Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Inköp, fjärrlån och artikelkopior

Här kan du lämna inköpsförslag eller beställa fjärrlån och artikelkopior. Du kan också läsa mer om hur det fungerar med inköp och beställningar, hur du får tillgång till materialet och om priser för fjärrlån och artikelkopior. Längst ner på sidan finns information till andra bibliotek som fjärrlånar från oss.

Information om inköp och beställningar

Om du inte hittar det material du söker i bibliotekets samlingar så kan du efterfråga det som du behöver för dina studier eller forskning. Du gör din beställning via formuläret Beställ inköp, fjärrlån och artikelkopior.

Vi köper i första hand in efterfrågad litteratur som saknas i bibliotekets samlingar. Om en bok finns som e-bok så köper vi boken i det formatet. Om vi inte köper in den bok du önskar kan vi göra ett fjärrlån, det vill säga låna in från andra bibliotek.

Om du behöver en artikel från en tidskrift som vi inte har tillgång till så kan vi beställa den från andra bibliotek som har tidskriften. Vi skickar sedan en kopia av artikeln till dig.

Tillfällig fjärraccess till material från Kungliga biblioteket 

Du som är forskare eller forskarstudent kan under en period få tillgång till upphovsrättsskyddat material från Kungliga biblioteket på distans. Du kan få tillgång till handskrifter, böcker och audiovisuellt material genom ett avtal mellan Kungliga biblioteket och olika upphovsrättsorganisationer. Avtalet gäller till 30 juni 2021 för böcker och till 30 augusti 2021 för bilder och audiovisuellt material. Mer information om tjänsten finns här: 

Fjärraccess till material från Kungliga biblioteket 

Beställ material med fjärraccess

Bilder (material ur handskriftssamlingen och bildsamlingen)

Välj alternativet Arkiv och specialsamlingar i kontaktformuläret, märk din beställning med "fjärraccess":

Kontakta biblioteket 

Böcker 

Välj alternativet Fjärrlån och artikelkopior i kontaktformuläret, märk din beställning med "fjärraccess". 

Kontakta biblioteket

Audiovisuellt material (till exempel film, musik, radio och tv)

Om du vill beställa audiovisuellt material så vänder du dig direkt till Svensk mediedatabas: 

Svensk mediedatabas

Vanliga frågor om inköp och beställningar

Hur får jag materialet vid inköp och fjärrlån?

När vi köper in materialet i elektroniskt format får du ett mejl med en direktlänk till e-boken så snart den är redo att läsas. Om du inte har ett Umu-id behöver du komma till biblioteket och låna våra datorer för att läsa e-böcker.

När vi köper in materialet i tryckt format och när vi fjärrlånar material så hämtar du det på biblioteket. Du får ett meddelande via e-post eller sms när materialet kan hämtas.

Tiden det tar från att du lägger din beställning tills du kan hämta materialet beror på hur lång tid det tar för leverantören eller det fjärrutlånande biblioteket att leverera materialet till oss.

Vad kan jag beställa som fjärrlån?

Du som är låntagare kan låna in material för forskning och studier.

Du kan inte fjärrlåna litteratur som är utlånad vid våra bibliotek eller som finns vid något av Umeås övriga bibliotek. Kontrollera alltid om materialet redan finns på Umeå universitetsbibliotek innan du gör din beställning.

Vilka lånevillkor gäller för fjärrlån?

Lånetiden för ett fjärrlån bestäms av det fjärrutlånande biblioteket. Tänk på att lånetiden kan förkortas om det fjärrutlånande biblioteket kräver tillbaka boken. Kontakta biblioteket om du har frågor kring förlängning av lånetid.

Kontakta oss

Det fjärrutlånande biblioteket bestämmer om du får låna hem boken eller om du måste läsa den i bibliotekets lokaler eller bevakad läsesal. Det fjärrutlånande biblioteket avgör också om materialet skickas i form av fjärrlån eller kopior.

Om ett fjärrlån inte återlämnas i tid blir du avstängd från lån tills du har lämnat tillbaka boken. Om du tappar bort boken eller om den blir skadad så blir du ersättningsskyldig.

