"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Daniel vill sprida kärleken till kemi till gymnasieelever

Inspirerande lärare på gymnasiet hjälpte Daniel Larsson att ”knäcka koden” och bli fascinerad av kemin bakom det mesta i vår omvärld. Nu har han läst både kandidatprogrammet i Life Science och masterprogrammet i kemi vid Umeå universitet – och ska själv bli lärare.

– Ganska tidigt kom jag på att jag älskar mina ämnen, kemi och molekylärbiologi, och att jag skulle vilja undervisa i dem, säger han. Jag pratade med en studievägledare som gav mig tipset att läsa ämnena separat först och sedan komplettera med pedagogik, för då har man många vägar öppna.

Kemi och molekylärbiologi

Nu är han inne på sjunde året av universitetsstudier och räknar med att 2018 ha sin lärarlegitimation i handen. Vägen genom utbildningen har dock inte varit helt spikrak. Daniel hamnade i Umeå lite av en slump och började läsa till biomedicinsk analytiker. Det kändes inte som helt rätt val, så efter ett år hoppade han av och började på kandidatprogrammet i Life Science i stället.

– Jag valde att ta min kandidatexamen i molekylärbiologi, men läsa tillräckligt mycket kemi för att sedan kunna läsa en master i kemi.

Hur blev du intresserad av kemi?
– På gymnasiet läste jag IB, International Baccalaureate, en internationell utbildning där man läser färre ämnen, men på högre nivå. Jag specialiserade mig i kemi, biologi och fysik. Sista halvåret blev kemi mitt bästa ämne, jag hade en lärare som fick mig att "knäcka koden" och jag började inse hur kemi kan förklara hela världen åt oss. Var man än tittar sig omkring ser man kemi: i färgen i tapeterna, i lackeringen på bordet framför sig och så vidare. Allt är liksom kemi egentligen, så mitt intresse handlar om en slags nyfikenhet på världen.

"Somrarna är fantastiska"

För karlskronabon Daniel blev mötet med det betydligt nordligare Umeå enbart positivt.

– Det är svårt att sätta fingret på varför jag trivdes, men det är på något sätt som att man tar det lite lugnare i Umeå. Det är lite mindre stress, men man får kanske lika mycket uträttat ändå. Visst, vintern är jobbig med allt mörker, men snön är kul och somrarna helt fantastiska.

Vad tyckte du om studentlivet i Umeå?
– Det finns väldigt mycket möjligheter att hitta på vilda saker som studenter gärna gör, särskilt de första åren. Jag har väl inte varit jättemycket för att festa och så, däremot har jag engagerat mig i att välkomna nya studenter till Life Scienceprogrammet som "general" som det kallas när man planerar mottagningen. Mycket engagemang kanaliserade jag via kårhuset för naturvetarna, där jag jobbade ideellt på helgerna som kock i ett års tid. Jag var också med i kårens kemisektion ett tag.
– Umeå har ett oerhört rikt och levande studentliv, det finns goda möjligheter att engagera sig och hitta likasinnade. Jag har verkligen funnit vänner för livet.

Dioxiner på Norrbyskär

På masterprogrammet valde Daniel att specialisera sig på miljökemi, där han också gjorde sitt examensarbete. Exjobbet blev en del i ett större forskningsprojekt, där kommunen, universitetet och konsultföretaget Tyréns samarbetade. Det handlar om miljögifter i marken på ön Norrbyskär söder om Umeå, där låg för 100 år sedan norra Europas största sågverk.

– Sågverket impregnerade sitt nysågade timmer med klorfenoler, berättar Daniel. I processen att tillverka klorfenoler blev det biprodukter, högklorerade dioxiner. Det finns jättehöga halter av dem ute på Norrbyskär, särskilt i det område där själva sågverket låg.

Ett flertal studier har gjorts om markföroreningarna på ön och i en huvudstudie kom man fram till att dioxinerna vid gamla sågen skulle grävas bort. Provgrävningar gjordes och Daniels uppdrag blev att undersöka hur detta påverkade grundvattnet.

– Proverna visade att ett antal dagar efter grävningen ser man en topp i halten dioxiner i grundvattnet. Det huvudsakliga resultatet av mitt projekt var att jag påvisade att det finns ytterligare riskmoment i att utföra så kallad grävsanering.

Ska man inte gräva i marken då, utan hellre låta den vara? Frågan är komplex, konstaterar Daniel. Kommunen har direktiv från bland annat Naturvårdsverket att förhålla sig till, det finns uppsatta mål att få Sverige fritt från föroreningar i marken från gamla industrier.

Prisad för exjobbet

Daniel tog examen våren 2016 och våren 2017 fick han av branschnätverket Renare Mark pris för bästa examensarbete. I samband med att han tog emot priset fick han föreläsa för 500 av landets främsta experter på marksaneringar om vad projektet på Norrbyskär visat. Både examensarbetet, priset och att få sprida sina resultat till andra var inspirerande, men det har inte fått Daniel att överge lärarplanerna för att i stället bli forskare.

– Det var delvis väldigt frestande, men det är ju så mycket man vill göra. Jag drivs nog ändå mer av att få jobba med människor och förhoppningsvis inspirera andra för kemi.

Efter sin masterexamen flyttade Daniel med sin flickvän till Växjö, där hon fått jobb som kommundietist. Nu läser han pedagogik vid Linnéuniversitet på distans. När han blir klar vill han undervisa på gymnasiet.

– Det är där biologi och kemi börjar komma fram på allvar och eleverna börjar se hur allt funkar. På ett sätt är det ett "otäckt" ställe att vara på som lärare, för just de sista åren före universitetet betyder så väldigt mycket för ungdomarnas framtid. Samtidigt är det då man kan påverka dem mycket.

Daniel är väldigt nöjd med sina studier, det finns flera bra skäl till att läsa kemi just vid Umeå universitet, tycker han.

– Umeå universitet har väldigt spännande inriktningar i sin masterutbildning. Miljökemin var helt rätt för mig, det är en inriktning som kan tilltala både organiska och oorganiska kemister. Det finns också starka inriktningar i proteinkemi och läkemedelskemi.

Närheten till forskningen är också bra, tycker han. När det var dags för exjobbet var det bara att knata runt till olika forskargrupper och han fick snabbt erbjudanden från flera håll. Att alla på masterprogrammet läser flervariabelanalys är ett annat skäl att välja Umeå.

– För den som vill satsa på en karriär inom kemi har jag redan märkt att det är jättehett och du har ett verktyg med dig som få andra har, säger Daniel Larsson.

Läs mer om kandidatprogrammet i Life Science

Läs mer om masterprogrammet i kemi

FAKTA Daniel Larsson

Ålder: 25 år.
Kommer från: Hasslö utanför Karlskrona.
Bor: i hyreslägenhet i Växjö.
Familj: flickvännen Louise Sund.
Gör på fritiden: försöker hitta en balans mellan studier, att umgås med min käresta, komma i gång med träning och umgås med vänner. Spelar rollspel med gamla kompisar i Umeå över internet.

 

Text: Anna-Lena Lindskog
Foto: Mattias Pettersson

Publicerad: 2017-04-18