"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Åtkomst till bibliotekets e-resurser

Som student eller anställd vid Umeå universitet kommer du åt bibliotekets databaser, e-böcker och e-tidskrifter var du än befinner dig. Här kan du läsa om olika sätt att få åtkomst till våra elektroniska resurser. Allmänheten är välkommen att besöka biblioteket för att få tillgång till e-resurserna via våra datorer.

Problem med åtkomst till e-resurser?

Du som inte är uppkopplad via eduroam kan få problem med att komma åt våra e-resurser. Felet går att åtgärda genom att stänga av IPv6 på din dator. Kontakta din systemadministratör eller ITS om du behöver hjälp med detta.

Full åtkomst genom bibliotekets söktjänst

Logga in i bibliotekets söktjänst för att kunna hitta och få åtkomst till alla våra e-resurser. Använd ditt Umu-id för att logga in.

När du är inloggad i bibliotekets söktjänst får du

 • åtkomst till alla våra e-resurser
 • inloggningsuppgifter till de databaser som kräver särskild inloggning
 • fullständiga sökresultat när du söker i söktjänsten.

Åtkomst via universitetets nätverk

När du är ansluten till internet via universitetets nätverk får du automatiskt åtkomst till de allra flesta av bibliotekets e-resurser. Det finns två wifi-nätverk på campus: Eduroam och Umu wlan. Bibliotekets datorer och datorer på universitetets kontor är också anslutna till universitetets nätverk.

Fler sätt att få åtkomst

VPN - som på kontoret fast hemma

Anställda vid Umeå universitet kan använda VPN (virtuellt privat nätverk) för att komma åt universitetets tjänster hemifrån och på distans. När du använder VPN får du åtkomst till de allra flesta av bibliotekets e-resurser automatiskt, precis som när du sitter på ett kontor på campus.

VPN (Aurora)

Libkey Nomad - tillägg i webbläsaren för enklare åtkomst

Libkey Nomad är ett gratis tillägg som du installerar i din dators webbläsare. Med tillägget kan du enkelt nå artiklar som biblioteket har tillgång till, utan att gå via bibliotekets söktjänst.

Bra att veta om Libkey Nomad:

 • Libkey Nomad ger dig även direkt tillgång till många av bibliotekets e-böcker.
 • I dagsläget är inte Libkey Nomad heltäckande, så ibland behöver du ändå använda bibliotekets söktjänst för att komma åt material.
 • Libkey Nomad fungerar inte på mobila enheter.

Så fungerar Libkey Nomad

Tillägget Libkey Nomad söker efter artiklars DOI (Digital Object Identifier) på webbsidor du besöker, till exempel PubMed, Web of Science och Wikipedia. Om du har valt Umeå universitet som din organisation kontrollerar tillägget artikelns DOI mot bibliotekets e-resurser.

Om biblioteket har tillgång till en artikel så visas en ikon bredvid artikelns länk eller i hörnet av webbläsaren. Klicka på ikonen för att komma direkt till artikeln. Om du inte redan är inloggad med ditt Umu-id så kommer du först till en inloggningssida.

Film om Libkey Nomad

Se hur du använder och installerar tillägget Libkey Nomad.

Gör så här för att installera tillägget

Utgå ifrån den webbläsare du använder och ladda ner tillägget Libkey Nomad. Följ sedan instruktionerna och välj Umeå Universitet i rutan för att välja organisation. Här hittar du både länkar för nedladdning och en film som visar hur installationen går till:

Get Libkey Nomad now

Använd bibliotekets proxy

Genom att använda bibliotekets proxyserver kan du få tillgång till artiklar och andra e-resurser som du hittar via exempelvis en sökmotor. En proxyserver fungerar som en slags mellanhand vilket gör att webbplatsen känner igen dig som en användare från Umeå universitet. För att få åtkomst lägger du till ett proxy-prefix framför e-resursens webbadress.

Bibliotekets proxy är främst ett alternativ för dig som inte har möjlighet att använda universitetets nätverk, VPN eller Libkey Nomad. Till skillnad från Libkey Nomad fungerar proxy även på mobila enheter.

Gör så här för att använda bibliotekets proxy

 1. Kopiera det här proxy-prefixet: https://proxy.ub.umu.se/login?url=
 2. Klistra in proxy-prefixet framför webbadressen till sidan som du vill få åtkomst till.
 3. Tryck på enter-knappen för att ladda om sidan.

När sidan laddas om går den via proxyn och du får tillgång till e-resursen.

Automatiskt proxy-prefix genom ett bokmärke i din webbläsare

Du kan spara ett automatiskt proxy-prefix som ett bokmärke i din webbläsare. Genom ett så kallat bokmärkesskript fungerar bokmärket som en knapp för att få åtkomst till e-resurser.

Det är enklast att skapa bokmärkesskriptet genom att redigera ett vanligt bokmärke. Så här gör du:

 1. Skapa ett bokmärke av vilken webbsida som helst.
 2. Kopiera den här strängen: javascript:location.href='http://proxy.ub.umu.se/login?url='+location.href
 3. Gå till ditt bokmärke och redigera det. Ta bort webbadressen som är inlagd och klistra istället in strängen som du kopierade i steg 2.
 4. Om du vill kan du ändra bokmärkets namn till exempelvis "Proxy UB" eller något annat som du tycker är lämpligt.

När du kommer till en e-resurs som kräver inloggning behöver du bara klicka på ditt bokmärke. Då läggs proxy-prefixet till, sidan laddas om automatiskt och du får tillgång till e-resursen.

Allmänheten får åtkomst via bibliotekets datorer

Genom bibliotekets datorer får du åtkomst till nästan alla våra e-resurser. Detta är det enda sättet att komma åt bibliotekets e-resurser för dig som

 • saknar ett Umu-id (alltså inte är student eller anställd vid Umeå universitet)
 • inte har tillgång till det trådlösa nätverket Eduroam via ett annat lärosäte.
Senast uppdaterad: 2024-06-10