Umeå universitet är ett av Sveriges största lärosäten med över 37 000 studenter och cirka 4 700 anställda. Vid universitetet finns en mångfald av utbildningar av hög kvalitet och världsledande forskning inom flera vetenskapsområden, och här gjordes den banbrytande upptäckten av gensaxen CRISPR-Cas9 som tilldelats Nobelpriset i kemi. Vid Umeå universitet är allt nära. Våra sammanhållna campus gör det lätt att mötas, samarbeta och utbyta kunskap, något som gynnar en dynamisk och öppen kultur.
Den samhällsomvandling och de stora gröna investeringar vi ser i norra Sverige skapar enorma möjligheter och komplexa utmaningar. För Umeå universitet handlar det om att bedriva forskning om – och mitt i – ett samhälle i omvandling. Men också om att leverera utbildningar för regioner som behöver expandera fort och hållbart. Det är helt enkelt här framtiden skapas.
Målet med detta projekt är att identifiera neuro-molekylära mekanismer som reglerar födointag. Tjänsten är på heltid och en tillsvidareanställning. För vidare information se lagerloflab.com.
Arbetsuppgifter
Din uppgift som staff scientist i projektet innebär att du skall leda och genomföra arbetet som krävs för att besvara flera olika frågeställningar. För att besvara dessa frågeställningar skall du arbeta med flera olika modellsystem inklusive sköta primär nervcellskultur, bakteriekultur, jästcellskultur, transgena möss och råttor. Du skall utföra en rad olika biomedicinska tekniker såsom genetisk framtagning av biosensorer, genetiska screeningstest av molekylär funktion, crosslinking, western blot, genomic editing inklusive knock out och knock in med CRISPR, western blot, qPCR, immunohistokemi inklusive konfokalmikroskopi och live imaging, kloning, proteinisolering, cellulära funktionsstudier, bioinformatik för att till exempel analysera proteinstruktur och protein-proteininteraktioner med Alpha fold och FACS. Du skall också utföra stereotaktiska virusinjektioner samt beteendestudier på mus och råtta samt sköta gruppens muskoloni. Du skall även introducera och utbilda nya medlemmar i gruppen kring laboratoriets rutiner och deras forskningsprojekt. Andra administrativa arbetsuppgifter kan också ingå såsom att sköta gruppens beställningar och sköta kemikalieinventering. Du skall leda arbetet med de frågeställningar du blir tilldelad och utföra dina arbetsuppgifter självständigt.
Kompetenskrav
Vi söker dig som har avlagt doktorsexamen inom biokemi eller molekylärbiologi eller ha motsvarande kunskaper. Du skall ha publicerat flera originalmanuskript i internationella vetenskapliga tidsskrifter. Du skall ha kunskap och erfarenhet av forskning inom neurovetenskap. Du skall ha handlett flera andra personer i laboratoriemiljö.
Du skall självständigt genomföra stora genetiska screeningar för att utveckla protein-baserade biosensorer och analysera molekylär funktion i modellsystem inklusive med jästceller, analysera post-translationella modifieringar inklusive O-GlcNAc, biokemiska och cellulära analyser av proteinfunktion såsom interaktioner mellan proteiner och sådana interaktioners effekt på neuronal och synaptisk funktion.
Du skall kunna:
fluorescensmikroskopi inklusive konfokalmikroskopi och live imaging inklusive fluorescence recovery after photobleaching (FRAP).
utföra underhåll och lagring av cellinjer, delning av cellinjer och deras transfektioner/transformationer
dissektion, odling och underhåll av primära cellkulturer av nervceller och gliaceller
producera lentivirus
genomföra stora genetiska screeningar för att utveckla protein-baserade biosensorer och analysera molekylär funktion i modellsystem inklusive med jästceller
genomföra continuous directed evolution I jästceller
använda molekylär kloning i bakterier och jästceller inlusive använda PCR, realtids-PCR, Gateway, Gibson och klassisk kloning och produktion av cDNA-bibliotek.
använda sådan kloning för att utföra genetisk screening i olika cellsystem inklusive jästceller.
använda fluorescence-activated cell sorting (FACS).
Immunoprecipitering kopplat till crosslinking, inklusive dess nödvändiga kontroller, av synaptiska proteiner från nervceller
med biokemiska och andra metoder studera posttranslationella modifikationer inklusive O-GlcNAc
genomic editing med hjälp av Cre/loxP och knock-in och knock-out med CRISPR
uttrycka och isolera proteiner in vitro
cellulär fraktionering inklusive isolering av synapser och mitokondria
med bioinformatik analysera proteinstruktur och protein-proteininteraktioner genom Alpha fold samt utföra genontologi och reaktionsvägsanalyser
Starkt meriterande är att ha erfarenhet av att med biokemi kunna studera O-GlcNAc.
Vi söker dig som har god samarbets- och administrativ förmåga samt självständigt kan lära dig nya tekniker då projektet innefattar många olika delar och samarbeten och utvecklas snabbt. Stark vetenskaplig drivkraft förväntas. Vi ser också att du har god förmåga att uttrycka dig på engelska i både tal och skrift.
Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.
Ansökan Din ansökan ska innehålla ett CV samt personligt brev samt examensbevis och vara inkommen senast 5 maj 2025.
Umeå universitet vill erbjuda en jämställd och jämlik miljö där öppna samtal mellan människor med olika bakgrund och perspektiv lägger grunden för lärande, skaparkraft och utveckling. Vi välkomnar därför personer med olika bakgrunder och erfarenheter att söka den aktuella anställningen.
Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.