Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 1 mars 2021)

Forskningsnyheter

Dagens kunskapssyn försvårar skolans demokratiuppdrag

I en ny avhandling framkommer hur skolans demokratifostrande uppdrag riskerar att hamna i bakgrunden.

Arv från neandertalare kan ge behandling mot covid-19

Ett speciellt protein med genetiska rötter hos neandertalarna ger skydd mot svår covid-19, visar ny upptäckt.

Upptäckt att nervsystemet kontrollerar muskelsensorer för bättre rörelseprestation

Ny studie visar att nervsystemet använder ytterligare en mekanism för bättre rörelseprestation.

Småskalig röntgenstrålning utmanar stora elektronacceleratorer

Umeåfysiker László Veisz har gjort strålarna i laserbaserad röntgenstrålning mer fokuserade.

Mer kunskap om hur organiskt kol fördelas i marken i Arktis

Studier betonar variationen i organiskt markkol i permafrostregionen i Arktis, mer uttalad än i varmare klimat

Hallå där Anders Wåhlin!

Centrum för medicinsk teknik och fysik, CMTF, firar tjugo år. Föreståndare Anders Wåhlin berättar mer.

Senaste reportage

”Vi behöver vara många som försöker hitta hållbara lösningar”

Johan Jansson studerar vilka normer och attityder som driver fram en miljömässigt mer hållbar konsumtion.

Med ambition att påverka policy

Sofia Lundberg kombinerar forskning om offentlig upphandling med att leda Handelshögskolan.

Läkarstudenternas ros till erfaren urolog

Forskar kring immunförsvarets reaktion på covid-19

Mattias Forsell och hans kollegor har startat en biobank - där följs de som diagnostiserats med covid-19.

Efterfrågar lokal förankring i nya arktiska strategin

Utrikesministern deltog under Umeå arktiska forum som hade fokus på Sveriges nya arktiska strategi.

Universitetet spelar en viktig roll för livslångt lärande

Förutsättningar och möjligheter för att kunna lära sig nya saker hela livet var i fokus på Kunskapsnoden 2021.