Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 15 april 2021)

Empiriska studier av militär utlandstjänstgöring och arbetsmarknadsutfall

Doktorandprojekt inom Företagsforskarskolan vid Umeå universitet.

Peter Bäckströms projekt handlar om hur utlandstjänstgöring i det svenska försvaret påverkar veteranernas utfall på arbetsmarknaden.

Projektansvarig

Projektöversikt

Projektperiod:

2021-03-01 2023-03-01

Finansiering

Tjänsten finansieras av den externa parten (Försvarsmakten) samt anslag från Företagsforskarskolan. Fördelningen mellan parterna är 50/50.

Medverkande institutioner och enheter vid Umeå universitet

Handelshögskolan

Projektbeskrivning

Sverige har sedan lång tid bidragit till internationella militära insatser runtomkring i världen och ett stort antal svenska män och kvinnor har genom åren tjänstgjort utomlands. I ett arbetsmarknadsperspektiv är det unika erfarenheter som kan tänkas vara både positiva och negativa för veteranernas arbetsliv.

Peter Bäckströms forskning handlar om hur utlandstjänstgöring i det svenska försvaret påverkar veteranernas utfall på arbetsmarknaden efter att de kommit hem. Det handlar bland annat om inkomstutveckling och risk för arbetslöshet senare i livet. Forskningen baseras på registerdata från flera olika källor.