"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Masterprogrammet i matematisk statistik

  • Antal högskolepoäng 120 hp
  • Studietid 2 år (heltid)
  • Nivå Avancerad nivå
  • Starttid Hösttermin 2024

Statistik är nyckeln till en framgångsrik karriär! Oavsett om du vill arbeta som data scientist, med AI, riskbedömning, företagsekonomi, finans, informationsteknik, medicinsk forskning eller bioinformatik ger en utbildning i matematisk statistik dig en solid grund av analytiska färdigheter som kommer att uppskattas av framtida arbetsgivare och kollegor. Det går också att sikta mot en karriär som forskare! Matematiska statistiker har lätt att få jobb och kan se fram emot utmärkt löneutveckling.

Antagen till programmet

Här hittar du allt du behöver veta innan programmet startar.

Under utbildningen

Genom masterprogrammet i matematisk statistik vid Umeå universitet kan du skapa den framtid du drömmer om!

Vi tar väl hand om våra studenter och erbjuder en trevlig och informell akademisk kultur med närhet till stark forskning.

Vårt masterprogram startar med en kurs om forskning och avancerade studier i matematisk statistik med fokus på att förstå forskningsvärlden och att planera och uppnå dina mål genom dina studier. Vi har ett innovativt mentorskapsprogram där du tilldelas en aktiv forskare som mentor, vilket ger dig informell kontakt med institutionen och en väg in i våra forskargruppers vardag. Innan du avslutar dina studier kan du se fram emot en termin av matematisk forskning, där du arbetar med ditt examensarbete under ledning av en av våra högt meriterade forskare.

Läs mer om institutionen och Umeå universitet

Områden och ämnen för examensarbeten

Utbilda dig och skriv ett examensarbete för en aktiv forskare inom något av följande områden:

Statistisk inlärning och inferens för spatiotemporala data

• Detektion av förändringspunkter för punktprocesser

• Kantkorrigering för Voronoi-baserade intensitetsskattare

• Rörelseanalys med fokus på trafikdata

Biostatistik och life science

• Analys av stora och komplexa data med tillämpningar inom hälsa och life science

Funktionell dataanalys och spatial statistik

• Funktionella klustermetoder för klimatrekonstruktion
 

Statistisk inlärning

• Formbegränsade generaliserade additiva modeller för komplexa dataset

• Advancing cosmic ray analysis: en öppen källkod Android neutron-detektormodul

Matematiska grunder för AI

• Optimeringsproblem med total variationsreglering på måttrum

Geometrisk djupinlärning 

• Ekvivarians och förstärkning

 

Ett brett utbud av kurser

Innan du skriver ditt examensarbete kommer du att utveckla dina matematiska och beräkningsmässiga färdigheter genom avancerade kurser i matematisk statistik från vår kurskatalog. Du hittar också en översikt över programmets kurser längre ned på den här sidan.

Du kan också, med stor fördel, kombinera dina kurser i matematisk statistik med kurser i matematik, datavetenskap, statistik, natur- eller samhällsvetenskap, ekonomi eller andra intresseområden.

Bo i en ung och snabbt växande stad

Umeå är en attraktiv stad för studenter. Det är en ung och snabbt växande stad med cirka 120 000 invånare, varav över 35 000 är studenter. Det bidrar till ett rikt kulturliv med många pubar, caféer, restauranger, konserter och festivaler. I staden finns ett operahus och många museer, och Umeå var Europas kulturhuvudstad 2014.

Staden är liten och extremt säker. Umeå erbjuder en hög livskvalitet samt ett åtagande för hållbarhet - detta förstärks av en viktig fas av grön industrialisering i norra Sverige med etableringen av stora högteknologiska och lågkoldioxidaktörer som batteritillverkaren Northvolt och den gröna cementtillverkaren Cementa. Det finns ett omfattande nätverk av cykelvägar genom staden, vilket gör det möjligt att cykla året runt.

Närhet till naturen

Var du än befinner dig i Umeå har du alltid närhet till naturen, både naturreservat precis bredvid staden, och lite längre, bort Unescos världsarvslista Höga Kusten. Umeälven flyter genom Umeå och det finns gott om möjligheter till längdskidåkning i Gammlia-skogen bredvid campus samt runt sjön Nydala som ligger i närheten.

Norrsken är en vanlig företeelse i Umeå, och att jaga dem är en populär sysselsättning under vintermånaderna. Det finns även alpina skidorter i närheten, liksom en nästan 10 km långa skridskobana på Tavelsjösjön. Under sommarmånaderna kan naturälskare njuta av de många vandringslederna, floderna och sjöarna, liksom närheten till flera sand- och klippstränder och öar vid Östersjöns kust.

Hitta boende

Om du börjar i god tid kommer du inte att ha svårt att hitta boende i Umeå.

