"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Bild: Mostphotos

Nya läkemedel mot nervgas- och insecticidförgiftningar

Doktorandprojekt inom Företagsforskarskolan vid Umeå universitet.

Projektet handlar om utvecklingen av nya antidoter mot kemiska vapen som sarin, tabun och VX. Vi arbetar med datorsimulationer, kemisk syntes och biokemisk testning av de nya antidotämnen.

Doktorand

Norman Hoster
Övrig/annan befattning
E-post
E-post
Telefon
090-786 71 98

Projektöversikt

Projektperiod:

2018-12-01 2023-11-30

Finansiering

Umeå Universitet / FOI (Industrial Doctoral School)

Medverkande institutioner och enheter vid Umeå universitet

Kemiska institutionen, Teknisk-naturvetenskaplig fakultet

Forskningsområde

Kemi

Projektbeskrivning

Mycket giftiga ämnen som sarin, tabun och VX, oftast kallat för "nervgaser", är kända för sitt bruk som kemiska vapen. De inhiberar enzymet acetylkolinesteras (AChE) som bryter ned neurotransmittorn acetylkolin i våra synapser. Det leder till överstimulation av nerverna och till slut döden.

Vi vill därför utveckla ett nytt bibliotek av nervgas-AChE-antidoter som har bättre egenskaper än nuvarande molekyler: de skall inte bara vara snabbare att rensa enzymet från nervgaser utan också kunna ta sig in i centrala nervsystemet, något som nuvarande antidoter inte kan. Dessutom skall de nya läkemedlen vara mer selektiva till förgiftade enzymer, så att de nya inte är lika giftiga för kroppen.

Vårt arbete innebär modern teknologi inom organisk kemi, beräkningskemi och biokemi i samarbete med Försvarets Forskningsinstitut (FOI).

Senast uppdaterad: 2022-12-22