"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Henrik Eliasson

"Jag är extremt tacksam för att jag hamnade på industriell ekonomi och att staden blev Umeå."

Namn: Henrik Eliasson

Kommer från: Göteborg

Bor: Bangkok

Specialisering: Logistik och optimering

Företag: EF Education First

Vart kommer du ifrån och vart bor du nu?

Uppvuxen i fantastiska Göteborg men bor just nu i Bangkok sedan juli 2019. En enormt spännande stad under utveckling och konstant rörelse med massa trafik, häftiga restauranger och intressanta människor. 

Vilken specialisering läste du?

Jag läste specialiseringen logistik och optimering vilken gav mig en bred grund att stå på inför examen och första jobbet. Jag har haft stor nytta i att förstå flöden, hantera stora datamängder och att ha en systematisk process för problemlösning. 

Vart jobbar du idag och vilka arbetsuppgifter har du? 

Idag bor och jobbar jag i Sydostasien för en av produkterna inom koncernen EF Education First. Här driver jag vår expansion till regionen och är ansvarig för vårt nya regionala kontor som täcker Vietnam, Kambodja och Thailand. Tidigare var jag baserad i Schweiz där jag gjorde EFs traineeprogram på ’Operations’-avdelningen för samma produkt. Där drev jag projekt inom processoptimering och kvalitetsutveckling samt reste världen över för att få förståelse för vår business, våra kunder och hur vi kunde utveckla vår produkt. 

Var det lätt att få jobb efter utbildningen? Hur fick du ditt jobb?

Att söka jobb efter examen kan vara tufft, framförallt om man är osäker på vilket spår man vill ta med sin karriär. Personligen kände jag tidigt att trainee-spåret lockade för att ges bästa möjliga förutsättningar att få inblick i så mycket som möjligt om hur ett storskaligt företag fungerar på så kort tid som möjligt – med förhoppning om att kunna vara med och bidra till företagets utveckling från dag ett. Precis så blev det! 

Jag valde att söka till ett par olika bolag vars kultur, företagsområde och traineeprogram matchade det jag var ute efter. Synonymt för alla bolag var att processerna var flerstegiga och intensiva, men efter ett par intervjuer, case och tillslut en assessment dag i London tackade jag ja till EF Education First och EF360 Global Management Trainee-programmet. 

När du valde utbildning, varför blev det industriell ekonomi och varför i Umeå?

Jag visste att jag sökte en ingenjörsinriktning med mycket matematik men även att jag var intresserad av business, management och sälj/marknadssidan av bolag. Det visade sig att den mixen jag sökte skulle finnas i industriell ekonomi. 

Lotten föll på Umeå Universitet efter att jag lärt känna Josefin Lundquist, en äldrekursare som jag träffade strax innan sista ansökningsdagen och som varmt rekommenderade industriell ekonomi i Umeå. Hon beskrev en ambitiös och motiverad men samtidigt varm och ödmjuk klass som läste vad som lät som en väldigt spännande blandning av kurser. Jackpot!  

Uppfyllde utbildningen dina förväntningar? Blev det som du trodde?

Långt över förväntan! Utöver att jag hade en fantastiskt rolig studietid så visade det sig att utbildningens innehåll var väl anpassat till sådant jag tyckte var intressant. 

Hur ser du tillbaka på din studietid?

Jag har träffat vänner för livet och fick fem fantastiska år fyllda med en massa äventyr uppe i norr. Tiden i Umeå överträffade alla förväntningar och jag är extremt tacksam för alla fina människor, minnen och upplevelser som jag fick med mig därifrån. 

Tycker du att studierna har förberett dig bra för ditt arbete idag?

Alla gånger om! Det visade sig att balansen av kurser förberedde mig väl för att ta mig in på arbetsmarknaden och gav mig förutsättningar att angripa större problem utifrån ett bredare perspektiv. 

Vad tycker du framförallt att du fått med dig från utbildningen?

Ett brett och nyanserat perspektiv på problem, företag och omvärldsförståelse. Att ha läst en bred kursportfölj har visat sig vara gynnsamt, samtidigt som den matematiska inriktningen har gett mig fördelar att tänka logiskt och arbeta systematiskt. 

"Change is the only constant" är min favoritklyscha och något som jag verkligen har fått uppleva efter examen. Den verktygslåda jag fick med mig från industriell ekonomi har varit värdefull för att ständigt angripa nya utmaningar. 

Hur ser dina utvecklingsmöjligheter ut på din arbetsplats?

Utvecklingsmöjligheterna på EF är goda, speciellt om man vill satsa på det internationella spåret och trivs med utmaningar och frihet. Efter ca 8 månader på EF fick jag förfrågan att flytta till en ny världsdel och öppna upp vår verksamhet på tre nya marknader vilket antagligen hade låtit smått galet på vilket annat bolag som helst. Jag tackade självklart ja på studs och är man öppen för den typen av utmaningar så kan man samla på sig en livstid av häftiga upplevelser på EF. 

Vad skulle du säga till någon som funderar på samma utbildning?

Jag är extremt tacksam för att jag hamnade på industriell ekonomi och att staden blev Umeå. Söker man en utmanande utbildning som ger grymma framtidsmöjligheter på en plats med öppna, roliga människor är Umeå platsen för dig. 

 

Intervju från 2020

Senast uppdaterad: 2022-06-03