Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Utbildning vid institutionen för matematik och matematisk statistik

De matematiska ämnena är grundläggande och oumbärliga för en stor del av det moderna samhället. Nya tillämpningar tillkommer ständigt samtidigt som de är intressanta i sig med tusenåriga traditioner. Grundforskning i matematik och statistik är en förutsättning för dess många tillämpningar.

Utbildning på forskarnivå

Om våra utbildningar på forskarnivå

Tekniskt-naturvetenskapligt basår

Om du saknar fullständig behörighet till våra kurser/program så kan Tekniskt- och naturvetenskapligt basår vid Umeå universitet vara något för dig.

Här kan du läsa mer om Tekniskt-naturvetenskapligt basår.

Kandidatprogrammet i matematik

Tycker du att matematik är roligt? På kandidatprogrammet i matematik får du lära dig grunderna inom olika delar av matematiken och upptäcka många tillämpningsområden. Programmet ger dig en solid grund för att kunna läsa vidare och du kan även välja att efter utbildningen söka dig ut i en växande arbetsmarknad inom exempelvis finans-, försäkrings- eller läkemedelsbranscherna.

Här kan du läsa mer om kandidatprogrammet i matematik.

Civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi

Är du intresserad av att få en bred kompetens och vara konkurrenskraftig på den framtida arbetsmarknaden? Industriell ekonomi är mer än en traditionell civilingenjörsutbildning. Vill du veta mer om programmet, studentlivet, Umeå och vad du kan arbeta med efter utbildningen?

Här kan du läsa mer om civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi.

Examensarbeten

Här kan du läsa mer om hur du går till väga om du vill skriva examensarbete i matematik eller matematisk statistik vid vår institution. 

Efter kandidatexamen

Efter att ha tagit ut en kandidatexamen i matematik eller matematisk statistik finns goda möjligheter att fortsätta studierna mot en magister- eller masterexamen vid Umeå universitet

Från och med hösten 2020 erbjuder vi två masterprogram i matematik och matematisk statistik.

Observera att det går alldeles utmärkt att ta ut en masterexamen i matematisk statistik efter en kandidatexamen i matematik och vice versa. Om du tänker läsa till en examen i matematisk statistik kan du även läsa kurser på avancerad nivå i Statistik på Samhällsvetenskaplig fakultet.

Om du har frågor eller behöver studievägledning, kontakta Lars-Daniel Öhman  studievägledare i matematik och matematisk statistik.