Läs mer om regler för fjärrlån här:

Låneregler

Vad menas med kopior av artiklar och bokkapitel?

De flesta bibliotek lånar inte ut tidskrifter utan skickar i stället kopior av önskad artikel eller innehållsförteckning.

Om du behöver ett enstaka bokkapitel så kan du beställa bara det kapitlet. Det fjärrutlånande biblioteket avgör om de skickar en kopia av kapitlet eller hela boken i form av ett fjärrlån.

Hur får jag de kopior som jag har beställt?

Vi skickar kopiorna med internposten till universitetsanställda och anställda vid Region Västerbotten. Om du är student vid Umeå universitet eller privatperson så skickas kopiorna till den adress du anger i formuläret.

Leveranstiden beror på hur lång tid det tar för det fjärrutlånande biblioteket att hantera ärendet och leverera materialet till oss.

Jag är distansstudent. Kan jag beställa fjärrlån?

Du som bor utanför Umeå kommun beställer de böcker du behöver för dina studier genom ditt lokala bibliotek som då gör ett fjärrlån från oss. Vid fjärrlån skickar vi böckerna till ditt lokala bibliotek vilket innebär att du lånar och återlämnar böckerna där.

Om du vill låna kurslitteratur är det viktigt att ditt lokala bibliotek skriver i beställningen att du är distansstudent vid Umeå universitet. Tänk på att kurslitteratur har kort lånetid.

Information om priser för anställda, studenter och privatpersoner

Priser för inköp och fjärrlån av böcker och mikrofilm 

 • Gratis om vi köper in materialet
 • Gratis om vi fjärrlånar materialet från bibliotek inom Sverige och Norden
 • 250 kr per volym om vi fjärrlånar materialet från bibliotek utanför Norden (i så fall frågar vi först om du fortfarande är intresserad)

Priser för kopior av artiklar eller bokkapitel

Priserna gäller för 1-40 sidor, och för varje 40 sidor läggs priset på en gång till.

 • 100 kr för kopior från bibliotekets eget material eller bibliotek inom Sverige och Norden
 • 150 kr för kopior från bibliotek utanför Norden

Exempel: en artikelkopia på 53 sidor som vi beställer från Norge kostar 200 kr (2 x 100 kr).

Fakturering av kostnader för fjärrlån och artikelkopior

Om du är anställd vid universitetet eller Region Västerbotten så skickar vi en faktura till institutionen eller kliniken.

Om du är student vid Umeå universitet eller privatperson så skickar vi en faktura till den adress du anger i formuläret.

Fjärrlån till andra bibliotek och organisationer

Här har vi samlat information till andra bibliotek och organisationer som fjärrlånar från oss. Du gör din beställning av fjärrlån och artikelkopior i samma formulär som våra egna låntagare använder: 

Beställ inköp, fjärrlån och artikelkopior

Kontaktuppgifter och mer information

Kontakta oss om du har frågor om fjärrlån. På vår kontaktsida hittar du kontaktformulär, telefonnummer och adresser.

Kontakta oss

Lånetider och låneregler 

 • Fjärrlån har en lånetid på 14 dagar för kursböcker och 30 dagar för övrigt material.
 • Vi har automatiska omlån så länge ingen ställer sig på kö på boken.
 • Vi lånar ut kursböcker till bibliotek eller organisationer i norra Sverige samt till bibliotek som beställer åt distansstudenter vid Umeå universitet.
 • Vi lånar inte ut skönlitteratur på svenska eller barnböcker.
 • Material som är tryckt före 1920 lånar vi ut i undantagsfall och då som läsesalslån.

Du hittar mer information om fjärrutlån i våra låneregler.

Låneregler

Prislista för bibliotek och andra organisationer

Svenska bibliotek

 • Fjärrlån är gratis
 • Artikelkopior kostar 100 kr per 1-40 sidor

Bibliotek inom Norden

 • Fjärrlån är gratis
 • Artikelkopior kostar 2 IFLA-vouchers alternativt 150 kr per 1-40 sidor

Bibliotek utanför Norden

 • Fjärrlån kostar 2 IFLA-vouchers per volym
 • Artikelkopior kostar 2 IFLA-vouchers per 1-40 sidor