Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

"Man växte som person"

Henrik Axelborn valde civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi för att han alltid har haft ett intresse för matematik och för att han visste vilka fantastiska möjligheter som utbildningen ger honom efter examen.

Namn: Henrik Axelborn

Årskurs: 2

Kommer från: Sundsvall

Född: 1996

Varför valde du Umeå universitet?

- Anledningen varför jag hamnade i just Umeå har jag min mamma att tacka för då hon i sin ungdom studerade här och har genom hela min uppväxt endast haft positiva saker att säga om staden.  

Vad tycker du är bra med Umeå universitet?

- Det bästa med Umeå universitet för mig är dess närhet till både stadskärna men även natur. Att det är lika enkelt att ta sig ner på stan och ta en fika som till en mysig grillplats vid en sjö är få förunnat. 

Varför valde du just detta program?

- Jag har alltid haft ett intresse för matematik, men jag kan också samtidigt erkänna att teknik och fysik aldrig legat mig lika varmt om hjärtat, vilket resulterade i att industriell ekonomi kändes som det bästa alternativet. 

En annan avgörande bakgrund till mitt val är att jag innan studierna inte visste vad jag önskar arbeta med, och ärligt talat vet jag faktiskt inte det än idag, men något jag visste när jag sökte utbildningen var vilka fantastiska möjligheter det ger mig efter examen. 

Vad har du fått för uppfattning om programmet?

- Programmet ger dig som jag ovan nämnt valmöjligheten att efter examen kunna välja att arbeta inom i stort sett vilket område då vill. Och är du kanske liksom mig, osäker på vad du egentligen vill arbete med, så är denna utbildning den perfekta utmaningen.

Vart är du ifrån och hur upplevde du flytten till Umeå?

- Jag är från Sundsvall, alltså ca 3 timmar söder om Umeå. Flytten för mig var, som troligtvis för många andra som börjar studera industriell ekonomi i Umeå, nervöst på förhand men snabbt insåg man vilket bra val man gjort. 

I början var man spänd på att få träffa alla nya klasskamrater men så fort mottagningen var igång så bara började man bara njuta. Man växte som person och det som man på förhand trodde skulle bli en oviss första period blev några av de roligaste veckorna i mitt liv.

Tycker du det är en bra balans mellan de olika ämnesområdena?

- Verkligen, blandningen mellan matematik, ekonomi och ledarskap gör att jag skapar mig en välfylld ryggsäck med kunskap som jag kommer kunna bära med mig i mitt framtida yrkesliv. 

Vad tycker du om möjligheter till en utbytestermin? Hur gynnar det din utbildning?

- Att man har möjligheten till en utbytestermin ser jag endast som någonting positivt. Vill du testa studera i ett annat land så har du ett stort utbud av länder att välja mellan där man under processen även får professionell hjälp av de lärare som är ansvariga. 

Har du engagerat dig i något utanför skolan? Om ja, vad?

- Om du väljer att studera industriell ekonomi på Umeå universitet så är mitt stora tips att engagera dig i sektionsarbetet. Jag är idag ordförande för Sportmästeriet vilket är ett av sektionens utskott, där vår uppgift är att tillgodose studenterna med vardagliga idrottsevenemang. Som bland annat EPA’s – Efter plugget aktivitet, men även större turneringar där alla oavsett idrottsbakgrund är varmt välkomna att delta. 

Vad tycker du om studentlivet i Umeå?

- Studentlivet i Umeå var för mig över förväntan. Vi som studerar industriell ekonomi är duktiga på att anordna events, så är du en person som gillar när det händer saker i din vardag så kommer det absolut att finnas en rad valmöjligheter. 

Vad skulle du säga till någon som funderar på att söka civilingenjör i industriell ekonomi?

- Funderar du över att söka industriell ekonomi? Sök. 

Jag kan lova dig att det kommer vara ett av de bästa besluten du tagit och att du kommer träffa vänner för livet.

 

Intervju från 2020