Huvudmenyn dold.

Nyheter och kalender

Här hittar du nyheter, reportage och kalender inom området forskningsdatahantering.

Ökad omedelbar öppen tillgång till federalt finansierad forskning i USA

Nya rekommendationer i USA tar sikte på omedelbar öppen tillgång till forskningsresultat senast 2026.

Handlingsplan för öppen vetenskap är på väg inom SUHF

Handlingsplanen är tänkt att komplettera och konkretisera SUHF:s färdplan för öppen vetenskap.

Vägledning till att skriva en datahanteringsplan

Nu finns en vägledning från VR som hjälper dig när du ska skriva en datahanteringsplan enligt deras mall.

Reportage

Umeå universitet tar ett helhetsgrepp på öppen vetenskap

Under fem år pågår det universitetsgemensamma projektet för hantering av forskningsdata.

Mot ett nytt meriteringssystem för öppen vetenskap

Vi träffade Gustav Nilsonne för att prata om meritering, incitament och villkoren för att bedriva forskning.

CARE: Urfolksrättigheter och öppna data

Öppen vetenskap ses både som ett framsteg och en källa till oro bland urfolk. CARE föreslås som en väg framåt.

Kalender

Just nu har vi inga inplanerade aktiviteter. Vill du se kommande aktiviteter för hela universitetet? Gå till vår kalender.