"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Postdoktoralt stipendium (två år) inom Planetär Geokemi och Spektroskopi

Kemiska institutionen erbjuder ett postdoktorsstipendium inom ramen för ett projekt som syftar till att lösa bevarandevillkoren för cyanobakterier i lermineraler i syfte att söka efter liv på Mars. Stipendiet avser heltidsstudier under två år med tillträde våren 2024, med start den 1 juni 2024 eller enligt överenskommelse. Sista ansökningsdag är 20 Maj 2024.

Projektbeskrivning

Cyanobakterier spelade en aktiv roll i livets evolution och ekologiska förändringar på den tidiga jorden. Medan pågående och kommande Marsuppdrag från NASA och ESA söker efter livstecken, kan förståelsen för de miljöförhållanden som främjar tillväxten av cyanobakterier i Marsliknande lermineraler ge insikt om Mars nutida potential för liv.

Postdoktoranden får möjlighet att genomföra flera laboratorieexperiment, inklusive provberedning och mätningar med vibrationspektroskopi under Marsliknande förhållanden. Postdoktoranden kommer att delta i utformning, datainsamling, analys och skrivande av artiklar. Vi erbjuder en unik möjlighet att lära sig avancerade tekniker, särskilt för kryogena studier, och att bygga upp ett vetenskapligt nätverk inom astrobiologi och planetvetenskap. Postdoktoranden kommer att vara en del av Yeşilbaş Lab vid Umeå universitet. Du kommer att integreras i den molekylära geokemi-forskningen vid Institutionen för Kemi och i Umeå Marine Sciences Environment vid Institutionen för Ekologi och Miljövetenskap. Du får full tillgång till vårt nyinrättade laboratorium och olika analytiska plattformar vid Kemisk-Biologiska Centret. Postdoktoranden kommer ha möjligheter att samarbeta med externa forskargrupper, inklusive NASA, och att delta i internationella möten och konferenser. Dessutom erbjuder Umeå Postdoc Society (UPS) en mycket aktiv postdok-gemenskap vid Umeå universitet.

Det skattefria 2-åriga stipendiet finansieras av Kempestiftelsen och uppgår till 350 000 SEK per år.

Kvalifikationer

För att vara behörig som postdoktor krävs avlagd doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Detta behörighetskrav ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då beslut om stipendiatmottagare fattas. För att vara aktuell som postdoktorsstipendiat bör främst den komma ifråga som har avlagt examen enligt föregående stycke för högst tre år sedan. Om det finns särskilda skäl kan den komma i fråga som avlagt doktorsexamen tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, tjänstgöring inom totalförsvaret, eller andra liknande omständigheter samt klinisk tjänstgöring eller för ämnesområdet relevant tjänstgöring/uppdrag.

Doktorsexamen ska vara inom (geo)kemi, planetvetenskap, astrobiologi, geovetenskaper eller fysik.

Ytterligare krav är:

  • Mycket goda kunskaper i engelska i tal och skrift
  • God förmåga att leda och driva sin egen utveckling
  • Tidigare praktisk erfarenhet av vibrationspektroskopi och/eller röntgentekniker samt vara bekant med dataanalys.

Meriterande är:

  • Erfarenhet inom mineralgeokemi, organiskt och mikroorganismer, iskemiforskning och avancerad dataanalys (MATLAB, Python).

Vi söker dig som är kommunikativ, motiverad, analytisk och kreativ. En problemlösare som kan göra framsteg i sina projekt. Du bör vara entusiastisk för personlig utveckling både som forskare och i sitt engagemang för att bidra positivt till forskningsmiljöerna vid Yeşilbaş Lab (Institutionen för Kemi) och Umeå Marine Sciences Environment (Institutionen för Ekologi och Miljövetenskap).

Ansökan

En fullständig ansökan ska innehålla:

  • Personligt brev där du beskriver varför du söker stipendiet samt hur dina kvalifikationer och forskningsintressen överensstämmer med utlysningen (maximalt två sidor),
  • Meritförteckning - CV med publikationslista,
  • Kopia av doktorsexamensbevis eller dokumentation som tydliggör när doktorsexamen förväntas erhållas,
  • Kopior av andra examensbevis, akademiska kursintyg och/eller betyg,
  • Kopia av doktorsavhandling och upp till fem relevanta artiklar,
  • Övriga handlingar som den sökande vill åberopa,
  • Kontaktuppgifter till två vidtalade referenser.

Skicka din ansökan som pdf, märkt med diarienummer FS 2.1.6-813-24, både i dokumentet och i mejlets ämnesrad, till medel@diarie.umu.se. Din ansökan kan skrivas på svenska eller engelska (företrädelsevis). Sista ansökningsdag är 20 Maj 2024.

Mer information

För mer information vänligen kontakta Biträndande universitetslektor, Merve Yeşilbaş, e-post: merve.yesilbas@umu.se, webb: https://www.yesilbaslab.com/ och Professor Agneta Andersson, e-post: agneta.andersson@umu.se, webb: https://www.umu.se/personal/agneta-andersson/.

Vi söker efter liv utanför jorden med hjälp av spektroskopi i Yeşilbaş Lab.

Välkommen med din ansökan!

Om oss

Kemiska institutionen är en av de största institutionerna inom Teknisk-naturvetenskaplig fakultet och har närmare 200 anställda, varav cirka 40 forskarstuderande och en stark och expanderande forskning. Fyra större forskningsområden, Biologisk kemi, IBEAM, Organisk kemi och Teknisk kemi samlar institutionens forskning och utbildning inom kemi.

Vi är också en stark partner inom KBC, Kemisk-biologiskt centrum. Information om institutionens forskarutbildning finns på vår hemsida: www.umu.se/teknisk-naturvetenskaplig-fakultet/utbildning/utbildning-pa-forskarniva/kemi/

 

Senast uppdaterad: 2024-04-26