"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Seminarium - “Det är ju faktiskt framtiden som tas ifrån en”

ons
25
nov
Tid Onsdag 25 november, 2020 kl. 12:00 - 13:00
Plats zoom

Lunchseminarium där Hanna Blåhed och Miguel San Sebastián presenterar den nyligen pubilcerade rapporten “Det är ju faktiskt framtiden som tas ifrån en” – En hälsokonsekvensbedömning med anledning av den potentiella gruvetableringen i Gállok/Kallak, svenska Sápmi.

Sedan 2006 har ett brittiskt gruvbolag haft provborrningstillstånd i Gállok/Kallak – en smal landremsa beläget ca 4 mil utanför Jokkmokk. Gállok/Kallak utgör samebyn Jåhkågasska tjielldes åretruntmarker. En gruva skulle dela samebyns marker på hälften samt beröva renarna på deras betesmark och förstöra deras naturliga migrationsrutt. Potentiellt skulle många renskötselsföretag blir tvungna att upphöra på grund av ökade omkostnader. Utöver ett ekonomiskt bakslag skulle en gruva påverka hur renskötsel traditionellt bedrivs.

Fokus för denna studie var att undersöka hälsoeffekter med anledning av den potentiella gruvan. En systematisk femstegsmodell användes för att bedöma effekterna, en så kallad hälsokonsekvensbedömning. Stress, oro och ångest var återkommande teman, samt rädslan att förlora en traditionell sysselsättning.

Studien genomfördes av Institutionen för Epidemiologi och Global hälsa i samarbete med SSR (Svenska Samers Riksförbund).

Onsdagen den 25 november kl 12-13 presenterar Hanna Blåhed och Miguel San Sebastián rapporten och det finns möjlighet att ställa frågor.


Delta i seminariet via zoom

Mötes ID: 650 6171 8192
Lösenord: 214217

Evenemangstyp: Seminarium