"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Temporala variationer i manifestationer av ankyloserande spondylit

Doktorandprojekt Målsättningen med arbetet är att under svenska förhållanden dels studera sambandet mellan å ena sidan sjukdomsaktivitet och mående och å andra sidan klimat och årstider, dels att prospektivt studera samvariationen i symptom från rygg, leder och tarmar hos patienter med AS.

Huvuddelen av doktorandprojektet planeras som registerstudier, där alla patienter i svensk reumatologis kvalitetsregister (SRQ) med diagnos AS (n=5197) inkluderas. Dessa patienter har registrerade mätningar av patientrapporterade mått på sjukdomsaktivitet och välmående, labvärden på inflammation, symptom på perifer ledsjukdom, samt mätningar av ryggrörlighet. Sammanlagt finns 44987 registrerade mätningar. Sambandet mellan variation i dessa mätningar undersöks i förhållande till årstid och väder.

Doktorand

Emma Onkamo
Forskarstuderande
E-post
E-post

Projektöversikt

Projektperiod:

Startdatum: 2024-09-05

Medverkande institutioner och enheter vid Umeå universitet

Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin

Projektbeskrivning

Bakgrund

Det är oklart hur sjukdomsaktivitet och mående i ankyloserande spondylit (AS) varierar över tid och hur detta påverkas av årstider och väder. Detta medför osäkerhet huruvida förändring i mående och sjukdomsaktivitet är ett resultat av läkemedelsbehandling eller rehabilitering, eller om det är en förväntad förändring beroende på variation orsakad av årstid eller väder. Inflammatorisk tarmsjukdom är överrepresenterat och underdiagnosticerat hos patienter med AS, men det är oklart hur sambandet mellan symptom från rörelseapparaten och symptom från tarmarna hos dessa patienter ser ut över tid.

Delstudier

I fyra delstudier planeras att studera följande:

  1. Variationen i över året i subjektiva mått på axial sjukdomsaktivitet, objektiva mått på axial aktivitet och välmående.
  2. Variation över året i subjektiva och objektiva mått på sjukdomsaktivitet i perifera leder.
  3. Sambandet mellan sjukdomsaktivitet och vädret i samband med undersökning.
  4. Prospektiv studie där patienter med AS, inflammatorisk tarmsjukdom eller båda dessa regelbundet rapporterar självskattade symptom på inflammation i rygg och perifera leder, symptom på aktivitet i tarmsjukdom och irritable bowel syndrome, lämnar blodprov för mätning av inflammationsparametrar och avföringsprov för mätning av kalprotektin.

Som examensarbete på läkarprogrammets termin 10 har Emma Onkamo påbörjat delarbete 1 och konstaterat att det över året finns en mycket liten men statistiskt signifikant systematisk variation i patientrapporterade ryggsymptom, en variation som är kongruent med mätningar av rörlighet och inflammationsparametrar.

Huvudhandledare

Bengt Wahlin
Biträdande universitetslektor, kombinerad med klinisk tjänstgöring
E-post
E-post
Telefon
090-785 00 00
Senast uppdaterad: 2024-10-01