Huvudmenyn dold.

Avhandling om återstartad kopiering av mitokondriellt DNA
Publicerad: 25 maj, 2021

Ett särskilt protein har en nyckelroll för att starta om kopiering av mitokondriellt DNA efter skada..

Växtlighetens upptag av koldioxid riskerar att minska
Publicerad: 01 apr, 2021

Den globala uppvärmningen kan bli ännu större när växternas upptag av koldioxid riskerar att minska.

Dekan, prodekan och en vicedekan Medicinska fakulteten
Publicerad: 16 feb, 2021

Dekan, prodekan och en vicedekan har blivit utsedda för kommande mandatperiod vid Medicinska fakulteten.

Regionaliserat läkarprogram – en lyckad satsning!
Publicerad: 22 jan, 2021

2011 startade Umeå universitet landets första regionaliserade läkarprogram. 10 år senare - hur har det gått?

Genombrott om diarrévirus öppnar för nya vacciner
Publicerad: 08 jan, 2021

Forskare har på atomnivå kartlagt ett virus som öppnar för nya behandlingar även mot covid-19.

KBC prisar de bästa videoforskningspresentationerna vid KBC DAYS 2020
Publicerad: 20 nov, 2020

Lill Eilertsen och Lena Lassinantti tilldelades pris för bästa doktorandpresentation för sina videopitchar.

Nya Cancerfondsmiljoner till forskning vid Umeå universitet
Publicerad: 12 nov, 2020

Cancerfonden har beslutat att bevilja 57 miljoner kronor till cancerforskning vid Umeå universitet

Nytt läkarprogram får grönt ljus
Publicerad: 11 nov, 2020

Umeå universitet har fått klartecken att starta ett nytt 6-årigt läkarprogram nästa höst.

Fyra frågor om KBC-dagarna till Stefan Björklund
Publicerad: 27 okt, 2020

Stefan Björklund berättar om KBC DAYS 2020 med årets huvudämne hållbarhet och vetenskapskommunikation

Avhandling: Obalanserade byggstenar i arvsmassa kan orsaka cancer
Publicerad: 20 okt, 2020

Redan en måttlig obalans av byggstenar för arvsmassan kan ge upphov till cancer, visar avhandling.

Umeåvirolog gläds åt Nobelpris för upptäckt av hepatit C-virus
Publicerad: 06 okt, 2020

Gisa Gerold har forskat hos en av årets Nobelpristagare i fysiologi eller medicin.

Templerande S100A9-amyloider på Aβ-fibrillarytor avslöjade
Publicerad: 26 jun, 2020

En forskargrupp med ledning från Umeå har kartlagt proteinsamlingsaggregering vid Alzheimers sjukdom.

RNA-byggstenar inte skadliga i mitokondriens DNA
Publicerad: 09 jun, 2020

Byggstenar för RNA, som hamnar i mitokondrie-DNA bidrar inte till åldrandet, visar ny studie på möss.

Protein kan bli läkemedel mot strålbiverkningar
Publicerad: 27 apr, 2020

Det kan bli möjligt att utveckla ett läkemedel mot biverkningar som uppstår vid strålbehandling av tumörer.

Ny prototyp för cancerläkemedel slår två flugor i en smäll
Publicerad: 29 jan, 2020

En ny princip för ett möjligt framtida läkemedel dödar cancerceller via två olika mekanismer.