"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Christian Ewald – universitetets senaste matematiska stjärnskott

Institutionen för matematik och matematisk statistik på Umeå universitet har fått ett nytt matematiskt proffs. Den tyskfödde professorn är glad att få vara med och forma den svenska finansiella matematiken.

Umeå universitet fick ett nytt stjärnskott inom finansiell och ekonomisk matematik under mars 2022. Född och uppvuxen i Tyskland har Christian Ewald arbetat med matematik och forskning lika länge som många av oss varit vid liv. Hans arbete har genererat stora framgångar inom många olika fält och hans omfattande CV talar för det.

Nu har Christian Ewald fått en position som professor i finansiell matematik vid institutionen för matematik och matematisk statistik vid Umeå universitet. Utöver sitt engagemang vid Umeå universitet är han även knuten till HINN Business Analytic Group i Lillehammer, Norge, och Adam Smith Business School vid University of Glasgow i Storbritannien.

Stannade inte kvar i Tyskland

Efter Christian Ewalds universitetsstudier vid Heidelberg University, och University of Kaiserslautern blev han inte kvar i Tyskland särskilt länge.

Hur kom det sig att du lämnade ditt hemland?

– En del av det hade att göra med att lönerna för forskare och lärare i Tyskland inte är särskilt bra. Så det var helt klart en faktor. Sen ville jag se världen och träffa intressanta personer och utöka mina kunskaper.

Hans forskningsområden inkluderar finansiell matematik, kvantitativ finansiering, riskhantering och råvaror. Christian har genomgått sin utbildning vid framstående universitet, med en masterexamen i matematik från universitetet i Mainz och en doktorsexamen i matematik från universitetet i Heidelberg. Han har också uppnått en högre doktorsexamen (Habilitation, Doctor of Science) från University of Kaiserslautern.

Genom sin breda akademiska bakgrund och internationella kopplingar har Christian Ewald etablerat sig som en framstående forskare och akademiker inom finansiell matematik. Hans bidrag sträcker sig över flera länder och sammanhang, vilket belyser hans engagemang för att främja kunskap och förståelse inom de komplexa områdena finans och matematik.

Vill gärna se masterprogram i ämnet

Finansiell matematik är ett begrepp som kanske är okänt för många, men det finns en kurs tillgänglig på Umeå universitet. Kursen utforskar de grundläggande matematiska principerna för att modellera och prissätta finansiella instrument både i diskret och kontinuerlig tid.

Huvudinriktningen är att skapa modeller för aktier och att prissätta aktieoptioner. Utöver aktiemodellering behandlas även ränteteori och prissättning av olika ränteinstrument. Detta inkluderar sannolikhetsmodeller för räntemarknaderna och metoder för att värdera olika finansiella produkter kopplade till räntor. Kursen är på 7,5 högskolepoäng, men som kan komma att bli betydligt mer då Christian Ewald gärna skulle se finansiell matematik som ett eget masterprogram.

Skottland, Australien och Norge

Innan Christian Ewald kom till Glasgow där han arbetat i över 13 år och fortfarande engagerar sig, tillbringade han en tid i Sydney, Australien som professor.

Nu är du här på Umeå universitet. Hur känns det?

– Det känns bra. Jag har bott i Norge nu i några år så jag har ändå lite erfarenhet av hur allt fungerar här i Norden. Min familj är däremot kvar i Norge så jag pendlar en del dit. Sen reser jag några gånger om året till Glasgow också så det gäller att balansera tiden.

Vad består ditt arbete mest av nu här på universitetet?

– Främst så arbetar jag med några doktorander och post-doktorander här på universitetet som är del av forskningsgruppen jag leder. Sen lär jag ut finansiell matematik som förhoppningsvis kommer få ett helt eget program i framtiden.

Hur ser framtiden ut för dig här på universitetet?

– Förhoppningsvis så kommer forskningsgruppen att utökas då vi just nu är fem stycken. Sen hoppas jag på ett nytt masterprogram i finansiell matematik så fler som är intresserade av det kan ta del av utbildningen.

FAKTA Christian Ewald

Ålder: 51.
Kommer från: Mainz, Tyskland.
Familj: Dotter och hund i Norge.
Utbildning: Doktor i algebra och matematisk fysik, efter det doktor i finansiell matematik.
Lär ut: Finansiell matematik.
Det gör jag på fritiden: Cyklar, åker skidor, springer.
Umeå med tre ord: Storlek, skidor, universitet.
Umeå universitet med tre ord: akademiskt, studenter, motiverade.

Läs mer om Umeå universitets utbildningar i matematik

Intervju & foto: Hampus Norén

Senast uppdaterad: 2023-12-22