Huvudmenyn dold.

Forskningsnyheter

Meänkieli lever i mellanrummen i den tornedalska skolan

Trots att det sällan utövas i klassrummen är meänkieli en del av vardagen i Tornedalens gymnasieskolor.

Stenålderskost minskade blodfetter oberoende av kroppsvikt

Paleolitisk kost kan minska nivån av triglycerider i blodet hos personer med typ 2-diabetes. visar studie.

Långvarigt bra för hjärtat se bilder på egna halskärl

Personer som en gång har fått se ultraljudsbilder på sina förkalkade halskärl lever sedan sundare.

Rocklöv blir professor i Heidelberg

Joacim Rocklöv får en professur med experimentell inriktning vid universitetet i Heidelberg.

Elitskidåkare drabbas ofta och tidigt av andningsbesvär

Mer än var fjärde skidåkare vid riksidrottsgymnasierna har astma, och många har ytterligare en luftvägsåkomma.

Straffbart att låta barn bevittna brott i nära relation

Forskare: "Det viktigaste för barn som bevittnar våld mot en förälder är att våldet upphör."

Senaste reportage

Covid-tester viktiga för att vara redo inför OS

Världens bästa idrottare har väntat ett år extra på Tokyo-OS. Men alla kommer inte att kunna göra sitt bästa.

Betydelsen av fjällvandringens måltider

Genom att studera fjällbilder och gå Kungsleden kommer Joachim Sundqvist ta reda på vad fjällvandrare äter.

"Turismen kommer återhämta sig hyfsat snabbt"

Hur mår turismen i dag, hur ser återhämtningen ut och hur påverkar pandemin framtidens turism?

Hur funkar högintensiv intervallträning för äldre personer?

Kan högintensiv intervallträning förbättra fysiska och kognitiva funktioner hos äldre personer?

Studerar samspelet mellan värdcell och smittämne

Barbara Sixt forskar om hur människans celler kan hantera sjukdomsframkallande bakterier.

Visualisering som hjälpmedel för lärare i textbaserade seminarier

Tack vare PUNKTUM-medel ska lärarlaget utveckla visualisering som metod och hjälpmedel.