"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Smärta

Vid Institutionen för Omvårdnad bedriver vi forskning kring smärta och dess komplexa natur. Vårt forskarteam undersöker både de biologiska och psykologiska mekanismerna som ligger bakom individuella smärtupplevelser samt hur olika individer beskriver och upplever sin smärta. Vårt mål är att bidra till en djupare förståelse av smärta och förbättra metoder för smärthantering och behandling för en bred målgrupp.

Vår forskning

Vi studerar smärta genom att fokusera på individuella skillnader och upplevelser – från barns tidiga möten med smärta till vuxnas hantering av smärta. För att få en helhetsbild använder vi en rad olika forskningsmetoder, inklusive:

  • Avancerade hjärnavbildningsmetoder som magnetresonansspektroskopi (MRS) och positronemissionstomografi (PET) för att undersöka neurokemiska och strukturella faktorer kopplade till smärtupplevelser.
  • Självskattningsskalor och frågeformulär för att fånga individers subjektiva upplevelser av smärta, där vi särskilt intresserar oss för sambandet mellan smärtupplevelse, fysiologiska och psykologiska faktorer.
  • Intervjuer för att få en förståelse hur individer (barn och ungdomar) upplever och talar om sin smärta och hur vårdpersonal bemöter och hanterar personer med olika smärttillstånd.
  • Observationer av beteende och reaktioner för att förstå smärtans påverkan i vardagen och hur olika smärtstrategier kan användas.

Vårt Team

Våra forskargrupper består av experter inom omvårdnad, neurovetenskap, psykologiska och medicinska vetenskaper, vilket gör det möjligt för oss att närma oss smärtforskningen från ett tvärvetenskapligt perspektiv. Tillsammans arbetar vi för att utveckla nya insikter och strategier som kan göra skillnad för personer med smärta.

Mål och Vision

Vårt mål är att bidra till bättre, mer individanpassade metoder för smärthantering både för barn och vuxna, baserade på en förståelse av de specifika faktorer som påverkar varje individs smärtupplevelse. Vi vill även sprida vår kunskap till allmänheten och sjukvården för att förbättra både förebyggande och behandlande insatser.

Kontakt

För mer information om vår forskning, samarbeten eller publikationer, tveka inte att kontakta oss. Vi ser fram emot att dela vår forskning och bidra till en bättre förståelse och hantering av smärta i samhället

Lenita Lindgren
Universitetslektor med förenad klinisk anställning
E-post
E-post
Telefon
090-786 76 16
Anna-Clara Rullander
Universitetslektor med förenad klinisk anställning
E-post
E-post
Telefon
090-786 98 61
Senast uppdaterad: 2024-11-22