"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Bild: Mostphotos/Jason Baxter

Debra Milton Lab

Forskargrupp Vår grupp studerar virulens och överlevnad av fiskbakterien Vibrio anguillarum.

Bakterien Vibrio anguillarum utgör en del av den normala mikrofloran i vattenmiljön. När havsfiskens hälsa äventyras eller när fiskens slemhinnor är skadade har V. anguillarum möjlighet att orsaka sjukdomen vibrios, med blödningar och blodförgiftning. Inom fiskodlingsindustrin världen över kan dessa dödliga  infektioner leda till stora ekonomiska förluster.

Fiskhuden är en möjlig bakteriell portal för inträde i djuret. Bakterier måste migrera genom det yttre slemskiktet och fästa vid epitelhudens vävnader för att kolonisera hudytan. Vibrio anguillarum undviker epitelcellernas fagocytiska förmåga att kolonisera fiskens hudyta. Cell-cellkommunikation krävs av bakterier för att, som en grupp, koordinera komplexa aktiviteter, såsom kolonisering av fiskhuden eller proteinsekretion via sekretionssystemet typ VI. Dessa mekanismer gör att bakterier snabbt kan ändra sin morfologi och fysiologi för att anpassa sig till miljöförändringar och orsaka sjukdom hos fisk.

Vår forskning strävar efter att förstå hur dessa mekanismer påverkar V. anguillarums överlevnad i havsvatten och i fiskvärd. En bättre förståelse för hur bakterier interagerar med sin miljö och värdar kommer att hjälpa utvecklingen av läkemedel för att förebygga sjukdomar i fiskodlingsindustrin.

Forskningsledare

Debra L Milton
Professor
E-post
E-post
Telefon
090-785 08 15

Översikt

Medverkande institutioner och enheter vid Umeå universitet

Institutionen för molekylärbiologi

Forskningsområde

Infektionsbiologi
Senast uppdaterad: 2022-12-20