"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

"Programmet bestod av många sociala, genuina och drivna personer. "

Alexandra Hägg valde att flytta till en ny stad för att lära känna nya människor när det blev dags att söka till universitet. Industriell ekonomi var ett perfekt program för Alexandra som till en början ville bli generalist istället för specialist. Ett brett program där hon fick möjlighet att få en relativt bred kunskapsbas och bli en problemlösare. Mixen mellan matematik, ekonomi och det tekniska passade henne perfekt.

Namn: Alexandra Hägg

Årskurs: 5

Kommer från: Stockholm

Född: 1995

Varför valde du Umeå universitet?

- När det blev dags att söka till universitet kände jag att jag ville flytta en bit hemifrån och till en ny stad för att lära känna nya människor. Alla mina vänner skulle söderut och jag gillar att utmana mig själv och testa så därför blev Umeå ett bra val.

Vad tycker du är bra med Umeå universitet?

- Det jag fastnade för var att universitet hade många olika samarbeten med universitet i andra länder då jag gärna ville upptäcka världen under mina år som student. Att universitet dessutom investerar i ett internationellt buddy program för att locka studenter från världen samtidigt som vi studenter i Umeå för möjlighet att bli mentorer för dem är ett mycket värdefullt kulturellt utbyte. 

Varför valde du just detta program?

- Industriell ekonomi var ett perfekt program för mig som kände att jag till en början ville bli generalist istället för specialist. Ett brett program där jag fick möjlighet att få en relativt bred kunskapsbas och bli en problemlösare. Mixen mellan matematik, ekonomi och det tekniska passade mig perfekt.

Vad har du fått för uppfattning om programmet?

- Redan efter några dagar in i mottagningen så förstod jag att jag hade hamnat bland genuina och jordnära människor. Efter några år som engagerad inom vår sektion förstod jag att programmet bestod av många sociala, genuina och drivna personer. Dessutom finns det en sammanhållning inom programmet som sträcker sig över alla fem klasser. Den sammanhållningen är nog det jag skryter mest om till andra!

Vart är du ifrån och hur upplevde du flytten till Umeå?

- Jag är ursprungligen från fjollträsk, men andra ord kallat Stockholm. Flytten till Umeå fick mig att inse att Stockholm inte är Sveriges metropol och att närheten till skog, natur, skidåkning, skridskoåkning och snö är ovärderligt. Flytten till Umeå var väldigt smidig, jag bodde första veckan hos den enda vännen jag hade i Umeå då och sedan löste sig boendet över en annons på Blocket. Efter att ha bott inneboende hos ett äldre par lyckades jag klicka hem en lägenhet i studentområdet på Tvistevägen. Närheten som jag då fick till allt var guld, och att vara nära mina vänner, festligheter och universitet. 

Tycker du det är en bra balans mellan de olika ämnesområdena?

- Det är en hel del matematik, men när man får plugga en kurs i taget lyckas man med allt om man lägger manken till. Jag tyckte det var bra att det var tufft i början av utbildningen så att jag fick lära mig hur jag pluggade som bäst. Men kombinationen av att först ha en del mattekurser för att sedan gå över till ämnesområden inom ekonomi, marknadsföring och programmering gjorde att man alltid var nyfiken på nya kurser. 

Vad tycker du om inriktningarna programmet erbjuder? Vilken valde du?

- Jag tycker att de inriktningar som finns är en bra blandning som matchar det behov företag har idag. Jag valde inriktningen industriell statisk och känner att jag verkligen valde en inriktning som ligger helt rätt i tiden! 

Vad tycker du om möjligheter till en utbytestermin? Hur gynnar det din utbildning?

- Möjligheten att få göra en utbytestermin är väldigt värdefull, både för ett kulturellt och lärorikt utbyte men också för erfarenheten att ge sig iväg på egen hand. 

Det gynnade min utbildning då jag fick möjlighet att läsa kurser som jag annars inte hade läst i Umeå. 

Hur var din utbytestermin? Hur upplevde du att det var att söka?

- Min utbytestermin var underbar, jag åkte till Sydafrika och fick uppleva en ny kultur och träffa många människor från olika kulturer. Att söka utlandsstudier krävde lite pappersarbete men ingenting som var omöjligt. Jag fick mycket stöd från både Umeå universitet och universitetet i Sydafrika för min ansökan men också för att välja de kurser jag behövde till min utbildning! 

Har du engagerat dig i något utanför skolan? Om ja, vad?

- Jag har engagerat mig en hel del i sektionen för industriell ekonomi. Det har varit så kul att kombinera studier med att arrangera event och göra studentlivet lite roligare för alla medlemmar i sektionen. Allt det jag lärt mig har jag applicerat i andra sammanhang, bland annat när jag sökt jobb.

Vad tycker du om studentlivet i Umeå?

- Studentlivet i Umeå handlar om närheten till allt, skolan, vänner, fest och träning. Under mottagningsperioden är det studenter överallt på gatorna som festar och leker lekar för fullt. Studentlivet i Umeå erbjuder också andra roliga saker annat än studentpubar och tentafester. Vid sidan av studierna sjöng jag även några år i Umeå studentkör som är en av många andra saker man kan engagera sig vid sidan av plugget.

Vad är det viktigaste du tar med dig från din utbildning?

- Självklart är det viktigaste och bästa jag tar med mig från min utbildning mina vänner som jag träffat under mina år i Umeå. Men förutom vännerna tar jag med mig ett helt bagage med erfarenheter, inte bara alla kurserna jag genomfört men också alla minnen och erfarenheter jag samlat på vägen. 

Vad skulle du säga till någon som funderar på att söka civilingenjör i industriell ekonomi?

- SÖK SÖK SÖK. Programmet är som sagt fyllt med underbara sociala härliga människor som kommer göra din studietid till den absolut bästa. Att gilla problemlösning kan underlätta, men plugget klarar man alltid tillsammans med stöttande vänner och roliga tentafester!

 

Intervju från 2020

Senast uppdaterad: 2022-06-03