Forskningsprojekt
AuroraSpace är ett gränsöverskridande samarbetsprojekt som främjar rymdrelaterad innovation och näringslivsutveckling i Aurora-regionen. Med fokus på hållbarhet, utbildning och teknologisk utveckling är målet att positionera Norden som en ledande aktör inom rymdsektorn.
AuroraSpace är ett EU-finansierat samarbetsprojekt som stärker rymdsektorn i norra Sverige, Finland och Norge. Tolv universitet och forskningsinstitut samarbetar för att främja utbildning, hållbar utveckling och affärstillväxt inom rymdområdet. Projektet förbättrar samverkan mellan akademi, näringsliv och samhälle. Umeå universitet bidrar med kompetens inom entreprenörskap och kopplar rymdteknik till praktiska tillämpningar så som GIS och fjärranalys. Målet är att göra regionen till ett synligt och konkurrenskraftigt centrum för rymdverksamhet i Norden.
University of Vaasa UiT The Arctic University of Norway Vaasa University of Applied Sciences Aalto University University of Oulu Hanken School of Economics Finnish Meterological Institute Umeå University Swedish University of Agricultural Sciences Luleå University of Technology Nord University Norwegian University of Science and Technology
Projektbeskrivning
Umeå universitet är en av tolv universitet och forskningsinstitut som samarbetar i AuroraSpace – Boosting Space Business, ett treårigt EU-finansierat projekt inom ramen för Interreg Aurora-programmet. Projektet syftar till att bygga upp ett innovativt och konkurrenskraftigt rymdekosystem i norra Sverige, Finland och Norge – genom att koppla samman utbildning, rymdforskning, näringslivsutveckling och samhällsnytta.
I takt med att rymdteknik får en allt viktigare roll inom klimatövervakning, förvaltning av naturresurser och digital infrastruktur, ökar också behovet av samverkan mellan akademi, näringsliv och offentlig sektor. AuroraSpace vill skapa nya plattformar för kunskapsutbyte, förbättra tillgången till rymdrelaterad utbildning och forskning samt stärka det gränsöverskridande samarbetet i regionen.
Umeå universitet bidrar med särskild kompetens inom entreprenörskap, innovationsprocesser och samverkan mellan universitet och näringsliv. Ett centralt fokus är att stötta utvecklingen av lärandemiljöer och strukturer som gör det möjligt att omsätta rymddata i praktisk användning.
– Umeå universitet har länge bedrivit forskning och utbildning med koppling till rymden, särskilt inom fysik och geografiska informationssystem (GIS). I samarbete med SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) och deras starka expertis inom fjärranalys av skog och jordbruk har Umeå blivit en naturlig knutpunkt i den växande rymdsektorn. De nya möjligheter som satellitdata och rymdteknik erbjuder för att övervaka vår planet, våra skogar och naturresurser öppnar dörrar för både innovation och hållbar samhällsutveckling, säger Tomas Blomquist, professor i företagsekonomi vid Umeå universitet.
Projektet bygger vidare på tidigare regionala samarbeten, såsom Kvarken Space Center och Botnia-Atlantica-programmet, och har som mål att etablera Aurora-regionen som en nod för rymdinnovation i Norden och Europa.