Hoppa direkt till innehållet
printicon

Tandhygienistprogrammet

  • Antal högskolepoäng 180 hp
  • Studietid 3 år (heltid)
  • Starttid Vårtermin 2020

Är du intresserad av att arbeta i närkontakt med människor och med att främja god munhälsa för människor i alla åldrar? Då är tandhygienistyrket det perfekta valet för dig. Tandhygienisten utför ett viktigt arbete inom barn- och ungdomstandvård, vuxentandvård och uppsökande verksamheten för äldre. Tandhygienisten arbetar både självständigt och i team med andra professioner inom tandvård och sjukvård.

Film: Plugga till tandhygienist
Plugga till tandhygienist

Rebin Akram och Ann-Mari Norberg berättar om hur det är att studera till och jobba som tandhygienist.

Under utbildningen

Programmets kurser i huvudämnet Oral hälsa är basen inom tandhygienistens yrkesområde och bildar en helhet av kunskaper från olika naturvetenskapliga områden, främst odontologi och medicin men också samhälls- och beteendevetenskap.

Du läser på heltid, i huvudsak på campus.

Utbildningen inleds med introduktion till Oral hälsa ur ett biomedicinskt och psykosocialt perspektiv och du får även en inblick i tandhygienistens professionella roll. Sedan lär du dig mer om allmänhälsa och orala sjukdomar, hälsokommunikation, undersökningsmetodik, diagnostik och behandling. Teoretiska studier kombineras med praktiska simuleringsövningar.

Under andra året har du patientmöten under handledning, då du förankrar teoretiska kunskaper i den kliniska miljön och utvecklar ett personcentrerat förhållningssätt till människor i olika åldrar. Tredje året har fokus på klinisk praktik och hälsofrämjande arbete. Den sista terminen skriver du ett examensarbete i Oral hälsa.

Praktik

Under praktiken i tandvården arbetar du alltmer självständigt ju längre i utbildningen du kommer. Delar av den praktiska utbildningen kan du göra på annan ort än Umeå (inom våra avtalsområden).

Vaccinera dig innan praktiken

Innan du gör praktik ska du ha vaccinerat dig. Det är ett krav att studenter har genomgått ett hälso- och vaccinationsprogram innan sin praktik i hälso- och sjukvården, för att motverka smittspridning. Läs mer om vaccination.

År 1

Programmets kurser i huvudämnet Oral hälsa är basen inom tandhygienistens yrkesområde och bildar en helhet av kunskaper från olika naturvetenskapliga områden, främst odontologi och medicin samt samhälls- och beteendevetenskap.

Utbildningen inleds med introduktion till Oral hälsa ur ett biomedicinskt och psykosocialt perspektiv och du får även en inblick i tandhygienistens professionella roll. Sedan lär du dig mer om allmänhälsa och orala sjukdomar, hälsokommunikation samt undersökningsmetodik och diagnostik.

År 2

Under det andra året kombineras kunskaper med praktisk träning.

Från fjärde terminen ligger fokus på patientmöten under handledning och då förankrar du teoretisk kunskap i den kliniska miljön. Där ingår också utvecklandet av ett personcentrerat förhållningssätt till människor i olika åldrar. Den kliniska tillämpningen är också underlag för analys och diskussion i teoretiska frågor.

År 3

Tredje året har fokus på, klinisk färdighetsträning och hälsofrämjande arbete.

Vad tycker studenter om utbildningen?

Läs vad tidigare studenter tyckt i kursutvärderingar

Programöversikt

År 1
Introduktion oral hälsa, Grundläggande oral hälsa.

År 2
Oral hälsoinriktad prevention och behandling, Oral hälsa i olika livsfaser, Verksamhetsintegrerad Oral hälsa A.

År 3
Oral hälsopromotion och professionell utveckling, Verksamhetsintegrerad Oral hälsa B, Verksamhetsintegrerad Oral hälsa C, Examensarbete.

Efter utbildningen

Efter utbildningen kommer du som legitimerad tandhygienist ha goda förutsättningar att få arbete. Du kan arbeta inom folktandvård, privat tandvård eller öppna egen mottagning.

Anmälan och behörighet

Tandhygienistprogrammet, 180 hp

Det finns inga tidigare terminer för kursen Vårtermin 2020 Visa tillfällen för efterkommande termin

Startar

Vårtermin 2020

Studieort

Umeå

Undervisningsspråk

Svenska

Antal platser

36 st

Studieform

Normal

Studietakt

100%

Behörighet

Matematik B, Naturkunskap B, Samhällskunskap A. Eller: Matematik 2a / 2b / 2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2 (områdesbehörighet 16/A14)

Urval

Betyg-Högskoleprov 67/33 procent

Anmälningskod

UMU-P1409

Anmälan

Sista anmälningsdag var den 15 oktober 2019. Du kan inte längre anmäla dig.

Studieavgifter

Anmälnings- och studieavgifter krävs för dig som inte har medborgarskap i EU, EES-länderna eller Schweiz. Läs mer på antagning.se

Kontaktformulär

Kontaktformulär

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)

Programmet ges av
Institutionen för odontologi
Kontaktperson för programmet är:
Katarina Konradsson