"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Utbildningsplan:

Sjuksköterskeprogrammet, 180 hp

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet och Matematik 2a eller 2b eller 2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2

Examen

Efter genomgånget utbildningsprogram kan studenten efter ansökan erhålla en sjuksköterskeexamen (Bachelor of Science in Nursing) och Medicine kandidatexamen med omvårdnad som huvudområde (Degree of Bachelor of Medical Science with a major in Nursing) i enlighet med lokal examensbeskrivning fastställd av rektor (se Umeå universitets hemsida).

Beskrivning av utbildningen på aktuell nivå

Utbildningen är på grundnivå. Målen för utbildning på grundnivå återfinns i högskolelagen 1 kap. 8 §.

Nationella mål för aktuell examen

De nationella målen för examen återfinns i Högskoleförordningens bilaga 2

Lokala mål för aktuell examen

Efter fullgjord utbildning för sjuksköterskeexamen ska studenten

  •  utifrån huvudområdets teoretiska referensram kunna beskriva, förstå och förklara omvårdnadens dimensioner och komplexitet i olika situationer, livsfaser och kontexter
  •  kunna beskriva och förklara sjuksköterskans roll och funktion med avseende på utveckling av yrkesrollen, vad gäller digitalisering, teknikanvändning och procedurer i relation till personcentrerad vård.

Examinationsformer

I respektive kursplan framgår vilka examinationsformer som används i varje enskild kurs.

Betyg

I respektive kursplan framgår vilka betygsgrader som används inom kursen.

Tillgodoräknande

En student som anser sig ha kunskaper från tidigare relevanta studier eller yrkeserfarenheter som kan motsvara kurs eller del av kurs i programmet, kan ansöka om tillgodoräknande. Ett beviljat tillgodoräknande innebär att studenten inte behöver läsa den eller de delar av utbildningen som beslutet omfattar. Information om tillgodoräknande hittas på Umeå universitets hemsida.

Allmänt

Utbildningen organiseras som ett utbildningsprogram med heltidsstudier och omfattar 180 högskolepoäng, inkl. teoretiska studier och verksamhetsförlagd utbildning (VFU). Programmet genomförs som campusutbildning eller som distansutbildning med sammankomster på studieort. VFU genomförs inom institutionens/fakultetens avtalsområden, Västerbotten eller delar av Västernorrland.

Campusutbildningen bedrivs på studieorten, dvs. den ort studenten antagits till. VFU om totalt 32 veckor genomförs inom institutionens/fakultetens avtalsområden, där platsgaranti kan ges. För de som antas till Skellefteå som studieort kan möjlighet finnas att byta studieort till ett antal specificerade orter i Västerbottens inland. Antalet platser på respektive ort kommer att vara begränsade.

Distansutbildningen bedrivs delvis nätburet. Sammankomster på studieorten sker 2-4 gånger per termin, 2-5 dagar per sammankomst. VFU om totalt 32 veckor genomförs inom institutionens/fakultetens avtalsområden, där platsgaranti kan ges.

En modell för omvårdnad finns med som teoretisk referensram i programmets kurser. Studierna kännetecknas av aktivt kunskapssökande, problemlösning och reflektion mot en alltmer ökande komplexitet. Arbetsformerna varierar mellan individuellt arbete, arbete i studiegrupper, metod- och kommunikationsövningar, simuleringsövningar, seminarier och föreläsningar. Arbetsformerna främjar integrering mellan teoretiska och kliniska kunskaper. De teoretiska studierna bidrar till att ge struktur åt de kliniska studierna och de kliniska studierna utgör underlag för analys, bearbetning och diskussion i teoretiska frågor. I samband med VFU samverkar institutionens lärare, student, kliniska handledare samt huvudhandledare, kring planering, innehåll, genomförande och uppföljning. Yrkesmässig handledning kopplad till de kliniska studierna ges, där samtal kring studentens erfarenhet från olika omvårdnadssituationer syftar till att utveckla professionell och personlig kompetens. Under VFU följer studenten de tider som förekommer i verksamheten, vilket kan innebära kvällar, helger samt eventuellt natt.

Genomgående bygger innehållet i kurserna på vetenskaplig kunskap och beprövad erfarenhet. Genomgående behandlas också intersektionalitet, dvs. ålders-, genus-, klass- och transkulturella aspekter, liksom ett lokalt, regionalt, nationellt och internationellt perspektiv på hälsa/ohälsa. Internationalisering syftar till att skapa goda förutsättningar för den kommande yrkesfunktionen i internationella och mångkulturella miljöer. Sjuksköterskeprogrammet har bilaterala avtal med universitet och högskolor runt om i världen, vilket möjliggör internationalisering genom utlandsstudier via utbytesprogram men även genom möten med utländska föreläsare och utbytesstudenter på hemmaplan. Utlandsstudier genomförs företrädesvis under termin 4, 5 och 6.         

