"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

"Man lär känna många människor med olika studieval under åren man studerar"

Markus har alltid haft ett intresse för matematik och teknik men under gymnasietiden utökades de intressena med ekonomi, så att valet föll på industriell ekonomi kändes ganska självklart. Förutom hans intressen så hade Markus även fått uppfattningen om att programmet skulle ge honom en bred kompetens vilket vägde tungt i hans studieval.

Namn: Markus Norberg

Årskurs: 4

Kommer från: Härnösand

Född: 1994

Varför valde du Umeå universitet?
- Jag valde Umeå universitet främst för att det var det universitet som låg närmast min hemstad där jag kunde studera det program som jag ville. Jag spelar också handboll på fritiden och visste att det fanns ett handbollslag i Umeå som jag kunde spela med. Förutom det så har jag många kompisar som pluggade här sedan innan och tipsade om Umeå som stad och att det var ett bra universitet.

Vad tycker du är bra med Umeå universitet?
- Allmänt för Umeå som stad är att det inte är långt att ta sig någonstans och för universitetet är det inte heller något undantag. Stora delar av universitetet ligger centrerat kring campus och är inte utspridda runt om i stan vilket är bra för att skapa den fina universitetskänslan. Förutom det så tycker jag en fördel med universitetet är det stora utbudet på program som finns. Man lär känna många människor med olika studieval under åren man studerar här och det är bra så att man inte bara umgås med människor som studerar liknande utbildningar som en själv.

Varför valde du just detta program?
- Jag har alltid haft ett intresse för matematik och teknik men under gymnasietiden utökades de intressena med ekonomi, så att valet föll på industriell ekonomi kändes ganska självklart. Förutom mina intressen så hade jag även fått uppfattningen om att programmet skulle ge mig en bred kompetens som också vägde tungt i mitt studieval. Jag hade även kompisar som studerade samma program i Umeå och Luleå som tipsade om att det var ett bra program och att det skulle passa mig.

Vad har du fått för uppfattning om programmet?
- Min uppfattning idag är att det är ett genomtänkt och välplanerat program som tar hänsyn till de kompetenser som näringslivet efterfrågar idag samt vad man tror kommer behövas i framtiden. Man får en bred kompetens kring det mesta inom matematik, ekonomi men även statistik vilket jag tycker är extra intressant. Jag har också märkt att människorna på programmet ofta är ambitiösa, målinriktade men även hjälpsamma vilket bidrar till en bra studiemiljö för alla som börjar studera här.

Vart är du ifrån och hur upplevde du flytten till Umeå?
- Jag är ifrån en by utanför Härnösand i Ångermanland men har bott i Göteborg och Härnösand innan jag började studera i Umeå. Umeå är absolut ingen storstad men samtidigt är det inte någon småstad heller, så man känner ganska snabbt att man lär känna staden och universitetsområdet. Flytten fungerade bra men det som kanske var lite problematiskt var att få tag på boende.

Tycker du det är en bra balans mellan de olika ämnesområdena?
- Det tycker jag! Vår programansvarige är verkligen alert att både ta input från oss som studerar i dagsläget men även alumner från programmet som fått prova på arbetslivet vilket jag tror är viktigt för att programmet ska inkludera de mest aktuella ämnesområdena. Innan jag flyttade till Umeå hade jag lite dålig koll på hur mycket programmering som skulle krävas och var lite orolig för hur det skulle gå. Men efter en kurs eller två så kommer man in i det och då är det, enligt mig, ett av de roligare områdena att lära sig om.

Vad tycker du om inriktningarna programmet erbjuder? Vilken valde du?
- Min uppfattning av alla inriktningar som programmet erbjuder är att de allihopa är bra. De täcker tillsammans en stor del av vad som efterfrågas på arbetsmarknaden samtidigt som de inte tappar djupet och spetsen inom respektive område. Jag har börjat specialiseringen mot industriell statistik och känner mig nöjd med det valet. Logistik och optimering hade kanske varit ett mer passande val för mig med fokus på optimering men istället tog nyfikenheten för statistiken över och valet föll på den.

Vad tycker du om möjligheter till en utbytestermin?
- Hur gynnar det din utbildning? Jag har då valt att inte åka på någon utbytestermin på grund av svagt intresse personligen och lite personliga åtaganden i Umeå, men jag skulle ändå rekommendera andra att ta chansen att åka iväg. Möjligheterna till att åka är stora då både universitetet och institutionen har goda kontakter runt om i världen. Jag har ännu inte träffat någon som är missnöjd med att välja en utbytestermin och jag tror verkligen att det är bra att ha med inför framtida jobb då det visar på en mogen karaktär som klarar att studera utomlands.

Har du engagerat dig i något utanför skolan? Om ja, vad?
- För att klara av att studera i fem år som vi gör så tror jag på att man måste kunna ha roligt tiden man inte studerar också. Därför har jag engagerat mig i vår sektion som ska underlätta och främja studietiden för studenter på vårt program. De saker jag engagerat mig i har varit att anordna sportevenemang för studenter på programmet samt ansvarat för mottagningen av nya studenter på programmet.

Vad tycker du om studentlivet i Umeå?
- Studentlivet i Umeå blir ofta det man gör det till. Möjligheterna finns att umgås då många studentställen har öppet 2-3 gånger i veckan. På industriell ekonomi är vi duktiga på att anordna evenemang tillsammans så det är ofta det händer något på helgerna.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att söka civilingenjör i industriell ekonomi?
- Sök! Gillar du utmaningar och är beredd att lägga ner tiden som krävs så kommer du inte att ångra dig om du söker industriell ekonomi.

 

Intervju från 2020

Senast uppdaterad: 2022-06-03