"False"
Hoppa direkt till innehållet

Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Läs hur du byter lösenord.

printicon
Huvudmenyn dold.

Staffan Berglund

WCMM-associerad forskare

Nutrition för optimal utveckling hos nyfödda 

Ett nyfött barn kommer att fördubbla sin vikt på mindre än sex månader och nyckeln till en framgångsrik utveckling är en välbalanserad näring. Ny forskning har visat att optimering av näring till spädbarn och småbarn inte bara kommer att påverka kortsiktig tillväxt och sjuklighet, men det kan också påverka deras långsiktiga hälsa.

För spädbarn yngre än 6 månader är bröstmjölken den optimala näringskällan. Bröstmjölk har associerats med flera fördelar och man tror att den främsta orsaken till detta är bidraget från de många bioaktiva ämnena som den innehåller.
 
Vi undersöker för närvarande två av de mest intressanta näringsämnena, laktoferrin och järn. I en randomiserad klinisk studie lägger vi till laktoferrin till en modersmjölksersättning och utvärderar den bioaktiva effekten på det växande spädbarnet. Laktoferrin har flera viktiga effekter på immunsystemet, och vi vill framför allt studera effekten på cytokiner och förekomst av infektioner. En annan uppgift är att utforska det optimala intaget av järn. Bröstmjölk har en järnhalt på mindre än en tiondel av vad som finns tillgänglig i modersmjölksersättning, en skillnad som kan ha effekter på barnhälsan.
 
Sammanlagt har över 250 nyfödda spädbarn tagits med i en stor randomiserad studie, LIME-projektet. De kommer att följas i 6 år för att bedöma effekten av våra två interventioner. Resultaten kan ge viktiga framtida kunskaper om hur man optimerar barnens kort- och långsiktiga hälsa genom enklare förändringar av modern modersmjölksersättning.

Staffan Berglund

Senast uppdaterad: 2022-12-08