Läs mer om att hitta boende i Umeå

Programöversikt

Programkurser på avancerad nivå i matematisk statistik:

Statistik inlärning med högdimensionella data, 7,5 hp
Forskning inom matematiska vetenskaper, 7,5 hp
Försöksplanering och avancerad statistisk modellering, 15 hp
Inferensteori, 7,5 hp
Multivariat dataanalys, 7,5 hp
Sannolikhetsteori, 7,5 hp  
Stationära stokastiska processer, 7,5 hp 
Aktuell forskning i matematisk statistik, 7,5 hp
Tidsserieanalys och spatial statistik, 7,5 hp

Programkurser på avancerad nivå i statistik:

Statistisk programmering, 7,5 hp
Kausal inferens,7,5 hp
 
Examensarbeten:

Examensarbete för magisterexamen i matematisk statistik, 15 hp
Examensarbete för masterexamen i matematisk statistik, 30 hp

Valbara kurser:
Du har stor flexibilitet att ersätta ersätta föreslagna kurser  med med relevanta kurser i matematik, matematisk statistik statistik och datavetenskap, till exempel med kurser från systerprogrammet i matematik.

Din mentor kommer att hjälpa dig och ge råd om att utforma en skräddarsydd uppsättning kurser utifrån tillgängliga alternativ. Kurser från nedanstående listan anses som särskilt relevanta för våra studenter.Det finns också möjlighet till studieutbyten under första vårterminen och under andra året på programmet.

Valbara kurser i matematik:

Riskbaserad portfölj- och företagsstyrning, 15 hp
Finansiell matematik, 7,5 hp
Monte Carlo metoder för finansiella tillämpningar, 7,5 hp
Stokastiska differentialekvationer
Matematisk introduktion till maskininlärning, 7,5 hp (kandidatnivå)

Valbara kurser på avancerad nivå i matematisk statistik:

Statistiska metoder i genetik, 7,5 hp
Datorintensiva statistiska metoder


 

Efter utbildningen

I det moderna samhället spelar statistik och analys en viktig roll. En utbildning i matematisk statistik är utgångspunkten för en karriär inom vilket område som helst där statistik används. Statistiker är eftertraktade inom en mängd olika sektorer, såsom teknikindustrin, inom finans och försäkringssektorn, inom läkemedelsindustrin och inom medicinsk forskning. Andra viktiga arbetsgivare för statistiker är statliga myndigheter, och generellt sett behövs statistiker närhelst det finns stora mängder data som ska analyseras.

Tidigare studenter arbetar i dag inom ett brett spektrum av företag, såsom Cytiva, Ericsson, H&M, Klarna, Komatsu Forest, Nasdaq, Santander, SCB, Swedbank, Scandia, Vägverket, Volvo.

 
Din väg till en forskarkarriär

Om du i slutet av din master är intresserad av en forskarkarriär, kan du ansöka till vårt doktorandprogram i matematisk statistik. Du kan även få vägledning och råd från din mentor om ansökan till andra doktorandprogram, både i Sverige och utomlands.

Anmälan och behörighet

Masterprogrammet i matematisk statistik, 120 hp

Det finns inga tidigare terminer för kursen Hösttermin 2024 Det finns inga senare terminer för kursen

Startar

Hösttermin 2024

Studieort

Umeå

Undervisningsspråk

Engelska

Studieform

Normal

Studietakt

100%

Behörighet

Examen på grundnivå som omfattar minst 180 högskolepoäng eller motsvarande utländsk examen. Särskilda förkunskapskrav är minst 30 högskolepoäng i matematik, minst 15 högskolepoäng i matematisk statistik och minst 7,5 högskolepoäng i programmeringsmetodik, eller motsvarande. Engelska B/6.

Urval

Högskolepoäng avklarade per sista anmälningsdag (för utbildning på avancerad nivå 30-285 hp)

Studieavgift

Gäller endast medborgare utanför EU, ESS och Schweiz. Anmälningsavgift: 900 kr. Studieavgift, första inbetalningen: 71 400 kr. Total studieavgift: 285 600 kr. Anmälnings- och studieavgifter

Anmälningskod

UMU-P5066

Anmälan

Sista anmälningsdag var den 15 april 2024. Du kan göra en sen anmälan via Antagning.se.

Startar

Hösttermin 2024

Studieort

Umeå

Undervisningsspråk

Engelska

Studieform

Normal

Studietakt

100%

Behörighet

Examen på grundnivå som omfattar minst 180 högskolepoäng eller motsvarande utländsk examen. Särskilda förkunskapskrav är minst 30 högskolepoäng i matematik, minst 15 högskolepoäng i matematisk statistik och minst 7,5 högskolepoäng i programmeringsmetodik, eller motsvarande. Engelska B/6.

Urval

Högskolepoäng avklarade per sista anmälningsdag (för utbildning på avancerad nivå 30-285 hp)

Studieavgift

Gäller endast medborgare utanför EU, ESS och Schweiz. Anmälningsavgift: 900 kr. Studieavgift, första inbetalningen: 71 400 kr. Total studieavgift: 285 600 kr. Anmälnings- och studieavgifter

Anmälningskod

UMU-M5066

Anmälan

Sista anmälningsdag var den 15 januari 2024. Du kan inte längre anmäla dig.

Kontaktformulär

Kontaktformulär

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)

Kontaktperson för programmet är:
Peter Anton