"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Doktorandanställning inom växtbiologi med fokus på cellulär vidhäftning

Umeå Plant Science Centre (UPSC)

Ansök

senast

2025-06-26

  • Typ av anställning Tidsbegränsad anställning
  • Omfattning 100 %
  • Ort Umeå

Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.

Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.

Är du intresserad av att veta mer? Läs mer om Umeå universitet som arbetsplats.

Doktorandanställning inom växtbiologi med fokus på cellulär vidhäftning

Institutionen för fysiologisk botanik (Umeå universitet, Umeå Plant Science Centre) bjuder in sökande till en doktorandanställning inom växtbiologi. Förväntat startdatum är under hösten 2025 eller enligt överenskommelse.

Umeå Plant Science Center (UPSC) är en av de starkaste forskningsmiljöerna för grundläggande växtforskning i Europa. Forskningen vid UPSC täcker ett brett spektrum av discipliner inom växtbiologi inklusive ekologi, beräkningsbiologi, genetik, fysiologi, biokemi, cellbiologi och molekylärbiologi (se www.upsc.se). Institutionen för fysiologisk botanik, som är en del av Umeå Plant Science Centre, utlyser en doktorandanställning i växtbiologi. Sista ansökningsdag är den 26 juni 2025.

Projektbeskrivning

Detta doktorandprojekt fokuserar på att utforska de molekylära mekanismerna bakom cellulär vidhäftning. Cellulär vidhäftning är en grundläggande egenskap hos flercelliga organismer, men mycket återstår att upptäcka om hur den fungerar i växter. Vår grupp har utvecklat flera verktyg som möjliggör genetisk, mikroskopisk, mikromekanisk och beräkningsmässig analys av denna process (https://www.upsc.se/researchers/6177-verger-stephane-mechanics-and-dynamics-of-cell-to-cell-adhesion-in-plants.html).

Projektet bygger på pågående arbete i gruppen som undersöker vilken roll som fytohormoner och tillväxtderiverad spänning spelar i regleringen av både tillväxt och cellulär vidhäftning. Våra preliminära data visar att fytohormonerna auxin och brassinosteroider är viktiga för cellulär vidhäftning. I detta projekt kommer vi till exempel att studera hur fytohormonerna integrerar kemiska och mekaniska signaler som härrör från cellväggen för att påverka cellväggskemi och vävnadsskalans mekanik i en återkopplingsmekanism för att upprätthålla vidhäftning under snabb tillväxt.

Som doktorand i projektet erbjuds du en exceptionell möjlighet att vara en aktiv medlem i en tvärvetenskaplig forskargrupp i gränssnittet mellan växtbiologi, biofysik och beräkningsbiologi. Du kommer att arbeta nära ett erfaret team och samarbeta med experter inom molekylärbiologi, hormonell signalering, mikroskopi, biomekanik, bildbehandling och beräkningssimulering.

Följ med oss ​​och upptäck hur komplexa organismer bibehåller sin flercellighet under tillväxt och utveckling.

Behörighet

Grundläggande behörighet har den som har avlagt en examen på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper. 

För att uppfylla kravet på särskild behörighet att antas till utbildning på forskarnivå i växtbiologi vid Umeå Plant Science Centre krävs att den sökande fullgjort kursfordringar om minst 90 högskolepoäng på avancerad nivå från kurser relevant för forskningsområdet. Av dessa måste minst 30 högskolepoäng vara från kurser med direkt relevans för projektet, eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Kvalifikationer

För denna anställning söker vi en person med ett starkt intresse för växtbiologi, mikroskopi, biomekanik och beräkningsmetoder. En relevant bakgrund är en examen i växtbiologi och/eller relaterade områden.

Övriga krav är:

  • Gedigen bakgrund inom cell- och molekylärbiologi.
  • Erfarenhet av standard molekylärbiologiska och/eller cellbiologiska tekniker.
  • Erfarenhet av mikroskopi inklusive konfokalmikroskopi.
  • Mycket goda skriftliga och muntliga kunskaper i engelska.

Meriterande är:

  • Färdigheter inom beräkningsbiologi, bildbehandling, biologisk modellering och biostatistik.
  • Erfarenhet av att arbeta med (eller kunskap om) växtcellväggar, fytohormonsignalering, mekanobiologi, växttillväxt och utveckling.
  • Erfarenhet av att arbeta med Arabidopsis thaliana (in vitro-tillväxt, växthus, korsning, etc.).

Vi förväntar oss inte att du ska vara kunnig inom alla dessa områden från början, men du bör visa förmåga och iver att lära dig nödvändiga teknikerna och ha ett intresse för de meriterande färdigheterna och erfarenheterna.

På ett personligt plan söker vi en god lagspelare som även kan arbeta självständigt vid behov. Vi vill att du:

  • Arbetar organiserat och kan strukturera ditt arbete.
  • Levererar resultat enligt gjorda överenskommelser.
  • Är proaktiv och tar egna initiativ.

Om anställningen

Anställningen syftar till en doktorsexamen och doktorandens huvuduppgift är att ägna sig åt sin forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i ovan beskrivna forskningsprojekt som i forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan undervisning och annat institutionsarbete (maximalt 20%) ingå. Anställningen är tidsbegränsad till fyra år heltid eller upp till fem år vid undervisning deltid. Löneplaceringen sker enligt fastställd lönestege för doktorandanställning. Anställningen startar under hösten 2025 eller enligt överenskommelse.

Ansökan

Du ansöker via vårt rekryteringssystem Varbi senast 26 juni 2025. Ansökan kan skrivas på engelska (företrädesvis) eller svenska.

Ansökan ska innehålla:

  1. Personligt brev där du beskriver hur din bakgrund är relevant för projektet och varför du är intresserad av anställningen (max två sidor)
  2. Curriculum vitae
  3. Examensbevis och förteckning över genomförda högskolekurser och betyg
  4. Kopia av examensarbetet, eventuella publikationer och andra dokument som styrker kompetensen och lämpligheten för tjänsten

Dokument ska skickas elektroniskt, i MS Word- eller PDF-format, genom vårt rekryteringssystem Varbi. Rekryteringsförfarandet för anställningen är i enlighet med högskoleförordningen (12, 2 §) och beslut angående anställningen kan inte överklagas.

Kontakta

Om du har frågor angående tjänsten, vänligen kontakta Stéphane Verger (stephane.verger@umu.se).

 

Vi ser fram emot din ansökan!

Faktaruta

Tillträde

Tillträde under hösten 2025 eller enligt överenskommelse

Löneform

Månadslön

Ansökningsdatum

2025-06-26

Diarienummer

AN 2.2.1-699-25

Fackliga kontakter

SACO

090-7865365

SEKO

090-7865296

ST

090-7865431

Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen. Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.