"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Elin Tyni

Namn: Elin Tyni

Kommer från: Luleå

Bor: Stockholm

Specialisering: Industriell statistik

Företag: Microsoft

Var jobbar du idag och vilka arbetsuppgifter har du?

- Idag jobbar jag på Microsoft som Data & AI Specialist. Det är en lösningsorienterad roll där jag samarbetar tätt med våra kunder och partners och agerar som länken mellan våra kunders behov och tekniken i våra data- och AI-lösningar. 

Var det lätt att få jobb efter utbildningen? Hur fick du ditt jobb?

- Min bild är att vår utbildning ger oss en kompetens som är väldigt attraktiv på arbetsmarknaden. Det svåra med att söka jobb är att navigera sig runt och hitta "rätt" jobb, avgöra vad man vill göra och förstå arbetsbeskrivningarna. Jag själv hade målet inställt på Microsoft och fick jobbet genom att ansöka via Microsofts hemsida och därefter ta mig igenom rekryteringsprocessen. 

När du valde utbildning, varför blev det industriell ekonomi och varför i Umeå?

- Jag flyttade till Umeå och läste tekniskt basår. Att det blev Umeå just då, var för att jag hade vänner som flyttade till Umeå samma period. Industriell ekonomi var ett självklart val för mig efter basåret, till största del för att det var den inriktningen som innehöll flest matematik-kurser, men också för mixen av matematik/statistik och ekonomi/management. 

Uppfyllde utbildningen dina förväntningar? Blev det som du trodde?

- Över förväntningarna. Kommer inte riktigt ihåg vad jag hade för förväntningar mer än att jag skulle få läsa mycket matematik. Med hela kombinationen och i mitt fall med en master i statistik gav utbildningen mig mer än vad jag hade förväntat mig kompetensmässigt. 

Hur ser du tillbaka på din studietid?

- Som en otroligt fin men också påfrestande tid. Med andra ord en väldigt rolig tid samtidigt som man fick brottas med prestationskraven. 

Tycker du att studierna har förberett dig bra för ditt arbete idag?

- Utbildningen har gett mig en bra grund för arbetslivet, sedan kan man inte förvänta sig att den ska förbereda en helt eftersom att arbetsmarknaden efter utbildningen är så pass bred. Områden som utbildningen har förberett mig på är samarbete, problemlösning, leverera när det gäller, mer ett tankesätt och ett ifrågasättande än själva innehållet. Sedan kan jag för min roll också peka på några specifika kurser, men helheten är det som har förberett mig mest. 

Utöver själva utbildningen så hade jag även möjligheten att arbeta som amanuens på Institutionen för Matematik och Matematisk Statistik, vilket gav mig väldigt mycket inför arbetslivet.   

Vad tycker du framförallt att du fått med dig från utbildningen?

- Nr 1, världens finaste vänner. Utöver det, ett värdefullt nätverk och det jag svarade på frågan innan.

Hur ser dina utvecklingsmöjligheter ut på din arbetsplats?

- The sky is the limit ;) Skämt åsido, det är ett stort bolag och finns många möjligheter att röra sig både horisontellt och vertikalt. 

Vad skulle du säga till någon som funderar på samma utbildning?

- Du ska gilla att utmana dig själv kunskapsmässigt. Med motivation och en bra gemenskap så tar man sig igenom allt. 

 

Intervju från 2020

Senast uppdaterad: 2022-06-03