"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Att rekonstruera/dekonstruera kulturarvet i den digitala tidsåldern, 7.5 hp

Denna kurs griper sig an den utveckling och de aktuella utmaningar och implikationer som digitalt kulturarv och digitaliseringen av kulturarvssamlingar innebär. Kursen leder till fördjupad kunskap om och erfarenhet av att använda digitala metoder och verktyg i relation till kulturarvssamlingar.

Kursbeskrivning

VT 2024 (online, engelska)

Kursstart: 6 maj

Användningen av digitala metoder och lösningar för arkivering, kurering och publicering av kulturarvssamlingar har inneburit omfattande förändringar inte bara för kulturarvssektorn, utan också för användarna. Digitaliseringsprocesser har resulterat i en uppsjö av resurser och aktiviteter som syftar till att underlätta ökad tillgång och ökat engagemang.

Denna kurs griper sig an denna utveckling och de aktuella utmaningar och implikationer som digitalt kulturarv och digitaliseringen av kulturarvssamlingar innebär. Kursen leder till fördjupad kunskap om och erfarenhet av att använda digitala metoder och verktyg i relation till kulturarvssamlingar. Vidare skapar kursen förutsättningar till reflektion över ett antal aspekter relaterade till materiellt och immateriellt kulturarv i en digital tidsålder, inklusive:

Den digitala omvandlingen av kulturarvsinstitutioner med fokus på möjligheter, kompetenser och organisatoriska perspektiv;

  • Digitalisering av kulturarvssamlingar, det vill säga omvandlingen av "analoga" texter och artefakter till ett digitalt format;
  • Digitaliseringen (digitalization) av kulturarvet
  • Digitalt kulturarv

Kursen kommer att ge teoretiska och kritiska perspektiv på ursprung, kategorisering och organisering av samlingar. Frågor om känsliga data,komplexiteten i tillgänglighet samt representationer kommer att tas upp.

Kursdeltagarna kommer att introduceras till ett antal praktiker som omfattar metoder och verktyg för dokumentation och analys av digitalt arv som texter, fysiska artefakter och born-digital objekt. Kursen kommer därmed att introducera studenterna till grundläggande tekniska färdigheter och innefatta praktiska aktiviteter.

Kursplan

Vill du gå kursen?

Ansökan är öppen. Sista ansökningsdag den 15 april. 

Så ansöker du

Om du är intresserad av att gå kursen, vänligen be om din handledares godkännande och skicka sedan ett mejl till silvia.riccardi@umu.se med information om ditt doktorandämne, ett kort godkännande undertecknat av dina handledare samt en mening om varför du är intresserad av kursen.

Kursen kommer att ges enligt först till kvarn-principen. Doktorander vid Umeå och Uppsala universitet kommer att prioriteras, därefter doktorander vid andra universitet i Sverige. Det kommer att vara max 10 deltagare. När kursen är avslutad får du ett intyg om deltagande.

Kontakt

Silvia Riccardi
Postdoktor (tjänstledig)
E-post
E-post
Telefon
090-786 92 77
Senast uppdaterad: 2024-04-09