"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Veckans humanist: Marlene Johansson Falck

Veckans humanist är Marlene Johansson Falck, professor i engelsk språkvetenskap vid Institutionen för språkstudier och nytillträdd prodekan vid Humanistisk fakultet med fokus på utbildningsfrågor.

Hur ser din väg till humaniora ut?

– Den går tillbaka till gymnasietiden då jag upptäckte hur roligt det var att lära mig nya språk. Det var också spännande att upptäcka likheter mellan språk och att gissa vad nya ord betyder med hjälp av kunskaper från andra språk. Under universitetstiden blev jag intresserad av språk som system och hur de är uppbyggda.

– Jag läste engelska och tyska på ämneslärarutbildningen vid Umeå universitet och tyckte om tysk grammatik. Idag är jag framför allt metaforforskare och kognitiv lingvist och min forskning har tagit mig på flera forskningsvistelser utomlands. Jag är passionerat intresserad av relationen mellan tanke, språk och omvärld och studerar språk för att bättre förstå hur vi använder oss av rumsliga relationer och erfarenheter av våra kroppar och konkreta föremål för att uttrycka abstrakta tankar.

Vad betyder humaniora för dig?

I min egen forskning handlar det mest om sådant som rör språk och kognition och om hur kunskap från det området kan användas inom språkinlärning, medicinsk humaniora och AI, men humaniora bidrar med viktiga perspektiv inom en rad områden. Det är inspirerande att vara en del av en arbetsplats där de står i fokus.   

Vad jobbar du med?

– Jag är professor i engelsk språkvetenskap vid Institutionen för språkstudier och nytillträdd prodekan vid Humanistisk fakultet med fokus på utbildningsfrågor. I min roll som professor handleder jag doktorander och undervisar olika språkvetenskapliga kurser framför allt inom kognitiv lingvistik.

– I min roll som prodekan vid humanistisk fakultet vill jag tillsammans med resten av fakulteten bygga vidare på Umeå universitets kvalitetsarbete där perspektiv som forskningsanknytning, internationalisering, jämställdhet, samverkan och arbetslivsanknytning, hållbar utveckling, studentinflytande och studentcentrerat lärande står i fokus. Det känns också spännande att fundera över våra möjligheter att bygga upp nya och kanske tvärvetenskapliga utbildningspaket.   

Vad är din drivkraft i jobbet? 

– Att få lära mig mer och att hitta nya samarbeten och utvecklingsmöjligheter vid fakulteten.

Vad är roligast i jobbet?

–Den energi man får av att fundera över olika forskningsfrågor och av att vara en del av positiva samarbeten inom forskning, undervisning och administration.  

Vad vill du säga till någon som funderar på att söka kurser eller program inom humaniora?

– Go for it! Även om du inte kommer att ägna dig åt humaniora på heltid som jag kommer du att ha stor nytta av alla de kompetenser som du har möjlighet att bygga upp med hjälp av studier inom humaniora.

Senast uppdaterad: 2023-10-26