TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ
Du är antagen till tandläkarprogrammet vid Umeå Universitet. Vi vill med detta brev hälsa dig varmt välkommen till tandläkarprogrammet och hoppas att du ska få en trevlig och mycket givande studietid i Umeå!
Om du har blivit antagen till en utbildning eller fått en reservplats måste du tacka ja för att behålla din plats. Vill du inte ha din plats, kan du låta en reserv få den genom att lämna återbud. Tacka ja eller nej gör du på Mina sidor på Antagning.se senast den 16 december 2024.
Om du behöver stöd för funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan utbildningen börjar. Läs mer om vilket stöd du kan få och hur du ansöker på vår studentwebb.
Umu-id är ditt användarkonto. MFA ökar din digitala säkerhet.
Ditt Umu-id behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.
Ditt Umu-id behöver du när du ska:
För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.
MFA, eller multifaktorautentisering som det heter, minskar risken att obehöriga kommer åt din information eller ditt konto. Som ny student behöver du aktivera MFA för att kunna logga in i olika system, exempelvis lärplattformen Canvas och studentwebben.
Jag vill aktivera mitt Umu-id och MFA
Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id eller MFA kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.
Du kommer att registeras i samband med det obligatoriska uppropet manuellt av studieadmininstratören efter uppropet.
2025-01-20
Tid: kl.10:00
Första kursen heter ”Introduktion till tandläkarutbildning, 5 högskolepoäng”. Under kursen ges information om universitetet och dess studiemiljö samt vilka regler som gäller när man studerar vid Umeå universitet och odontologiska institutionen. Kursen är även en introduktion till den utbildning som studenten genomgår innan studierna på tandläkarkliniken startar och du får också information om tandläkarens olika roller i samhället samt om den forskning som bedrivs vid medicinska fakulteten och institutionen för odontologi. Kurslitteraturen består av kompendier som delas ut i samband med kursen .
Sedan följer kursen ”Medicinsk biologi 1, 25 högskolepoäng”. I denna kurs ingår 2 moduler.
Den första modulen i kursen är Medicinsk kemi med cellbiologi, 15 hp.
De första två veckorna handlar om grundläggande organisk och fysikalisk kemi med en hel del räkneövningar. Resterande del av modulen ger kunskap om medicinsk biokemi, metabolism och cellbiologi.
Kurslitteratur där båda böckerna behövs;
“Biochemistry”, Campbell & Farrell. (ISBN: 978-1-111-42564-7) (går bra fr.o.m 6th edition och högre). “Biochemistry” omfattat medicinsk biokemi samt metabolism.
”Essential Cell Biology (ECB)”, Ed., B. Alberts et al. (ISBN: 978-0-8153-4130-7) (går bra fr.o.m 3rd edition och högre). ECB omfattar cellbiologi-delen av kursen och kommer även att vara kompletterande kursbok i flera andra kurser.
Biochemistry” omfattat medicinsk biokemi samt metabolism, se rabatterbjudande i bilagan.
Våra erfarenheter visar att det lönar sig att repetera gymnasiets kurs i kemi, främst vad gäller vatten och dess egenskaper, syror, baser, salter och löslighet. Det är även bra att repetera matematik, exempelvis räkning med rötter, potenser, logaritmer och ekvationer och ekvationssystem av första och andra graden. Detta behöver Du kunna på grupparbeten, laborationer och skrivningar. Ta även med gymnasieböckerna i kemi och Din miniräknare.
I slutet av april när vårsolen lyser, läser du modulen ”Morfologi, 10 högskolepoäng”. Undervisningen i denna modul bedrivs vid institutionen för integrativ medicinsk biologi och omfattar grundläggande kunskaper om människokroppens anatomi samt om vävnadernas uppbyggnad och funktion.
Kurslitteratur: Junqueira’s Basic Histology Text and Atlas. Mescher (Sixteenth edition). ISBN : 1260462978. Se Umeå UB:s Söktjäns. Anatomisk bildordbok, Heinz Feneis, 5th edition ISBN: 9789147053018 eller senast. Netter’s Essential Systems-Based Anatomy. Lyons, Virginia T. 2022 Elsevier. https://www.clinicalkey.com/student/content/toc/3-s2.0-C20180026973 .
Allt kommer att bli bra
Ibland kan man känna sig lite orolig inför nya kapitel i livet. Kommer jag trivas? Kommer jag hitta någonstans att bo? Få nya vänner? Vi har inte alla svaren, men en sak vågar vi ändå lova: Allt kommer bli bra. Välkommen till Umeå universitet.
https://www.umu.se/student/mina-studier/ny-student/
Annan bra information
Inför er utbildning rekommenderar vi er att införskaffa en laptop (PC eller MAC) då flera undervisningsmoment inklusive tentamina/examinationerna är digitala.
Sök stöd vid funktionsnedsättning
Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.
Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.
Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.
Beställ ditt UMU-kort
När du är på något av våra campus kommer du behöva ett UMU-kort. UMU-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.
Tillgång till hela Microsoft Office 365
När du pluggar har du helt gratis tillgång till flera olika IT-tjänster och programvaror. Det är bland annat Umu-id för inloggning, wifi på campus, lärplattformen Canvas, Microsoft office 365 och Zoom samt andra bra att ha tjänster. Och skulle någonting i din digitala miljö krångla guidar vi dig rätt.
Ta hjälp av en studievägledare
Studievägledare är experter på alla möjliga frågor och vi finns som stöd både innan och under studierna. Vad ska man plugga, hur tar man sig in och vilket stöd finns att få? Det kan vara många frågor som snurrar. Om du till exempel har funderingar om dina studier och olika vägval så diskutera med en studievägledare – vi hjälper dig att komma vidare.
Bibliotekets tjänster
Som student kommer du söka information, läsa stora mängder akademisk text och skriva självständiga arbeten. Biblioteket stöttar dig under hela sök- och skrivprocessen. Besök vår drop-in, boka en handledningstid eller fördjupa dig på egen hand i våra guider.
Upptäck bibliotekets tjänster, både på campus och på distans
Fråga Infocenter om något krånglar
Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.
Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig med dina frågor.