"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Den humanistiska forskningen i ChatGPT:s kölvatten

mån
20
nov
Tid Måndag 20 november, 2023 kl. 17:00 - 19:00
Plats Zoom

Hur kan humanistiska forskare möta de utmaningar som ChatGPT och andra tillämpningar av generativ AI innebär? Den 20 november 2023 anordnar den svenska forskningsinfrastrukturen Huminfra ett webbinarium på temat generativ AI och humanistisk forskning. Eventet äger rum online och består av en keynote på engelska med efterföljande panelsamtal på svenska. Huminfra är en nationell infrastruktur som stödjer digital och experimentell forskning inom humaniora genom att på en gemensam plats synliggöra svenska material och forskningsverktyg samt utveckla nationella metodkurser.

AI-baserade verktyg som ChatGPT erbjuder nya möjligheter till att besvara traditionella humanistiska forskningsfrågor, såväl som att ställa och besvara nyuppkomna sådana. Kanske kan de till och med utveckla nya AI- och datorstödda humanistiska forskningsområden. ChatGPT är inte det första – eller sista – teknikvetenskapliga genombrottet med utopiska löften såväl som dystopiska hotbilder, som humaniora tillsammans med andra human- och samhällsvetenskaper ställs inför.

Vid webbinariet kommer professor Geoffrey Rockwell att ge perspektiv på hur humanister svarat på tidigare utveckling inom AI genom att utveckla nya verktyg för forskning och reflektion. I en efterföljande paneldiskussion kommer ett antal humanister verksamma inom svensk akademi, kulturarvsinstitutioner och politik att ge sina perspektiv på betydelsen av AI för humanistisk forskning och kunskapsbildning igår, idag och imorgon.

Läs mer och gå till anmälan

Arrangör: Humlab
Evenemangstyp: Symposium
Kontaktperson
Coppelie Cocq
Läs om Coppelie Cocq