"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Sjuksköterskan Karin Bölenius

Karin är sjuksköterska som undervisar och forskar på institutionen. Hon tycker att arbetet som lärare aldrig blir tråkigt, hon ser det som utmanande, intressant och stimulerande.

Karin Bölenius fick möjlighet att kompetensutveckla sig inom

handledningsmetodik när hon arbetade som sjuksköterska på infektionsavdelningen och fick senare en kombinerad tjänst som sjuksköterska (40%) /huvudhandledare (60%) vid hjärtcentrum. Efter ett par år som huvudhandledare fick hon erbjudandet att prova på arbetet som adjunkt vid sjuksköterskeutbildningen. Därefter har hon läst flera pedagogiska kurser samt disputerat. 

Vad är det bästa med att vara lärare?

- Kontakten med studenterna och att få bidra till och se deras utveckling. Det är fantastiskt att se när någon har förstått något nytt och får en aha upplevelse. Arbetet som lärare är också utmanande, intressant och stimulerande, det blir aldrig tråkigt. Universitetet är en härlig arbetsplats med en särskild och positiv atmosfär.  

Karin har en förenad anställning till enheten för utbildning och kunskapsutveckling, Region Västerbotten, där hon arbetar 33% med professionsutveckling av personal, resterande tid är hon på institutionen.

Styrkan i att studera med oliktänkande

Karin har fått återkoppling från studenter att hon är engagerad, snäll, ställer krav och är bestämd. Hon tycker själv att hon är bra på att synliggöra olika perspektiv och motivera studenter att se styrkan i att studera med oliktänkande. I sjuksköterskeyrket behöver man kunna arbeta i team, samarbeta och ta tillvara på varandras olikheter, kompetenser och kunskaper.

- Jag är också bra på att exemplifiera och visa på hur teori kan appliceras i sjuksköterskeyrket.

- Ett minne var när en tidigare student kom fram till mig på stan och undrade om jag kände igen hen. Vi hade haft en bra dialog i samband med att jag behövde underkänna personen på sin verksamhetsförlagda utbildning (VFU) vilket händer några studenter varje termin. Den extra perioden VFU som erbjöds bidrog till att hen upplevde sig tryggare inför att börja jobba. Personen hade nu jobbat i flera år och var nöjd med sitt yrkesval och hade hunnit läsa en specialistutbildning. 

Vilket tips skulle du ge till någon som funderar på att börja plugga?

- Att ta till vara på studietiden och införskaffa så mycket baskunskap som bara möjligt. Den kunskapen kommer sedan till nytta i olika situationer då man möter patienter. Vid patientmötet behöver sjuksköterskor ofta kunna göra direkta bedömningar utifrån sin kunskapsbank. Det är stimulerande att kunna bidra till att sjuka personer tillfrisknar och får förbättrat välbefinnande med aktiv och god omvårdnad. Att få förtroendet att vårda och lindra någons lidande i deras kanske mest sårbara situation i livet är stort.

Varför ska man specialisera sig?

- Vill man fördjupa sig i en inriktning som man är särskilt intresserad av ska man läsa vidare. Verksamheterna är mer specialiserade idag jämfört med igår så det finns ett behov av fler specialistutbildade sjuksköterskor för att säkerställa en säker vård. En specialistutbildning inkluderar även en magisterexamen vilket möjliggör fler val av anställningar inom vården. En specialistutbildning möjliggör att sjuksköterskor kan göra karriär inom t.ex. ledarskap, pedagogik, och forskning vilket är viktigt för att kunna utveckla vården inom respektive verksamhet men även kompetensförsörja så vi har personal inom våra olika vårdutbildningar.  

Läs mer om specialistprogrammen här.

Vad forskar du om?

- Min forskning omfattar ett flertal områden och skapar t.ex. kunskap inom säker vård med fokus på praktiskt färdighetsutförande, personcentrering och arbetsmiljön inom hemtjänsten. I ett högaktuellt projekt undersöker vår forskargrupp mentorskapets betydelse för nyanställda sjuksköterskor och mentorer. Vad gäller praktiska färdigheter har vi nyligen fått etikmyndighetens godkännande för att beskriva erfarenheter av skulderskada relaterad till vaccinadministration (SIRVA). Alltså kartlägga frekvens, förlopp och vad som karakteriserar personer med SIRVA samt personalens följsamhet till riktlinjer. 

- Jag får möjlighet att bidra till hälso- och sjukvårdens utveckling genom att testa och utveckla modeller för en säkrare vård. Aktionsforskning är roligt eftersom det innebär att ha nära kontakt med sina intressenter och att det direkt genererar synliga resultat i verksamheten där forskningen bedrivs.

Var kommer du ifrån: Jag är uppvuxen i Ullånger, Höga kusten, Kramfors kommun
Fritidsintressen: Vara i naturen; plocka svamp, vandra, bestiga bergstoppar. Jag gillar mindre äventyr och provar gärna nya aktiviteter om de inte är allt för farliga. Sen vill jag gärna se mig själv som en idrottare men det är överdrift och jag är nog mer en rätt så slö motionär som joggar ibland och spelar padel ett par ggr i veckan.
Familj: Min familj består av Krister 53 år, Jonna 21 år, Jakob 19 år och Albin 16 år.
Djur: Vi har två katter som beter sig lite som hundar även fast de är bondkatter. De heter Bentley och Sotis.

Senast uppdaterad: 2024-03-22