"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

John Erikmats

John visste tidigt att han ville läsa industriell ekonomi, det kändes som en perfekt kombination mellan ledarskap och kvantitativ problemlösning och han ville ha en bred och efterfrågad examen med sig ut i arbetslivet.

Namn: John Erikmats

Kommer från: Falun

Bor: Stockholm

Specialisering: Riskhantering

Företag: Deloitte

Vart jobbar du idag och vilka arbetsuppgifter har du? 

- Jag jobbar som konsult på avdelningen Risk Advisory på Deloitte i Stockholm. Jag tillhör gruppen Finansiell Risk och jobbar mest med riskhantering, riskkontroll, regulativ rapportering och riskberäkningar på finansiella bolag. 

Var det lätt att få jobb efter utbildningen? Hur fick du ditt jobb?

- Lätt och lätt, jag skrev på det här jobbet ganska tidigt och drog mig ur några andra processer så lite svårt att veta men det var verkligen inte svårt i alla fall! Jag sökte jobbet för att 3 personer i årskursen över jobbade där och verkade trivas. Ansökningen såg ut som dom flesta andra men jag slapp gruppintervjuer och andra liknande styggelser utan hade bara en HR-intervju, en intervju med en partner och en manager på firman.

När du valde utbildning, varför blev det industriell ekonomi och varför i Umeå?

- Jag visste tidigt att jag ville läsa industriell ekonomi, det kändes som en perfekt kombination mellan ledarskap och kvantitativ problemlösning och jag ville ha en bred och efterfrågan examen med mig ut i arbetslivet. Umeå blev det för att verkligen ville bo i en studentstad men också delvis för att jag gärna ville bo i norra Sverige.

Uppfyllde utbildningen dina förväntningar? Blev det som du trodde?

- Det blev inte som jag trodde, men bättre. Jag förväntade mig mer kurser riktade mot ledarskap och det praktiska näringslivet och inte så mycket matematik och statistik. Såhär i efterhand är jag väldigt glad att det blev som det blev, både för att det visade sig passa mig bra men också för att en mer kvantitativ förmåga efterfrågas och värderas av arbetsgivare! 

Hur ser du tillbaka på din studietid?

- En otroligt rolig tid som jag alltid kommer minnas och värdesätta. Jag känner att jag blivit vuxen på industriell ekonomi och i Umeå och verkligen tagit vara på min potential. 

Tycker du att studierna har förberett dig bra för ditt arbete idag?

- Delvis, studietiden har förberett mig bra men man lär sig inte allt i skolbänken eller i en bok. Däremot tycker jag att studierna har förberett så gott dom kunde, jag känner inte att jag saknar några stora bitar.

Vad tycker du framförallt att du fått med dig från utbildningen?

- En kvantitativ förmåga och en bred kunskap i matematik, statistik och programmering/modellering.

Hur ser dina utvecklingsmöjligheter ut på din arbetsplats?

- Goda skulle jag säga, konsultbolag är ganska strukturerade och trappan uppåt är tydlig om man jobbar hårt och presterar.

Vad skulle du säga till någon som funderar på samma utbildning?

- Sök! Var inte rädd för att matematik, statistik och programmering låter svårt eller kanske lite tråkigt. Applicerat är det väldigt intressant och väldigt efterfrågat!

 

Intervju från 2020

Senast uppdaterad: 2022-06-03