"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Litteraturvetenskap

Bild: Elin Berge

Via litteraturvetenskapen lär du dig att bli en bättre läsare, samtidigt som du får kunskap om och inblick i andra tider och kulturer.

Varför ska du läsa litteraturvetenskap?

Via litteraturvetenskapen lär du dig att bli en bättre läsare och skribent, samtidigt som du får kunskap om och inblick i andra tider och kulturer.

Vill du bli en knivskarp textanalytiker, utvecklas som skribent eller bli en bättre författare? Eller vill du arbeta med skönlitteratur inom kultursektorn? Då är litteraturvetenskap och kreativt skrivande definitivt något för dig. Vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper ger vi både program och kurser i ämnet.

Genom studiet i huvudområdet litteraturvetenskap kommer du att samla på dig kunskaper och analytiska verktyg som hjälper dig att förstå texter på djupet. Läsningen av allt från klassiska till moderna texter förbättrar också din kritiska tankeförmåga och förståelse för din omvärld då du får inblick i andra människors situationer, tankar och känslor. Även fantasi och kreativitet främjas, vilket bidrar till din förmåga att kommunicera och uttrycka dig. Du tillägnar dig också grundläggande förmåga till kreativt skrivande och genom att du själv skriver utvecklas din förmåga att analysera egna och andras berättelser.

Både kurser och program

Litteraturvetenskap kan läsas inom ramen för en mer yrkesinriktad programutbildning men också som fristående kurser upp till mastersnivå. Vid institutionen ger vi även kurser som mer specifikt är inriktade mot kreativt skrivande, för dig som vill utveckla ditt berättande, men också din kreativa och litterära kompetens. Ett flertal av våra nät- och distanskurser inom exempelvis barn- och ungdomslitteratur, kreativt skrivande och läsfrämjande arbete kan läsas samtidigt som du går andra program.

Senast uppdaterad: 2023-07-21