"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Digitisering av äldre material

Beställ en digital kopia av våra äldre böcker med hjälp av vår digitiseringstjänst.

Ebooks on demand (EOD)

Alla böcker i bibliotekets söktjänst som är tryckta till och med 1930 är märkta med en särskild symbol som betyder att boken kan beställas som en digital kopia om upphovsrätt och skick så medger. Boken levereras i pdf-format som du kan nyttja var som helst när som helst. Denna service är en del av den europeiska tjänsten Ebooks on demand (EOD) som Umeå universitetsbibliotek är först i Sverige med. För anställda vid Umeå universitet är digitiseringen av boken kostnadsfri.

Hur gör jag en beställning?

  • Sök först fram boken i bibliotekets söktjänst
  • Klicka sedan på EOD-symbolen för att öppna beställningsformuläret

eod_button_swedish.gif

Hur lång tid tar det?

  • Leveranstiden är ca 10-15 arbetsdagar
  • Du får ett meddelande när boken är klar att betalas och levereras

Hur betalar jag och vad kostar det?

Du betalar med konto- eller kreditkort. I ett flertal steg i beställningsprocessen kommer ett pris att anges, men vid det allra sista steget känner systemet av ifall beställaren är anställd vid Umeå universitet och kostnaden tas därmed bort.

Priset beror på bokens omfång (antal sidor). Grundavgiften är 150 kr + 1,50 kr/sida. Exempel:

  • En bok på 100 sidor kostar 300 kr
  • En bok på 300 sidor kostar 600 kr

Priset beräknas automatiskt i beställningsformuläret. En manuell kontroll av den fysiska boken görs alltid och det kan hända, beroende på bokens skick, format eller av upphovsrättsliga skäl, att den beställda boken inte kan digitiseras eller att det angivna priset är baserat på ofullständiga uppgifter i bibliotekskatalogen.

Tjänsten innebär att det bara är den förste beställaren som betalar för den digitala kopian. Efter ungefär en månad publiceras boken fritt och vem som helst kan då ta del av den och ladda ner den. Se exempel på digitiserade och fritt publicerade böcker här:

Digitiserade böcker

Vad är Ebooks on demand?

Till nätverket Ebooks on demand (EOD) är i nuläget ett trettiotal europeiska bibliotek knutna. Målet är att tillgängliggöra äldre böcker. En gemensam bibliotekskatalog inom nätverket innebär att tiotals miljoner böcker på ett enkelt sätt blir sökbara och tillgängliga för digitisering. Tjänsten omfattande språkstöd gör det därmed möjligt att beställa böcker från stora delar av Europa på svenska och till en rimlig kostnad.

Ebooks on demand

Bibliotekets söktjänst

Kontakta oss

Kontakta oss som arbetar med arkiv och specialsamlingar för hjälp med din beställning.

Kontakta biblioteket

Välkommen att kontakta oss via formulär, chatt eller telefon. Här hittar du även våra adresser och öppettider.

Senast uppdaterad: 2022-11-10