Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 26 februari 2021)
Här kan du lämna inköpsförslag eller beställa fjärrlån och artikelkopior. Du kan också läsa mer om hur det fungerar med inköp och beställningar, hur du får tillgång till materialet och om priser för fjärrlån och artikelkopior. Längst ner på sidan finns information till andra bibliotek som fjärrlånar från oss.
Beställ inköp, fjärrlån och artikelkopior
Använd detta formulär för att lämna inköpsförslag eller beställa fjärrlån och artikelkopior.
Kontakta biblioteket
Här ställer du frågor om inköp, fjärrlån och artikelkopior.
Om du inte hittar det material du söker i bibliotekets samlingar så kan du efterfråga det som du behöver för dina studier eller forskning. Du gör din beställning via formuläret Beställ inköp, fjärrlån och artikelkopior.
Vi köper i första hand in efterfrågad litteratur som saknas i bibliotekets samlingar. Om en bok finns som e-bok så köper vi boken i det formatet. Om vi inte köper in den bok du önskar kan vi göra ett fjärrlån, det vill säga låna in från andra bibliotek.
Om du behöver en artikel från en tidskrift som vi inte har tillgång till så kan vi beställa den från andra bibliotek som har tidskriften. Vi skickar sedan en kopia av artikeln till dig.
Du som är forskare eller forskarstudent kan under en period få tillgång till upphovsrättsskyddat material från Kungliga biblioteket på distans. Du kan få tillgång till handskrifter, böcker och audiovisuellt material genom ett avtal mellan Kungliga biblioteket och olika upphovsrättsorganisationer. Avtalet gäller till 30 juni 2021 för böcker och till 30 augusti 2021 för bilder och audiovisuellt material. Mer information om tjänsten finns här:
Fjärraccess till material från Kungliga biblioteket
Bilder (material ur handskriftssamlingen och bildsamlingen)
Välj alternativet Arkiv och specialsamlingar i kontaktformuläret, märk din beställning med "fjärraccess":
Böcker
Välj alternativet Fjärrlån i kontaktformuläret, märk din beställning med "fjärraccess".
Audiovisuellt material (till exempel film, musik, radio och tv)
Om du vill beställa audiovisuellt material så vänder du dig direkt till Svensk mediedatabas:
När vi köper in materialet i elektroniskt format får du ett mejl med en direktlänk till e-boken så snart den är redo att läsas. Om du inte har ett Umu-id behöver du komma till biblioteket och låna våra datorer för att läsa e-böcker.
När vi köper in materialet i tryckt format och när vi fjärrlånar material så hämtar du det på biblioteket. Du får ett meddelande via e-post eller sms när materialet kan hämtas.
Tiden det tar från att du lägger din beställning tills du kan hämta materialet beror på hur lång tid det tar för leverantören eller det fjärrutlånande biblioteket att leverera materialet till oss.
Du som är låntagare kan låna in material för forskning och studier.
Du kan inte fjärrlåna litteratur som är utlånad vid våra bibliotek eller som finns vid något av Umeås övriga bibliotek. Kontrollera alltid om materialet redan finns på Umeå universitetsbibliotek innan du gör din beställning.
Lånetiden för ett fjärrlån bestäms av det fjärrutlånande biblioteket. Tänk på att lånetiden kan förkortas om det fjärrutlånande biblioteket kräver tillbaka boken. Kontakta biblioteket om du har frågor kring förlängning av lånetid.
Det fjärrutlånande biblioteket bestämmer om du får låna hem boken eller om du måste läsa den i bibliotekets lokaler eller bevakad läsesal. Det fjärrutlånande biblioteket avgör också om materialet skickas i form av fjärrlån eller kopior.
Om ett fjärrlån inte återlämnas i tid blir du avstängd från lån tills du har lämnat tillbaka boken. Om du tappar bort boken eller om den blir skadad så blir du ersättningsskyldig.
Läs mer om regler för fjärrlån här:
De flesta bibliotek lånar inte ut tidskrifter utan skickar i stället kopior av önskad artikel eller innehållsförteckning.
Om du behöver ett enstaka bokkapitel så kan du beställa bara det kapitlet. Det fjärrutlånande biblioteket avgör om de skickar en kopia av kapitlet eller hela boken i form av ett fjärrlån.
Vi skickar kopiorna med internposten till universitetsanställda och anställda vid Region Västerbotten. Om du är student vid Umeå universitet eller privatperson så skickas kopiorna till den adress du anger i formuläret.
Leveranstiden beror på hur lång tid det tar för det fjärrutlånande biblioteket att hantera ärendet och leverera materialet till oss.
Du som bor utanför Umeå kommun beställer de böcker du behöver för dina studier genom ditt lokala bibliotek som då gör ett fjärrlån från oss. Vid fjärrlån skickar vi böckerna till ditt lokala bibliotek vilket innebär att du lånar och återlämnar böckerna där.
Om du vill låna kurslitteratur är det viktigt att ditt lokala bibliotek skriver i beställningen att du är distansstudent vid Umeå universitet. Tänk på att kurslitteratur har kort lånetid.
Priserna gäller för 1-40 sidor, och för varje 40 sidor läggs priset på en gång till.
Exempel: en artikelkopia på 53 sidor som vi beställer från Norge kostar 160 kr (2 x 80 kr).
Om du är anställd vid universitetet eller Region Västerbotten så skickar vi en faktura till institutionen eller kliniken.
Om du är student vid Umeå universitet eller privatperson så skickar vi en faktura till den adress du anger i formuläret.
Här har vi samlat information till andra bibliotek och organisationer som fjärrlånar från oss. Du gör din beställning av fjärrlån och artikelkopior i samma formulär som våra egna låntagare använder:
Beställ inköp, fjärrlån och artikelkopior
Kontakta oss om du har frågor om fjärrlån. På vår kontaktsida hittar du kontaktformulär, telefonnummer och adresser.
Du hittar mer information om fjärrutlån i våra låneregler.
Svenska bibliotek
Bibliotek inom Norden
Bibliotek utanför Norden