Den treåriga utbildningen har en inbyggd ämnesmässig och pedagogisk progression, där en utveckling från grundläggande ämneskunskaper och metodiker till ökad komplexitet och specialisering inom omvårdnad sker. Utvecklingen omfattar såväl akademiskt ämne som profession. Progressionen uttrycks i och operationaliseras genom utbildningens teman; Omvårdnadens grunder och metoder (år 1), Omvårdnad i olika livsfaser (år 2), samt Omvårdnad i olika kontexter (år 3).

Temat Omvårdnadens grunder och metoder fokuserar på att utveckla kunskap om omvårdnadens grunder, dess metoder och hantverk, dess bärande begrepp samt centrala frågeställningar och fenomen. Temat Omvårdnad i olika livsfaser fokuserar på att utveckla komplex och specifik kunskap om omvårdnad i olika åldrar och faser med fokus på att bibehålla hälsa samt motverka ohälsa och sjukdom utifrån specifika behov. Temat Omvårdnad i olika kontexter under år 3 fokuserar på att konsolidera de två tidigare årens lärande samt att utveckla färdigheter i relation till olika miljöer och situationer samt organisation och ledarskap. Omvårdnad utifrån modellen för omvårdnad samt omvårdnadsprocessen problematiseras och operationaliseras i samtliga teman ovan.

Obligatoriska kurser är de kurser som alla studenter inom programmet normalt läser. En student som följer utbildningsprogrammet är garanterad plats på alla obligatoriska kurser under förutsättning att behörighetskraven för aktuell kurs är uppfullda. Behörighetskrav anges i respektive kursplan.

Under rubriken "Studieplan" framgår de kurser som ingår i programmet i den ordning de läses.

Anstånd med studiestart

Information om anstånd med studiestart finns på Umeå universitets hemsida.

Studieuppehåll

Information om studieuppehåll finns på Umeå universitets hemsida.

Studieavbrott

Information om studieavbrott finns på Umeå universitets hemsida.

Övrigt

Hälso- och vaccinationsprogram
Studenter erbjuds vaccinationer enligt medicinska fakultetens hälso- och vaccinationsprogram. Många regioner och kommuner ställer krav på att studenter ska ha genomgått hälso- och vaccinationsprogram.

Utdrag från belastningsregister
Studenten ska inför och under VFU vara beredd att på uppmaning uppvisa aktuellt registerutdrag från belastningsregistret.

Samvetsfrågor
Utbildningen kan innehålla moment om abort, fosterdiagnostik, blodtransfusion och dylikt. Vissa personer kan känna samvetsbetänkligheter av etisk eller religiös natur inför sådana moment. Den som vill genomgå sjuksköterskeutbildning har dock skyldighet att uppfylla kursernas mål.

Fusk och plagiat
Att fuska är ett regelbrott som Umeå Universitet ser allvarligt på och som kan leda till disciplinära åtgärder. För mer information se Handläggningsordning för disciplinärenden på Umeå universitets hemsida.

Övergångsbestämmelser
Denna utbildningsplan gäller från och med höstterminen 2023 för de studenter som då antas till utbildningen. Programrådet för sjuksköterskeprogram beslutar om individuella studieplaner och former för examination för studenter som antagits och följt tidigare utbildningsplan och efter studieuppehåll återupptar studierna enligt denna utbildningsplan. 

Studieplan

Giltig från: HT23

Termin 1

3OM367

Sjuksköterskans profession - introduktion 6 hp

Grundnivå

Omvårdnad: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Obligatorisk

3OM368

Kroppen och omvårdnad 13,5 hp

Grundnivå

Omvårdnad: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Obligatorisk

3OM369

Biomedicin och omvårdnad 10,5 hp

Grundnivå

Omvårdnad: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Obligatorisk

Termin 2

3OM370

Omvårdnadens teori och vetenskapliga grund 15 hp

Grundnivå

Omvårdnad: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Obligatorisk

3OM371

Omvårdnadens metoder och procedurer 15 hp

Grundnivå

Omvårdnad: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Obligatorisk

Termin 3

3OM372

Omvårdnad i olika livsfaser del I 30 hp

Grundnivå

Omvårdnad: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Obligatorisk

Termin 4

3OM373

Omvårdnad i olika livsfaser del II 22,5 hp

Grundnivå

Omvårdnad: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Obligatorisk

3OM374

Palliativ omvårdnad 7,5 hp

Grundnivå

Omvårdnad: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Obligatorisk

Termin 5

3OM376

Omvårdnadsvetenskap - teori och tillämpning 22,5 hp

Grundnivå

Omvårdnad: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen

Obligatorisk

3OM375

Omvårdnadens organisation och ledning del I 7,5 hp

Grundnivå

Omvårdnad: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Obligatorisk

Termin 6

3OM377

Sjuksköterskans profession - tillämpning 22,5 hp

Grundnivå

Omvårdnad: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Obligatorisk

3OM378

Omvårdnadens organisation och ledning del II 7,5 hp

Grundnivå

Omvårdnad: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Obligatorisk