"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Elsa Laula symposium 2021 - Sápmi på film

mån
29
nov
Tid Måndag 29 november, 2021 kl. 13:00 - 16:00
Plats Folkets bio Umeå

Elsa Laula symposium 2021 - Sápmi på film

Sedan fem år tillbaka firas den 29 november som en allmän samisk flaggdag i Norden, för att högtidlighålla den samepolitiska pionjären Elsa Laula Renbergs födelsedag. Várdduo - centrum för samisk forskning vid Umeå universitet, uppmärksammar dagen genom att bjuda in till symposium, i år i samarbete med Folkets bio i Umeå och inom filmfestivalen UEFFs program.

Arrangemanget är gratis, men på grund av begränsat antal platser behöver vi en föranmälan via formuläret nedan.

Sápmi på Film
Genom olika filmer från tidigt 1900-tal fram till idag berättar vi om projektet Samisk audiovisuell samling – filmer och teveprogram i arkiv och på webb. När det gäller filmer med samisk medverkan har filmindustrin under lång tid visat intresse för den samiska kulturen. Trots de rörliga bildernas betydelse under 1900-talet som förmedlare av historia och kultur, inte minst populärkulturella uppfattningar, finns det ännu inte någon samlad kartläggning över eller granskning av de filmer och teveprogram som skildrar samerna och samisk kultur. I projektet samlas filmer med samiskt innehåll in och sammanställs i en databas. Projektets kommer att mynna ut i en sökbar digital databas där filmer och metadata kommer att vara tillgänglig.


Under symposiet blandas filmvisning med information om hur filmerna har samlats in i olika arkiv, hur ny metadata baserad på ett samiskt perspektiv och samisk kunskap tillförs databasen. Vi diskuterar också de olika etiska frågor filmerna och projektet väcker.

Projektet Samisk audiovisuell samling är ett samarbete mellan Várdduo – Centrum för samisk forskning vid Umeå universitet, Ájtte, Statsvetenskapliga institutionen vid Stockholms universitet, Kungliga biblioteket, Sametinget och Svenska Filminstitutet.

Välkomna!

Evenemangstyp: Seminarium

Patrik Lantto, Umeå universitet

Kajsa Kuoljok
, Ájtte museum

Ulf Mörkenstam, Stockholms universitet

Ragnhild Nilsson, Mittuniversitetet

Mats Rohdin, Kungliga biblioteket  

Katarina Spik Skum, Ájtte museum

Kontaktperson
Lena Maria Nilsson
Läs om Lena Maria Nilsson