"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Humlab Share: Synliggörande av svårfunna ämnen på biblioteken

ons
15
sep
Tid Onsdag 15 september, 2021 kl. 13:00 - 15:00
Plats ZOOM

Synliggörande av svårfunna ämnen på biblioteken och ett försök att underlätta informationssökningen - Samiska studier som exempel
Coppélie Cocq, Anders Lennver och Lars Iselid

Kategoriseringssystem som t.ex. DDK som tillämpas vid bl.a. på Umeå universitetsbiblioteket har kritiserats för att bära med sig av värderingar och normer, något som försvårar synliggörande och sökning av vissa ämnen och teman.  

Samiska studier kommer här att utgöra ett exempel och utgångspunkt för diskussioner kring hur kategoriseringssystem och informationssökning kan förbättras för att synliggöra svårfunna ämnen. 

Hur synlig är samisk forskning vid vårt bibliotek? Hur enkelt är det för en student eller doktorand i ämnet att hitta avhandlingar som avlagts inom ämnet? 

Seminariet kommer också att presentera hur forskare och bibliotekarie kan samarbeta för att ifrågasätta, synliggöra och lösa problem.  

 

Anmälan & deltagande

Seminariet hålls i ZOOM och kräver föranmälan. Anmäl dig via formuläret nedan så skickar vi ut en länk till seminariet. 

 

Arrangör: Humlab
Evenemangstyp: Seminarium
Kontaktperson
Jon Svensson
Läs om Jon Svensson
Kontaktperson
Coppelie Cocq
Läs om Coppelie Cocq
Kontaktperson
Evelina Liliequist
Läs om Evelina Liliequist
Anmäl dig här

Anmälan

Här kan du kan anmäla dig till evenemanget.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Kontaktformuläret ska ej användas för känslig eller personlig information (känsliga eller integritetskänsliga personuppgifter). Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR).