
Programmet innehåller tre obligatoriska AI-kurser som är gemensamma för alla profiler och du läser under det första året: grunderna för AI, AI och dess metoder och tillämpningar, maskininlärning och ansvarsfull design av intelligenta system. Dessutom läser alla en kurs i antingen matematisk statistik eller formell logik, beroende på vilka kurser du har läst i din kandidatexamen.
Under utbildningen kommer du inte enbart att lära dig teorin, utan även arbeta mycket med dina praktiska färdigheter. Kurserna på programmet består av föreläsningar med internationellt kända forskare, seminarier, grupparbeten samt praktiska laborationer och uppgifter. Dessa uppgifter består till stor del av programvaruutveckling av något slag och du förväntas ha goda förkunskaper inom programmering.
Som student på masterprogrammet i artificiell intelligens blir du involverad i den breda forskningen inom AI.
Under utbildningen kommer även studentprojekt att genomföras i samarbete med en organisation (industri eller offentlig) och som tar upp olika samhällsutmaningar, något som ger möjlighet till goda kontakter i senare arbetsliv.
Med den breda och specialiserade kompetensen inom artificiell intelligens samt de praktiska färdigheter som programmet ger dig, så kommer du att ha stora möjligheter inom olika framtida arbetsområden.
Efter din examen kan du satsa på en forskarkarriär eller en karriär som AI-specialist inom industrin eller den offentliga sektorn. Du kommer att lära dig att utveckla framtidens digitala verktyg. Verktyg som till exempel kan användas för att förbättra miljön, hälsan och utbildningen för barn eller ta itu med samhällsfrågor som demokrati, rättvisa och säkerhet. Det kan också handla om att bygga programvara för självkörande bilar och andra transportsystem. Du kommer att kunna utveckla AI-arkitekturer, strategier för datahantering och stöd när det gäller ansvarsfull AI.
Nödvändiga förutsättningar för att komma in på programmet är teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter i algoritmisk problemlösning, inklusive välutvecklade programmeringsfärdigheter. Detta förvärvas vanligtvis genom studier i datavetenskap. Dessutom krävs kurser i matematik som kalkyl, linjär algebra och en kurs i antingen formell logik eller matematisk statistik. På den engelska sidan finns ett självtestformulär som du kan använda för att se att du har alla nödvändiga förkunskaper.
Beroende på vilket profilområde du väljer kan du få en av två olika examinationer. Inom profilområdet datavetenskap krävs ytterligare fyra obligatoriska kurser för att få en examen i matematisk statistik. För de fyra återstående områdena, som leder till en examen i datavetenskap med profil inom artificiell intelligens, har du större frihet att välja kurser beroende på intresse, även om vissa kurser rekommenderas starkt.
Räkna med en 40-timmars arbetsvecka även om det är färre timmar schemalagda. På magisternivå förväntas du ta fullt ansvar för att organisera dina arbetsuppgifter i samband med studierna så att tidsfrister hålls och så att samarbetsarbete inom studentprojekt är hanterbart inom kontorstid.
Alla dina lärare är forskare inom de områden där de undervisar. All undervisning sker på engelska.
Baskurser:
Grundläggande logik och modell teori eller Statistik för teknologer
Artificiell intelligens – grunderna
Artificiell intelligens – metoder och tillämpningar
Maskininlärning
Profilområden inom Datavetenskap:
• Resonerande och beslutsfattande
• Maskininlärning
• Människa-AI interaktion
• Intelligent robotik
Profilområden inom Matematisk statistik:
• Data Science
Baskurser för Datavetenskap:
Om du siktar mot en examen i datavetenskap med AI-profil läser du nedanstående obligatoriska kurser:
Design av interaktiva intelligenta system
Examensarbete för masterexamen i datavetenskap (inriktning Artificiell Intelligens)
Baskurser för Matematisk statistik:
Om du följer Data Science-profilen och siktar mot en examen i matematisk statistik läser du nedanstående obligatoriska kurser:
Stokastiska modeller och simulering
Försöksplanering och avancerad statistisk modellering
Multivariat dataanalys
Statistisk inlärning med högdimensionella data
Examensarbete för masterexamen i matematisk statistik
Artificiell intelligens är inbäddad i våra digitala verktyg för att utnyttja den stora mängd data som samlas in, för att ge ytterligare värde som är skräddarsytt för individer och situationer, och för att bygga upp digitala infrastrukturer för samhället. Vårt digitala samhälle förändras snabbt på ett sätt som påverkar hur vi arbetar, utbildar och underhåller oss själva, umgås och engagerar oss i samhället.
Följaktligen står samhället inför en snabbt ökande efterfrågan på kompetens inom artificiell intelligens som är nödvändig, för att driva på utvecklingen på ett sätt som är fördelaktigt för samhället. Industrins och offentliga organisationers efterfrågan på kompetens inom artificiell intelligens kommer att öka ännu mer inom en överskådlig framtid.
• AI-arkitekt
• AI-produktutvecklare
• Dataanalytiker
• Business Intelligence-specialist
• AI-etikspecialist
• AI-interaktionsdesigner
• Doktorand
• Forskare
• Forskningsingenjör
Du som har läst kurser som motsvarar minst första terminen på ett program kan söka till senare del av program. Om det finns plats på den termin du är behörig till behöver du inte läsa tidigare terminer på programmet. Även du som redan är student vid Umeå universitet, men vill gå ett annat motsvarande program, kan söka.
Sök senare del av det här programmet