Forskningsnyheter

Sällsynt cancerform vanligare i norr

En ovanlig lymfkörtelcancer är vanligare i norra Sverige än resten av världen men överlevnaden ökar.

Svårare för Försvarsmakten att rekrytera i goda ekonomiska tider

Peter Bäckström, Handelshögskolan vid Umeå universitet, presenterar en studie av Försvarsmaktens rekrytering.

Ny institution strävar efter gastronomisk folkhälsa

Institutionen för kost- och måltidsvetenskap inrättades 1 januari 2020 och har landets största bredd.

Umeå först i landet med kandidatexamen i polisiärt arbete

Sveriges första kandidatexamina i ämnet polisiärt arbete kommer att utfärdas under de närmsta veckorna.

Öppna lunchföreläsningar om böcker, medicin och kultur

Nätverket för medicinsk humaniora vid Umeå universitet ger 6 öppna lunchföreläsningar i vår.

Forskare avslöjar liknande organutveckling i växter och djur

Ett forskarteam på UPSC visar att död av vissa celler i roten är viktig för att sidorötter ska växa.

Studerar faktorer som säkerställer cellens proteinproduktion

I sin avhandling bidrar Fu Xu till kunskap om funktionen hos de faktorer som påverkar tRNA-biogenes.

Tulpaner, tulpaner, tulpaner!

Äntligen börjar tulpansäsongen i samband med att vi firar tulpanens dag – en blomfest som varar till påsk.

Umeåforskare upptäcker molekyl för cancerdiagnostik

Fyrsträngat DNA som associeras med cancer kan detekteras med en fluorescerande molekyl.

Ny metod för rättvisa jämförelser av provtagare

Bakgrundsinformation om provtagare kan användas för rättvisa jämförelser vid kunskapsprov visar ny avhandling.

Christer Nordlund omvald som ledamot i SCAS

Christer Nordlund, har omvalts till ledamot i styrelsen för Kollegiet för avancerade studier (SCAS) i Uppsala.

Ett smalare kunskapsbegrepp utmanar bildämnet

Ny studie undersöker vilka normer och värderingar som skapas och reproduceras i bildundervisning.

Senaste reportage

Kvinnors upplevelser i samband med förlossningsbristningar

Margareta Persson forskar om kvinnors upplevelser vid allvarligare bristningar efter förlossning.

Ett jobb att växa i

Anton forskar om buller från magnetkamera. Ljudnivån är så hög att patienter har hörselkåpor vid undersökning.

Ett bättre liv med höftprotes

Professor Arkan Sayed-Noor vill ge patienter med höftprotes ett bättre mående efter operationen.

Hur klarar man att hålla sitt nyårslöfte?

Mattias Lundberg, legitimerad psykolog och docent i psykologi, ger tips och råd kring nyårslöften.

COP25 – "En stor besvikelse"

Klimatkonferensen COP25 är avslutad. Men hur gick det? Forskare från Umeå universitet har analyserat.

Prisas för masterexamensarbete

Jenny Olsson belönas av Bo Rydins stiftelse för sitt masterexamensarbete om genetisk mångfald hos tall.